home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Alkotni jó!
Szilágyi Edit
2021.05.04.
LXXVI. évf. 17. szám
Alkotni jó!

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének tagja, az oktató-nevelő rendezvény szervezője, a szerb oktatási minisztérium által akkreditált és elismert képzések szerzője felkérésére a múlt héten Óbecsén szervezték meg az évközi pedagógus-továbbképzés keretében az Alkotni jó! elnevezésű, képzőművészeti készségek fejlesztése, a tehetséggondozás, illetve a kreativitás fejlesztése témájú gyakorlati képzést.

Az esemény két helyszínen, a Petőfi Sándor és a Samu Mihály Általános Iskolában élő kapcsolás útján valósult meg. A Petőfi Sándor Általános Iskolában óvónők, tanítók vagy tanárok, a Samu Mihály Általános Iskolában pedig az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola, a péterrévei Samu Mihály Általános Iskola, a földvári Svetozar Marković és az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola pedagógusai vettek részt. Összesen 39 lelkes oktató élvezhette az előadó L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány alapítója, szakmai vezetője kétségkívül minden elvárást felülmúló, igazán remek előadását.

A képzés témája a képzőművészeti készségek fejlesztése volt. A képzés elméleti, módszertani és gyakorlati részből tevődött össze, így a résztvevők sok új ismeretet, szakmai tudást, tapasztalatot sajátítottak el.

L. Ritók Nóra rámutatott a képzőművészetben kifejezhető egyéni üzenetekre:

— A gyermek személyiségének jelei láthatatlanul megbújnak a rajz mögött. Általa fejlődik a finommotorika, a formák és a színek mögött alakul ki a kép. Az érzések megélve kerülnek a szemlélő elé. Nincsenek szavak, nincs is rájuk szükség, mert a formák maguktól és őszintén mesélnek. A képzőművészet növeli a megfigyelőkészséget, összpontosításra késztet, az összehasonlítás lehetőségét kínálja, kiélezi a szemmértéket. Ezzel együtt az érzelmi világ megnyílik a kis alkotó előtt. Minden feladat a gyerekhez vagy a gyereknek szólva a képzeletre épül — mondta az előadó. A végeredmény a kész alkotás, mely sikerélményt hordoz magában. A képzőművészet fejleszti a vizuális memóriát („amit hallok, elfelejtem, amit látok, megismerem, amit megcsinálok, megtanulom”).

A sajátos képzést feszült figyelemmel kísérték a résztvevők, a műhelymunkát igen komolyan vették. Véleményük a következő mondatban foglalható össze: a képzés felejthetetlen, egyedi volt, és ritka jó!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..