Alkony a Várkert Bazárban

Alkony a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár a magyar főváros különleges ékszerdoboza, olyan egyedülálló építészeti alkotás, amely egyidejűleg képes történelmi, kulturális és természetközeli élményt nyújtani. Mivel területén múlt és jelen, klasszikus és modern, művészet és szórakozás harmóniában létezik, alkalmassá válik, hogy a legkülönfélébb programok, koncertek, kiállítások, kezdeményezések befogadótereként működjön.A Várkert Bazár a Várhegy oldalában található neoreneszánsz építmény, mely 1875 és 1883 között készült az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós tervei alapján. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai üzletekkel voltak tele. Egykor díszkutak, csodás kert, gloriett stb. tartozott hozzá, a második világháború alatt súlyosan megrongálódott, majd 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Parknak adott otthont. 1980-ban egy koncert során a park bejáratához vezető lépcső kőfala leomlott. A későbbiekben az állapota folyamatosan romlott, mígnem végül teljesen lezárták az egész objektumot. A 2014. évi felújításakor — ekkor volt az alkotó születésének 200. évfordulója — már a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között tartották számon. Az idelátogató külföldiek nem győztek csodálkozni rajta, hogyan lehetett sorsára hagyni ezt az elhanyagoltságában is páratlan kisugárzással bíró helyet.Most viszont csodálatos, számos látnivalót kínáló sétálóhely, mely végre összeköti a Duna-partot és a már eddig is forgalmas, a turisták által közkedvelt budai várat. Bizton állíthatjuk, Budapest igazi kuriózummal lett gazdagabb azzal, hogy megmentette ezt az egyedülálló értéket.

A 2013 nyarán megkezdett, két szakaszban folyó renoválás összköltsége 8,9 milliárd forint volt, ebből 6,7 milliárd EU-s támogatás. Előbb a műemléki részt adták át, majd néhány hónap múlva a látogatók rendelkezésére bocsátották a multifunkcionális rendezvényközpontot, a háromszáz férőhelyes mélygarázst és a reneszánsz kertet is.

A fotók egy téli alkonyaton készültek, amikor a lenyugvó nap pasztellszínű nyomokat hagyott az égen. Egy kicsit hideg volt ugyan a sétához, de a látvány mindenért kárpótolt. 


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Barangoló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Alkony a Várkert Bazárban
Barangoló
  • Brasnyó Zoltán
  • 2019.11.28.
  • LXXIV. évfolyam 46. szám
Facebook

Támogatóink