home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Alkalmi műsorok, megemlékezések
LŐRINC Natália és BORBÉLY Tivadar
2016.03.18.
LXXI. évf. 11. szám
Alkalmi műsorok, megemlékezések

Magyarcsernye — Lukácsfalva

Magyarcsernye





Harmadik éve, hogy Magyarcsernye Petőfi-szoborral büszkélkedhet. A költő mellszobra a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola előtt található, ahol március idusának közeledtével alkalmi műsort és koszorúzást rendeztek. Az alsós és felsős tanulók énekkel és szavalatokkal léptek fel, a középiskolás diákokból álló zenekar pedig a magzenésített Nemzeti dalt és az Örökségünk című zeneszámot adta elő.

Az egybegyűlteket Rúzsa Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte, aki beszédében az összetartozás fontosságát emelte ki. A jelenlévőkkel Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait.





Az iskolanapi programot a helybeli Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében tartották meg. A szép számban megjelent közönség többféle modern és néptáncot tekinthetett meg, szavalatot, citerajátékot, éneket hallgathatott. A műsorban részt vettek a helyi és a tóbai óvodások, általános iskolások és középiskolások. Az est folyamán Petőfi Sándor életének fontos mozzanatai is elhangzottak, majd az összeállítás közös produkcióval ért véget.

 

Lukácsfalva

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Lukácsfalván a helybeli Fehér tó — Hagyományápolók és Környezetvédők Egyesülete, a Sonja Marinković Általános Iskola és a VMSZ helyi szervezete alkalmi műsort rendezett a helyi közösség épületén található Petőfi Sándor-dombormű előtt.



A Himnusz eléneklése után az egybegyűlteket a szervezők nevében Balanyi Sándor, a Fehér tó HÁKE elnöke köszöntötte, aki beszédében emlékeztetett rá, hogy a helybeliek 2011 óta — a magyarországi Berekfürdő testvértelepülésnek és Győrfi Lajos szobrászművésznek köszönhetően — ezen a helyen róhatják le kegyeletüket. A domborművön lévő verssorokból („De semmi kincsért s hírért a világon / El nem hagynám én szülőföldemet.”) erőt merítenek a közösség tagjai.

Sztojkó József, a VMSZ nagybecskereki körzeti szervezetének elnöke elmondta, a szabadságért harcoló márciusi ifjak szelleme kötelez bennünket a magyarság megőrzésére, az összefogásra, a nemzeti összetartásra és a szülőföldön való megmaradásra.


Az alkalmi műsorban szavalatokkal és énekekkel léptek fel a lukácsfalvi óvoda növendékei, a helyi általános iskola tanulói és Muhi Dániel, a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület népdalénekese.

A kegyelet virágainak elhelyezése után az általános iskola udvarában megrendezték a sorrendben VI. Sólyom-napot. A legfiatalabbak bemutatták, milyen ügyesen bánnak a pásztorok, gulyások, kanászok és csikósok egykori szerszámával, a kancsikával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..