home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Alakuló ülés a parlamentben
(o. i.)
2007.02.14.
LXII. évf. 7. szám
Alakuló ülés a parlamentben

KONZULTÁCIÓN SZERBIA ELNÖKÉNÉL. Martti Ahtisaari kosovói ENSZ különmegbízott február 2-ai, belgrádi látogatását követően a múlt hétfőn Szerbia elnöke, Boris Tadić konzultációra hívta a parlamentbe jutott pártok képviselőit. A találkozás részvevői két dologban állapodtak meg. Elsőként a...

KONZULTÁCIÓN SZERBIA ELNÖKÉNÉL. Martti Ahtisaari kosovói ENSZ különmegbízott február 2-ai, belgrádi látogatását követően a múlt hétfőn Szerbia elnöke, Boris Tadić konzultációra hívta a parlamentbe jutott pártok képviselőit. A találkozás részvevői két dologban állapodtak meg. Elsőként abban, hogy február 13-án, Bécsben, az Ahtisaarival való tárgyaláson -- az ENSZ-diplomata ott fogadja Belgrád és Priština képviselőit -- Szerbiát Boris Tadic képviselje. Kettő: Szerbia elnöke a bécsi találkozón azt az álláspontot képviselje, hogy Belgrád kész tárgyalni, de kéri a tárgyalások elhalasztását. Addig kérjen halasztást, amíg össze nem ül az új összetételű szerbiai parlament, amely véleményezi az Ahtisaari-tervet, majd tárgyalócsoportot nevez ki -- vagy meghosszabbítja a korábban kinevezett tárgyalócsoport mandátumát. Szerbia kérésére egy héttel elhalasztották a Kosovo státusára vonatkozó bécsi tárgyalásokat. Az új időpont február 21-e lesz.
A Boris Tadic elnök által összehívott konzultáción egyébként a VMSZ-t Egeresi Sándor, a VMSZ Tanácsának elnöke képviselte, aki a találkozó után ezt nyilatkozta: ,,Elsősorban azt hangsúlyoztam, hogy együttérzünk a kosovói szerb nemzeti közösséggel, mivel a vajdasági magyarság hasonló traumán esett át az első világháborút követően. Másodsorban: támogatjuk a szerbiai küldöttséget abban a szándékában, hogy mindent megtegyen a szerb közösség fennmaradásáért Kosovóban. Vagyis: ne szakadjon meg a kapcsolatuk Szerbiával, a menekültek pedig visszatérhessenek -- nyilatkozta egyebek között Egeresi.
A VMDP sajtóközleményt adott ki, amelyben kimondja: támogatja az Ahtisaari-tervet. ,,Továbbra sincs szükség arra, hogy részletesen nyilatkozzunk a tervezet nemzetközi-jogi státus-meghatározó dimenziójáról. Ugyanakkor a vajdasági magyarság szempontjából fontosnak tartjuk, hogy a nemzetközi erők valóban messzemenően biztosítsák a kosovói szerbek kisebbségi jogait -- olvasható a VMDP közleményében.
A PARLAMENT ALAKULÓ ÜLÉSE. A bécsi tárgyalások előtt Kosovo kérdésében a szerbiai parlamentnek kell álláspontot foglalnia, ezért a Köztársasági Képviselőház alakuló ülése nem halogatható. Olyannyira nem, hogy a parlamenti pártok megállapodtak: február 14-én szerdán kerül sor az új összetételű köztársasági parlament alakuló ülésére. A pártok hétfő éjfélig voltak kötelesek átadni a parlamenti képviselők nevét tartalmazó listákat. A 6 szavazóhelyen a múlt csütörtökön megismételt választások egyébként semmit sem változtattak a január 21-én megtartott parlamenti választások végeredményén: a parlamentbe jutott pártok mindegyike annyi mandátummal rendelkezik, ahányat a januári szavazáson szerzett. A Magyar Összefogás Koalíciónak a pótszavazást után sem lesz képviselője a szerbiai parlamentben.
