home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Aleksandar Vučić már nem pártelnök
Markovics Annamária
2023.05.31.
LXXVIII. évf. 22. szám
Aleksandar Vučić már nem pártelnök

Szombat óta már nem Aleksandar Vučić vezeti a Szerb Haladó Pártot, tizenegy év után ugyanis lemondott erről a tisztségről, és a párt rendkívüli tisztújító közgyűlésén a küldöttek Miloš Vučevićnek szavaztak bizalmat.

A kragujevaci rendezvényen Aleksandar Vučić megköszönte az eddigi bizalmat, és kijelentette, annak ellenére, hogy lemondott a pártelnökségről, az SZHP-t soha nem fogja elhagyni, és büszke arra, hogy ennyi éven át vezethette a „legjobb pártot”.

A Szerb Haladó Párt 2008-ban alakult meg főként azokból a tagokból, akik elégedetlenek voltak a Szerb Radikális Párt munkájával, és kiléptek onnan. Első elnöke Tomislav Nikolić lett, aki akkor mondott le a pártelnökségről — Aleksandar Vučić javaslatára —, amikor 2012-ben Szerbia köztársasági elnökévé választották. Az SZHP irányítását Vučić vette át, aki 2017-ben, amikor őt magát először választották köztársasági elnökké, bejelentette, Nikolićhoz hasonlóan ő is lemond a pártelnökségről, ám ezt csak hat évvel később, második elnöki mandátumának megkezdése után egy évvel tette meg. A közgyűlésen Aleksandar Vučić kiemelte, az SZHP a szerb nép meghatározó pártjává vált, és a programját mindennél fontosabb betartani. „A Szerb Haladó Párt élvezi a nép támogatását, és ennek így is kell maradnia, ezért tisztáznunk kell, mik az okok és a problémák, miért vagyunk mi a felelősek, és miért nem” — húzta alá. Mint mondta, leginkább azok támogatták a pártot, akik nem kértek cserébe semmit. Az SZHP-nek pedig a továbbiakban is az egyenlő esélyek pártjának kell maradnia nemcsak a tagok, hanem a pártonkívüliek számára is. Rámutatott, hogy a legnagyobb támadások és a legbrutálisabb ellenkampányok közepette is erősek tudtak maradni, és olyan politikai tényezővé váltak, amely döntéseket tud hozni, és megváltoztatja az emberek életét.


Fotó: Tanjug

Utódjául Miloš Vučević védelmi minisztert, Újvidék korábbi polgármesterét javasolta, és kiemelte, nagyon odaadó pártpolitikusról van szó, aki a tagság támogatásával még többet tehet az SZHP-ért és Szerbiáért.

Az új pártelnök közölte: a Szerb Haladó Párt nem változtat a politikáján, és továbbra is a fejlődés motorja marad Szerbiában. „Nem szakad meg a folytonosság nálunk, ez egy egységes történet, melyben most új fejezet nyílik. Nem változik a politikánk, olyan párt maradunk, amely óvja és ápolja a szerb nép és a szerb állampolgárok hagyományos értékeit” — húzta alá. Politikailag Koszovó megőrzése és a világ minden táján élő szerbség támogatása áll majd továbbra is a párt fókuszában, és az SZHP marad a szerb köztársasági elnök legmegbízhatóbb partnere — tette hozzá.

Miloš Vučević azt is bejelentette, hogy a Szerb Haladó Párt testületei június 24-én alakulnak meg, akkor választják meg a főbizottságot, az elnökséget, az elnökhelyettest és az alelnököket is.

Aleksandar Vučić megkérte a Szerb Haladó Pártot, hogy csatlakozzon ahhoz a pártokon felül álló mozgalomhoz, amelyet június végén alakít meg Népi Mozgalom Szerbiáért néven. Az új pártelnök megígérte, az SZHP lesz az első, mely támogatja ezt a mozgalmat, és jelentős gerincét adja majd. Úgy fogalmazott: Szerbiának a következő időszakban sokkal nagyobb kihívásokkal kell majd szembenéznie, mint eddig, főként Koszovó helyzetét illetően, ezért fontos, hogy a Szerb Haladó Pártnak is szélesebb politikai lehetőségei legyenek, és mások is csatlakozzanak az elképzeléseihez, még úgy is, hogy nem lépnek be egyetlen pártba sem.

Miloš Vučević is megerősítette azt, amit egy nappal korábban Aleksandar Vučić is mondott, vagyis hogy Szerbiának nem lesz átmeneti kormánya, viszont az SZHP hajlandó minden politikai szereplővel tárgyalni, hogy a fennálló gondokat közösen oldják meg. „Hajlandóak vagyunk tárgyalni az előre hozott választásokról és a választás időpontjáról is” — tette hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..