home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aleksandar Vučić marad Szerbia államfője
Tancsik Richárd
2022.04.04.
LXXVII. évf. 13. szám
Aleksandar Vučić marad Szerbia államfője

Aleksandar Vučić, az Aleksandar Vučić — Együtt Mindent lista köztársasági elnökjelöltje és listavezetője, bejelentette győzelmét a köztársasági elnök választás első körében, és pártjának győzelmét is.

Beszédében elmondta, a választásokon 3.840.000 szavazópolgár élt szavazati jogával, és ez az elmúlt választások legmagasabb száma. Külön gratulált a többi jelöltnek is az eredményekhez, és pártjának, a Szerb Haladó Párt tagjainak, akik a kampány során dolgoztak.


Fotó: Tanjug/ Zoran Zestić

Elmondta, az ukrán krízis komoly nyomást gyakorolt a választásokra is.

Az elnökválasztáson, a Szerb Haladó Párt adatai alapján, a szavazatok közel 60 százalékát szerezte meg, míg a második helyen az ellenzék jelöltje Zdravko Ponoš végzett közel 18 százalékkal.

A parlamenti választásokhoz kapcsolódóan elmondta, várhatóan a Szerb Haladó Párt a szavazatok 44 százalékát szerezte, ami 124 – 125 mandátumot jelent, a kormányalakítás így éppen a határon van, de a Vajdasági Magyar Szövetséggel közösen egy biztos és erős kormányt tudnak alakítani. Továbbá hozzátette, a kormányalakítása során azokkal nem fognak együttműködni, akik felelőlenül viselkednek a jelenleg fennálló helyzetben.

Vučić, beszéde végén hangsúlyozta, elégedett, hogy ilyen sok állampolgár ment el szavazni, és megerősítette Szerbia demokratikus jellegét.


Fotó: Tanjug/ Zoran Zestić

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..