home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Alkotni csak szívvel lehet
Borbély Tivadar
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Alkotni csak szívvel lehet

„Aki bölcsen él, úgy dolgozik sorsán, mint egy festő a képén: időnként hátralép, megnézi az egészet, időnként közel hajol, s a távlat emlékével kidolgozza a részleteket. Ha nem így tesz, belevész a képébe” (Müller Péter).

A 2000 nyarán alakult Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub (MAKK) az idén ünnepeli fennállásának tizenötödik évfordulóját. A szervezet megalakulásáról, az elmúlt évek kiállításairól és a tervekről Hallai Mihály, a klub elnöke nyilatkozott.

— A MAKK 2000 augusztusában jött létre, és még abban az évben önkéntes munkával, illetve a helyi közösség anyagi támogatásával sikerült helyiséget szereznünk: átalakítottuk a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nyári színpadának öltözőtermét. Célunk a faluban és a környező településeken alkotó tehetséges amatőr képzőművészek felkarolása, illetve a rajzolás, a festészet megszerettetése a fiatalokkal. Büszkén kijelenthetem, hogy ez sikerült is, hiszen a klubnak mintegy négyszáz tagja van. A legidősebb 1936-ban, a legfiatalabb pedig 2005-ben született. Annak külön örülünk, hogy fiataljaink közül néhányan képzőművészeti középiskolába iratkoztak, néhányan pedig a Művészeti Akadémia hallgatói is voltak. Megtisztelő számunkra, hogy fiatal festőművészeink, Hallai Tímea és Mészáros Nóra — akik a falunk szülöttei — már számos hazai és külföldi kiállításon mutatták be munkáikat. Szeretnénk, ha azok a fiatalok, akiknek a képzőművészet az életcéljuk, visszajönnének, és átadnák a megszerzett tudásuk, tapasztalatuk egy részét.
A szervezeten belül több szakcsoport — festőművészeti, művészfotós, fafaragó, szalma- és szárazvirág-alkotó — is tevékenykedik. Eddig több mint 6600 munkánkat mutattuk be mintegy 250 hazai és külföldi kiállításon. Festményeinket rendszeresen közszemlére bocsátjuk a kézimunkázók és a gyűjtők nemzetközi kiállításán, azaz a MIRK-en, a vajdasági kézimunka-kedvelők kiállításán, a budapesti Délvidéki Napokon, de legtöbbször helyben, a Muzslyaiak Klubjában, illetve Nagybecskereken, önálló és közös kiállításokon.
A tizenöt év alatt szoros kapcsolatot alakítottunk ki a faluban tevékenykedő civil szervezetekkel, melyeknek rendezvényeken, eseményeken egy-egy festménnyel kedveskedünk.
Minden évben a falunap, a muzslyai búcsú keretében a legkisebbekkel a szabad ég alatt egy óriásfestményt készítünk, melyet intézményeink — egészségház, iskolák és óvodák, idősek otthona — egyikének ajándékozunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..