Az Ágoston András és dr. Páll Sándor nevével fémjelzett koalíció tanácsa szombaton Óbecsén megvitatta a január 21-ei választások tapasztalatait és a soron következő teendőket. ,,A Magyar Összefogás Koalíció tizenháromezer szavazata nem volt elég ahhoz, hogy a koalíció képviselőt küldjön a szerb parlamentbe. A Magyar Összefogás Koalíció természetesen elfogadja a magyar szavazók döntését. A koalíció tagjai elismeréssel adóznak azoknak a magyaroknak, akik a szinte teljes médiablokádot áttörve, ez év január 21-én céltudatosan a 19-es számot karikázták be. Köszönet érte -- olvasható a koalíció tanácsának sajtóközleményében. A közlemény szerint ,,a magyar pártok teljes összefogásának hiányában a lehetséges hat-hét helyett csak három képviselő került magyar szavazatokkal a szerb parlamentbe, de van kiút. ,,Már a tartományi parlamenti választások előkészületei során meg kell valósítani a magyar pártok teljes összefogását. Ebben a tekintetben a koalíció további erőfeszítéseket tesz a versenypárti allűröket felmutató VMSZ csatlakozása érdekében.
SZÍNÉSZVERÉS ÚJVIDÉKEN. Újvidéken már négy hónapja sztrájkol az Ifjúsági Színház társulata -- a munkabeszüntetéssel az igazgató Tomislav Knežević (SZDP) igazgatót szándékozzák lemondásra kényszeríteni. A színészek a színház épületében tartózkodnak a sztrájk idején, s közülük néhányan ügyeletben maradnak éjszakára is. Nos, a múlt kedden hajnalban 2 óra tájban az igazgató 15 gorillája megvert, majd kidobott az épületből három színészt. Az igazgató és a biztonsági emberei elfoglalták az épületet, az erőszakkal kidobott színészek személyes holmiját (táskák, kabátok mobiltelefonok) az utcára dobták. A nagy felháborodást kiváltó történet szálai a radikálisokhoz vezetnek: az újságok tudni vélik, hogy a verőlegények beszervezésében Igor Mirović, az SZRP magas rangú tisztségviselője ,,jeleskedett.
,,NEM MONDOK LE! A Magyar Szó Megtudtuk fölcímmel közölte a hírt, hogy megbízható forrásokból értesült: lemond pártelnöki funkciójáról Kasza József, a VMSZ elnöke. Kasza József a múlt héten a budapesti Magyar Hírlapnak nyilatkozva cáfolta a lap értesülését: ,,Ez így nem pontos. A tisztújító közgyűlésen elemezzük majd a választáson elért eredményeket, de nem mondok le. Arra a felvetésre, hogy 10 év alatt megfeleződött a párt támogatottsága Szabadkán (1996-ban 36,8%, most viszont 18,8%-os támogatottságot kapott a választásokon), Kasza azt mondta: a mostani adatokat nem lehet a 10 évvel ezelőttiekhez hasonítani, mert az eltelt időszakban nagyarányú volt a magyar lakosság kivándorlása és a Horvátországból, Boszniából és Kosovóból érkező szerb menekültek betelepítése. Ugyanakkor azok a horvát politikai erők -- amelyeket tíz éven keresztül a VMSZ a ,,hátán vitt, s helyet biztosított nekik a szerb parlamentben -- most szövetséget kötöttek a DP-vel, és létrejött ,,egy pánszláv összeborulás. Éppen a fölsoroltak miatt a VMSZ átfogó elemzést készít a választási eredményekről, habár a pártelnök szerint a VMSZ mostani választási eredményei nem maradnak le a 2004. évi választások eredményei mögött.
Új címen az ombudsman
Újvidéken, a tartományi ombudsman, Petar Teofilović irodája új címre költözött. Az iroda a Mihajlo Pupin sugárút 25-ös szám alá a költözött -- az épület bal szárnyának földszintjén, a 4-es számú szobában fogadják az ombudsman segítségére szoruló polgárok telefonhívásait. A telefonszámok a következők: 021/487-41-44 és 021/557-440, 485-ös mellék.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..