home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Alkotótábor Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2008.10.08.
LXIII. évf. 41. szám
Alkotótábor Muzslyán

Az alkotótábor részvevőiEgynapos alkotótábort rendezett a MAKK, azaz a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja. A muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében egy akadémiai végzettségű képzőművész és 16 amatőr alkotó gyűlt össze, hogy a délelőtti óráktól kezdve egészen késő délutánig együtt dolgozz...

Az alkotótábor részvevői

Egynapos alkotótábort rendezett a MAKK, azaz a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja. A muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében egy akadémiai végzettségű képzőművész és 16 amatőr alkotó gyűlt össze, hogy a délelőtti óráktól kezdve egészen késő délutánig együtt dolgozzon. Néhány amatőr festővel munka közben beszélgettünk.
Elsőként a nagybecskereki Meleghy Zsuzsanna mondta el, hogy idestova 15 éve folyamatosan alkot vegyes technikával.
* Számon tartja-e, hány képet készített eddig?
- Nemrég óta próbálom számon tartani a képeimet, hogy tudjam legalább, mi mindent alkottam, felkerestem mindazokat, akiknek odaajándékoztam valamilyen alkotásomat, mert az a tervem, hogy egy emlék CD-t készítek magamnak. Eddig mintegy 200 képig jutottam el...
* Ebben az alkotótáborban milyen képeket festett?
- Két tájképet - az egyik télies, a másik őszies hangulatot tükröz, megtalálhatók rajta az őszt jelképező színek.
Zsuzsanna még azt is elárulta, hogy versenyjellegű kiállításokra is jelentkezni szokott. A tavasszal egy majdanpeki megmérettetésen elfogadták a képeit a képzőművészeti kritikusok, majd következett a Gornji Milanovac-i miniatűröket bemutató kiállítás, ahol kettős zsűrizésen is keresztülmentek a miniatűrjei. A harmadik nagy eredményét a Vonyarcvashegyen érte el, ahol ugyancsak besorolták a képeit a tárlatra, és elismerő oklevéllel is jutalmazták. Az alkotótábort megelőző napon pedig szintén átvették a képeit egy nagyméretű nagybecskereki kiállításra.
Kačar Pehó Mária szinte gyerekkora óta alkot. A képzőművészet iránti szeretetet dédnagyapjától, nagyanyjától örökölte, akik ugyancsak foglalkoztak festészettel. Mint mondja, amióta a második férjével él együtt, aki akadémiai végzettségű festő, azóta sokkal jobban foglalkoztatja az alkotás, sokat megtanult tőle. Kedvencei közé tartoznak a portrék és a tájképek. A festészet megnyugtatja.
Pálinkás Mária egy éve csak olajjal dolgozik. Ezúttal két, virágokat ábrázoló csendéletet és egy tájképet festett meg. Mint észrevette, az olajfestékkel is mindenki másképp dolgozik, sok hasznos tapasztalatokat gyűjtött össze.
Petrás Aranka nagyobb vászonra varázsolt egy szép, virágos képet. Szerinte mások talán ügyesebbek voltak, több kisebb alkotást festettek meg, de ő nagyon elégedett volt nemcsak a produktumával, hanem az egész napos társalgással, barátkozással is. Hozzáfűzte, de már mások is említették előtte, hogy jó volna gyakrabban ilyenfajta ''eszmecserét” folytatni...
Kátai Tibor oszlopos tagja a MAKK-nak, a szervezési munkák mellett sikerült egy csendéletet megfestenie. Már nagyon régóta foglalkoztatja a képzőművészet, de talán nyolc éve, a MAKK megalakulásától, foglalkozik aktívabban a festészettel. Egyedül azt fájlalta, hogy nem tudtak kint, a szabadban, a Petőfi udvarán alkotni, a rossz idő miatt meg kellett elégedni a nagyteremmel. Egyébként kedvenc témája a virágok. Mert: aki a virágot szereti... A folytatást pedig mindenki tudja.
Hallai Mihály, a MAKK elnöke összefoglalójában elmondta, összesen 28 alkotás, pontosabban olajfestmény ''született” ezen a megmozduláson. A tervek szerint a festményeket a Muzslyaiak Klubjában és a nagybecskereki Gerontológiai Központban mutatják be.
Nem hagyható említés nélkül az sem, hogy ezt a tábort támogatta a Tartományi Művelődési Titkárság, tehát minden munkaeszközt a pályázaton elnyert pénzösszegből biztosították. A reggelihez hozzájárult Orc Andrija, a Coke mészárszék tulajdonosa. Csordás György főzte a művészek részére a finom bablevest, de a támogatók között volt még Madarász Zoltán, a Kertészek Egyesülete, a Petőfi Sándor MME, az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete és az Önkéntes Tűzoltótestület.
Az ecsetek elmosásának idejére megérkeztek a hagyományápolók zenekarának tagjai, akik igazi vigasságot kerekítettek a tábor végére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..