home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Aláírták a gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződését
MTI, Hét Nap
2016.04.13.
LXXI. évf. 15. szám
Aláírták a gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződését

A nemzetépítés egyik fontos állomásának voltunk szemtanúi — hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel szerdán Szabadkán közösen tartott sajtótájékoztatóján, amelyet megelőzően aláírták a magyar kormány által támogatott vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződését.


Rekettye Gyöngyi bácskertesi vállalkozó, győztes pályázó és Juhász Bálint, a Prosperitati alapítvány ügyvezetője aláírja a magyar kormány által támogatott vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződését Szabadkán 2016. április 13-án. Mögöttük Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A program a 2016-2018-as időszakra vonatkozik, a keret nagy részét, közel 30 milliárd forintot egy hitelprogram teszi ki, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. A program lebonyolítását az erre a célra létrehozott Prosperitati Alapítvány végzi. Az első pályázatokat január 31-én írták ki, az első szerződést pedig szerdán Orbán Viktor jelenlétében Rekettye Gyöngyi bácskertesi vállalkozóval írták alá, aki jégvédelmi háló kiépítésére pályázott.

Pásztor István kiemelte, hogy az első pályázati körben 2413-an pályáztak, főleg 25 és 40 év közötti vállalkozók, és már a második pályázati kört is kiírták.

A gazdaságfejlesztési programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását.


Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség sajtótájékoztatót tart Szabadkán (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Pásztor István emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány és a VMSZ között partneri viszony áll fel, amely a tisztességen és az ígéretek betartásán alapul, és közös céljuk a magyar közösség építése, a Vajdaságban élők támogatása. 2010 óta ennek a partnerségnek köszönhetően lehetővé vált a magyar állampolgárság felvétele a vajdasági magyarok számára, valamint szavazati jogot is kaptak az itt élők, emellett viszont a helyi célokat is támogatni tudták. A VMSZ elnöke itt a vajdasági magyar fiatalokat támogató ösztöndíjprogramot, az oktatási-nevelési támogatás létrehozását, a szabadkai zsinagóga felújítását, a szabadkai Kosztolányi Dezső-szobor felállítását, vagy egy falugondnoki rendszer kiépítését említette.

Az április 24-i előre hozott szerb parlamenti választásokkal kapcsolatban a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke hangsúlyozta, hogy a választás egy kisebbségi közösség számára mindig nagy kihívás, és jelen esetben akkor dől majd el, hogy „milyen érdekérvényesítő erővel fog rendelkezni a vajdasági magyar közösség". A VMSZ kohéziós erő szeretne lenni a közösségen belül, ezért összefogott két kisebb vajdasági magyar párttal a közösség érdekében. Mint mondta: a VMSZ több mint húsz éven át bizonyította, hogy tisztességesen és megbízhatóan szolgálja a közösséget. „Ebből a pozícióból partnerkapcsolatokat tudunk építeni, és továbbra is a közösséget kívánjuk szolgálni” — tette hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..