home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Aleksandar Vučić a jelölt Szabadka díszpolgári címére
Kartali Róbert
2023.07.05.
LXXVIII. évf. 27. szám
Aleksandar Vučić a jelölt Szabadka díszpolgári címére

Csütörtökön döntenek Szabadka legrangosabb elismeréseiről, a város idei díszpolgári címéről és a Pro Urbe díj kitüntetettjeiről. A holnap 9 órakor kezdődő, 37. vkt napirendi pontjait dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke ismertette mai sajtótájékoztatóján. 

A díszpolgári címet az idén Aleksandar Vučić köztársasági elnök fogja kapni Stevan Bakić polgármester javaslatára — jelentette be Pásztor Bálint. Hozzátette, az idei évi Pro Urbe díjasok dr. Selymesi Nándor urológus, szakorvos, akit Pásztor István, a VMSZ elnöke javasolt, a másik Pro Urbe díjazott pedig az idén 100 éves Pelivan cukrászda, melyet maga a vkt elnöke terjesztett fel. A díszpolgári címet és a Pro Urbe díjat szeptember 1-jén, a városnapi díszülésen adja át a polgármester és a vkt elnöke.

A városi képviselő-testület két hónappal ezelőtt módosította a művelődési intézmények alapító okiratát, a holnapi ülésen módosítják ezeknek az intézményeknek az alapszabályát, ezzel pedig lezárul a folyamat — mutatott rá a vkt elnöke.

— A Maja Gojković miniszter asszonnyal folytatott megbeszéléseim eredményeképpen a Művelődési Minisztérium kiadott egy jogértelmezést, amelynek értelmében azon művelődési intézmények esetében, amelyeket több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé, mindegyik nemzeti tanács delegálhat egy-egy tagot ezeknek az intézményeknek az igazgatóbizottságába. Tehát nem közösen több nemzeti tanács egy tagot, mint korábban, ezáltal meg tudjuk védeni a nemzeti tanácsok hatásköreit, valamint a nemzeti közösségek jogainak szerzett szintjét, illetve nem csorbulnak a nemzeti közösségek jogai.

A vkt ülésén határozatot hoznak továbbá Szabadka város mezőgazdasági földterületei, azok védelme, rendezése és használata idei évi programjáról.

— Ennek a programnak az elfogadását a Mezőgazdasági Minisztériumnak jóvá kell hagynia. Ez megtörtént, így idén a Szabadkai Városi Képviselő-testület sokkal korábban tudja meghozni ezt a döntést, mint az előző években. Arra is volt már példa, hogy erre novemberben került sor, most pedig már július elején. Ez azért fontos, mert elsősorban a mezőgazdasági földek bérbeadásáról szól, másrészt pedig azért, mert ennek a programnak a megvalósulása következményeképpen Szabadka város 98,5 millió dinár bevételre tesz szert, amelyet a mezőgazdaságba és a vidékfejlesztésbe forgat majd vissza.

Ezenfelül módosítják néhány közvállalat működési programját. A Palics Park Kft. programjába bekerül a palicsi sétány felújítása, illetve a tartományi pályázaton elnyert összegek a víztorony felújítására. Emellett a regionális hulladéktároló programja is módosul, itt új eszközöket szereznek be, továbbá a Vízművek programja is változik, amire a Tiszta Szerbia program lebonyolítása érdekében van szükség. A vkt elnöke azt is hozzátette, hogy a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat programjában Királyhalom, Hajdújárás, Ludas és Nosza vízellátása szempontjából fontos tervek kidolgozására is elkülönítenek eszközöket. Minderről a 37. rendes ülésén fog határozni a Szabadkai Városi Képviselő-testület, mely reggel 9 órakor kezdődik a városháza dísztermében, és online is követhető lesz az önkormányzat honlapján.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..