home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Aleksandar Vučić lesz Szabadka idei díszpolgára
Kartali Róbert
2023.07.06.
LXXVIII. évf. 27. szám
Aleksandar Vučić lesz Szabadka idei díszpolgára

Szabadka város díszpolgári címét az idén Aleksandar Vučić köztársasági elnök fogja kapni, a Pro Urbe díjat pedig az idén 100 éves Pelivan cukrászda és dr. Selymesi Nándor urológus — erről döntöttek a mai városi képviselő-testület 37. rendes ülésén, melyen a 24 napirendi pont mindegyikét elfogadták. Vučić díszpolgárrá avatását az ellenzéki tanácsnokok nem támogatták, viszont a döntést szavazattöbbséggel megszavazta a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotta koalíció.

Szabadka város díszpolgári címét az idén Aleksandar Vučić köztársasági elnök kapja Stevan Bakić polgármester javaslatára. Az idei évi Pro Urbe díjas dr. Selymesi Nándor urológus, szakorvos lesz, akit Pásztor István, a VMSZ elnöke javasolt, a másik Pro Urbe díjazott pedig az idén 100 éves Pelivan cukrászda, melyet dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke terjesztett fel. A díszpolgári címet és a Pro Urbe díjat szeptember 1-jén, a városnapi díszülésen adja át a polgármester és a vkt elnöke.

Ez történelmi döntés a város és polgárai számára. Megannyi érv szól annak érdekében, hogy Aleksandar Vučić kapja az idén a díszpolgári címet, de ezek közül a legfőbb az, hogy a köztársasági elnök kiállt a nagy külföldi befektetések Szabadkára hozása mellett — indokolta meg javaslatát Stevan Bakić. Aláhúzta, számos beruházás történt a város területén az ő közbenjárására. A polgármester újságírói kérdésre elmondta, azt reméli, Aleksandar Vučić köztársasági elnök részt vesz szeptember 1-jén a városnapi díszülésen, hogy személyesen vehesse át a város legrangosabb elismerését.

Bár Aleksandar Vučić nem szabadkai származású, a Vajdasági Magyar Szövetség támogatta azt a javaslatot, hogy Szerbia köztársasági elnöke legyen Szabadka díszpolgára. Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője elmondta, Vučić konkrét hozzájárulását adta Szabadka fejlődéséhez az elmúlt tíz évben.

— Értékeljük azokat a gesztusokat is, amelyeket Aleksandar Vučić tett az elmúlt tíz évben a magyar—szerb, szerb—magyar megbékélés irányában, és egyrészt neki, másrészt Orbán Viktor miniszterelnök úrnak köszönhető az, hogy a két ország kapcsolatai történelmi maximumon vannak. A legutóbbi jelentős gesztusa pedig az volt, amikor az ő közbenjárásának következtében végre kihelyezésre kerültek Szabadka bejáratánál a magyar nyelvű feliratok is Szabadka néven magyarul kiírva, mert erre sajnos a helyi illetékesek részéről nem volt elég megértés — tette hozzá a VMSZ frakcióvezetője.

A vkt ülésén határozatot hoztak továbbá Szabadka város mezőgazdasági földterületei, azok védelme, rendezése és használata idei évi programjáról. Ez elsősorban a mezőgazdasági földek bérbeadásáról szól, másrészt pedig azért fontos, mert ennek a programnak a megvalósulása következményeként Szabadka város 98,5 millió dinár bevételre tesz szert, melyet a mezőgazdaságba és a vidékfejlesztésbe forgat majd vissza.

Ezenfelül módosították néhány közvállalat működési programját. A Palics Park Kft. programjába bekerült a palicsi sétány felújítása, illetve a tartományi pályázaton elnyert összegek a víztorony felújítására. Módosult a regionális hulladéktároló programja is, itt új eszközöket szereznek be. A Vízművek programja is változott, erre a Tiszta Szerbia program lebonyolítása érdekében volt szükség. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat programjában pedig eszközöket különítettek el Királyhalom, Hajdújárás, Ludas és Nosza vízellátása szempontjából fontos tervek kidolgozására.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..