Aleksandar Vučić sajtótájékoztatón közölte álláspontjait
TÓTH Lívia összefoglalója
2021.12.08.
LXXVI. évf. 49. szám
Aleksandar Vučić sajtótájékoztatón közölte álláspontjait

A szerb kormány döntést hozott a kisajátítási törvény parlamenti eljárásból való visszavonásáról. A kormány elemezni fogja, hogy szükség van-e a kisajátítási törvény módosítására, és ha úgy ítéli meg, hogy a törvényt módosítani kell, azt széles körű nyilvános vitával teszi, amelybe a közvéleményt, a szakmai szövetségeket, az üzleti élet képviselőit és a civileket is bevonják. Az ülésen a kormány javasolta továbbá a szerbiai képviselőháznak a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló törvény módosítását. Ezzel eltörölnék az aláírás hitelesítése után fizetendő díjat, és lehetővé tennék, hogy a népszavazást lebonyolító testületben a felhatalmazott beterjesztők képviselői is részt vegyenek. A javaslat szerint ugyanabban a kérdésben nem lehet majd négy évnél rövidebb időn belül népszavazást kiírni, és a szerb parlament négy éven belül nem hozhat a népszavazáson megerősítettől eltérő döntést.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök este hat órakor tartott sajtótájékoztatót a Szerbia Palotában, ahol közölte a kisajátítási törvényre, valamint a népszavazással és a népi kezdeményezéssel kapcsolatos törvényekre vonatkozó döntését, és beszélt a lítiumbánya megnyitása körüli kérdésekről is.

A szerb köztársasági elnök a beszédét azzal a kijelentéssel kezdte, hogy Szerbia sokat tett az Európai Unióval való sikeres együttműködésért és az ország jó úton halad. Ezután arra tért ki, hogy az utóbbi időszakban sok olyan infrastrukturális fejlesztést sikerült végrehajtani, amit az elmúlt évtizedekben elhanyagoltak, és példaként az autóutak és a vasútvonalak építését hozta fel.

Fotó: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

A szerb államfő határozatot hozott arról, hogy a kisajátítási törvényt azonnali hatállyal visszaküldi a Szerb Képviselőháznak.

A kisajátítási törvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta, a határidők számára kezdettől problémásak voltak, és azt sem fogadhatja el, hogy a törvényt a járványra hivatkozva nem bocsájtották közvitára. Éppen ezért azt ajánlja a kormánynak, hogy ne hozzanak új törvényt, hanem az érdekeltek bevonásával szervezzenek közvitát, ami akár hat hónapig is eltarthat, és széleskörű konszenzussal szülessen majd meg az új törvény.

Aleksandar Vučič bejelentette, a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló törvényt aláírta, mert abban nem lát semmi alkotmányelleneset, valamint egyetért azzal, hogy az aláírások hitelesítéséért ne kelljen fizetni, és a négy évre vonatkozó indítványt is elfogadja. 

A Rio Tinto esetleges beruházása kapcsán úgy fogalmazott, akkor jöhet létre lítiumbánya Nyugat-Szerbiában, ha széleskörű egyetértés valósul meg ezzel kapcsolatban. A környezetvédelem fontosságát is kiemelte, és bejelentette úgynevezett Zöld alapot hoznak létre Nyugat Szerbiára vonatkozóan.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..