home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Aláírták a Regionális Szórványközpont alapdokumentumát
NAGY Erzsébet
2007.09.19.
LXII. évf. 38. szám
Aláírták a Regionális Szórványközpont alapdokumentumát

Az összejövetelen jelen volt Varga László a VMSZ parlamenti képviselője is- A Vajdasági Magyar Szövetség kilenc helyi szervezete kezdeményezésére Kisoroszon aláírtuk a Magyar Regionális Szórványközpont alapdokumentumát - hallottuk a kioroszi Talpai Sándortól. A szórványközpont székhelye Kiso...

Az összejövetelen jelen volt Varga László a VMSZ parlamenti képviselője is

- A Vajdasági Magyar Szövetség kilenc helyi szervezete kezdeményezésére Kisoroszon aláírtuk a Magyar Regionális Szórványközpont alapdokumentumát - hallottuk a kioroszi Talpai Sándortól. A szórványközpont székhelye Kisoroszon lesz, mivel ez a település már rendelkezik megfelelő infrastruktúrával és bizonyos eszközökkel is, valamint Kisorosztól a régió települései mindössze huszonöt kilométerre vannak. A Magyar Regionális Központhoz három község kilenc települése tartozik: Nagykikinda, Kisorosz, Szaján, Magyarcsernye, Tóba, Torda, Ittabé, Tamásfalva és Nezsény. A szórványközpont feladata az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, az ifjúság, a gazdaság, a civil szféra, valamint az önkormányzatok és a helyi közösségek közötti együttműködések kialakítása, fejlesztése.
- A VMSZ helyi vezetői rájöttek arra, hogy csak közösen, együttesen tudjuk a gondokat megoldani, és csak így segíthetjük elő a régió magyarságának a boldogulását. Az utolsó népszámlálás adatai alapján ebben a térségben tizenötezer magát magyarnak valló lakos él. Sajnos, az utóbbi időben mind nagyobb az elvándorlás, és ez kihatással lesz a magyar nyelvű iskoláztatásra, a művelődési életre is. Legfontosabb feladatunk a regionális fejlesztési programok kidolgozása, pályázatok követése, írása, koordinálása. Fontos feladatunk lesz a felnőttképzés, a vállalkozásfejlesztés, konferenciák, szemináriumok, tanácskozások, ifjúsági programok és fesztiválok szervezése. Szeretnénk együttműködni a civil szférával és más régiókkal is. Titkos tervünk regionális tájékoztatási eszköz létrehozása, akár írott, akár elektronikus formában. A regionális Szórványközpont keretein belül szakmai, oktatási, művelődési, tájékoztatási, ifjúsági és vállalkozásfejlesztési csoportokat szeretnénk létrehozni. Működésünk első eredménye a sikeres Szent István-napi műsor volt, amelyet közösen szerveztünk, és felléptek a tóbai, a csernyei, a kisoroszi és a nagykikindai amatőr csoportok - mondta Talpai Sándor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..