home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Aláírták az Ady Endre-ösztöndíj szerződéseit
Tancsik Richárd
2022.04.05.
LXXVII. évf. 13. szám
Aláírták az Ady Endre-ösztöndíj szerződéseit

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács mint lebonyolító, a Miniszterelnökség családokért felelős tárca nélküli minisztere és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából, a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett Ady Endre-ösztöndíjpályázat szerződéseinek átadójára került sor április 5-én Szabadkán, a Pedagógusházban.

Szűcs Emese, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács bírálóbizottságának elnöke elmondta, az ösztöndíj a vajdasági, magyar nyelvű közoktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására szolgál. Vajdaság területéről 79 kérelem érkezett a 6‒12. évfolyamos tanulók köréből, és 38 diák részesült egyszeri, 100 000 forint összegű, dinárértékű támogatásban.


Szűcs Emese

A tehetségsegítő tanács 2021. október 1-jén hirdette meg a pályázatot, és nagyon nagy volt rá az érdeklődés, hiszen a mindennapok nehézségei és akadályai a családokat nagy kihívások elé állítják. Az elbírálási szempontok között szerepelt a kimagasló tanulmányi, valamint versenyeredmény és a szociális helyzet.  

A tanács bírálóbizottsága továbbította a rangsort a Nemzeti Tehetség Program részére ellenőrzésre, és végül Ekler Gergely, a Miniszterelnökség családokért felelős stratégiai államtitkára a listát jóváhagyta, így a tehetségsegítő tanácsnak lehetősége volt a szerződéseket kiküldeni az ösztöndíjasok részére aláírásra, és az ösztöndíj kifizetése is megtörténik.

Az elnök asszony hozzátette, az ösztöndíjasoknak júniusban beszámolót kell elkészíteniük, hogy az elnyert ösztöndíjat mire fordították, és miben segítette továbbtanulásukat. Az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy a taneszközök, sporteszközök, hangszerek és informatikai eszközök beszerzésére fordítják, valamint az osztálykirándulásokon való részvételt is segíti az ösztöndíj. Az érettségizők viszont elsősorban a felkészítők és a felvételi vizsgák költségeire fordítják az Ady Endre-ösztöndíjat.

Megkérdeztünk egy-két fiatalt, mire költik el a kapott pénzt. Hegedűs Joshua adai végzős középiskolás az emelt szintű érettségi vizsga költségeire szeretné fordítani az összeget. A bácsfeketehegyi Bede Barbara gitározni tanul, és mivel a településen nincs zeneiskola, így máshova jár órákra, ezért az útiköltség fedezésére fordítja az ösztöndíjat. 

Fényképezte: Tancsik Richárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..