home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Akire huszonkét férfi hallgat egyszerre
Tóth Tibor
2018.07.30.
LXXIII. évf. 30. szám
Akire huszonkét férfi hallgat egyszerre

Valljuk be, hogy egy focimeccs megtekintése közben gyakran értetlenkedünk bizonyos bírói ítéletek miatt, sokszor bekiabálunk a játéktérre, hiszen meggyőződésünk, hogy mi a pálya széléről mindent sokkal jobban látunk.

Pedig a játékvezetői hivatás egyáltalán nem egyszerű (állíthatom ezt másfél éves tapasztalattal a hátam mögött), rengeteg dologra kell odafigyelni, a másodperc tört része alatt kell cselekedni, azaz helyes ítéletet hozni, emellett pedig meg is kell küzdeni egyes focistákkal, akik hozzáállásukkal és viselkedésükkel korántsem segítik a sípmester munkáját. A legtöbb bíró a férfiak közül kerül ki, vannak azonban nők is, akik ezt a hivatást űzik, nem is akármilyen szinten. Ezúttal egy hölgyet ismerhetnek meg a kedves olvasók, Kovács Izabella magyarkanizsai játékvezetőt, aki a bíráskodáson kívül focizik is — az I. Liga 3. helyén végzett Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub felnőttegyüttesében.

— Nyolcadik osztályban kezdtem labdarúgással foglalkozni, tehát 2010 óta megszakítás nélkül tagja vagyok a csapatnak. A lányokkal végig kitartottunk, sosem adtuk fel, hiszen mindannyiunkban él a labdarúgás iránti szeretet. A foci előtt teniszeztem, ám egy hátsérülés miatt abbahagytam. Nem kellett volna, viszont úgy éreztem, nem tudok tovább fejlődni, megragadtam egy bizonyos szinten. A labdarúgásban több esélyt láttam az érvényesülésre.


Kovács Izabella a Szerbiai Labdarúgó-szövetség ópazovai edzőközpontjában

* A Magyarkanizsa csapatával újoncként a 3. helyen végeztetek az I. Ligában. Hogyan tekintesz vissza a mögöttünk hagyott idényre?

— Büszkék lehetünk magunkra, hogy az I. ligás idényünkben felállhattunk a dobogó harmadik fokára. Az elmúlt idényben sajnos kevesebb szerepet kaptam a korábbihoz képest. Ezt magamnak is köszönhetem, mivel nem voltam teljesen felkészülve a játékra. Lehet, hogy ebben a játékvezetői karrierem is közrejátszott, melyre az elmúlt idényben több energiát fordítottam. Reménykedem, hogy a hamarosan rajtoló idényben visszaküzdöm magam a kezdő felállásba.

* Honnan ered az ötlet, hogy megpróbálkozz a játékvezetéssel?

— A női csapattal 2012-ben indultunk először a bajnokságban, és akkor felfigyeltem a játékvezetői tevékenységre. Érdekelt, miből áll ez a hivatás, mit kell csinálnia egy bírónak a mérkőzések alatt. Szerencsére megismerkedtem Radivoj Muškinjával, a Magyarkanizsa—Zenta—Ada községi labdarúgó-szövetség bírói testületének elnökével, aki elmondta, majd megmutatta, mi is a feladata egy játékvezetőnek. Ekkor döntöttem el végérvényesen, hogy ebben is szeretném megmérettetni magam.

* Hogyan lehet valakiből játékvezető?

— A labdarúgás szabályairól kaptunk egy könyvet, melyből felkészültünk az elméleti vizsgára. Húsz-huszonöt kérdésből álló tesztet töltöttünk ki, különféle szituációkra vonatkozó és a labdarúgás általános szabályairól szóló karikázós feladatokat oldottunk meg. A gyakorlati rész keretében a tóthfalui akadémia pályáján öt percig vezettünk egy mérkőzést.

* Milyennek kell lennie egy játékvezetőnek?

— Erélyesnek, határozottnak, tekintélyt kell parancsolnia a pályán. Nekem ez nehezebb, mivel másként tekintenek rám, mint a férfi társaimra. Nőként semmilyen negatív élményem nem volt a játékvezetés terén, mintha a focisták sokkal kultúráltabban viselkednének velem szemben.


A Tisza Menti Liga 2017/2018-as idényének zárómérkőzésén, az AFK—Csóka-találkozón (Foto Video Studio Dobai — Ada)

* Milyen emlékeket őrzöl az első felnőttmérkőzésedről?

— Martonoson partjelzőként, azaz segédbíróként tevékenykedtem. Emlékszem, hogy nagyon ideges voltam, és több alaphibát követtem el, melyek gyakorlással kiküszöbölhetőek. Főbíróként az első mérkőzésemet Tornyoson, a Tisza Menti Ligában vezettem, itt a hazai együttes 8:1-re legyőzte a majdáni Tromeđa csapatát. Hamarabb is lehettem volna főbíró, viszont akkor még nem volt elég önbizalmam ahhoz, hogy felnőttmérkőzést vállaljak. Gyakoroltam, és négy évvel később éreztem úgy, hogy főbíróként is kiállhatok a pályára. Kellett az a négy év, jól döntöttem, hiszen most értem meg igazán erre a feladatra.

* Három meccsen fújtad a sípot a Tisza Menti Ligában, majd április 29-én Bácsfeketehegyen, a Jadran—Napredak-mérkőzésen (3:0) debütáltál a Szabadkai Körzeti Ligában. A bemutatkozó mérkőzést még kettő, a Sutjeska—Vinogradar- és a Napredak—Sutjeska-találkozó követte.

— Ideges voltam, és valamelyest tartottam a meccstől. Tudtam, hogy olyan partjelzőket osztanak be mellém, akikben megbízhatok, illetve akik sokat segíthetnek nekem. Dinamikus mérkőzést vezettem, nagyon sokat kellett futni, minden szituációt látni, illetve összpontosítani arra, hogy a lehetőségekhez mérten helyes döntést hozzak.

* Hogyan fogad a közönség és a játékosok, amikor azt látják, hogy egy hölgy irányítja majd a mérkőzést?

— Amikor még kezdő partjelző voltam, mindenki meglepődött. A hibáimat gyakran észrevették, és azt mondták: persze hogy nem értek hozzá, hiszen nő vagyok. Főbíróként viszont egyszerűen nem hallom, mit kiabálnak be a nézők, nem tudok arra figyelni, ami a pályán kívül történik. Partjelzőként, amikor kevesebb a dolgom, hallom a közönséget. A nézők pedig befolyásolják a munkánkat, és nem is látom értelmét, hogy bármit is bekiabáljanak a bíróknak, mert ezzel csak összezavarnak  bennünket. A közönség soraiból könnyű bekiabálni, mindent tudni, a szabálytalanságokat észrevenni.

* Mennyire más meccset vezetni a körzeti ligában, mint a Tisza mentiben?

— Van különbség a pályán és azon kívül egyaránt. Nem mindegy, hogy valamelyik faluba vagy városba küldenek-e bennünket. A közönség is más, a nézők bizony képesek hatni a mérkőzés menetére. Jobban szeretek a körzeti ligában tevékenykedni, mivel ott a focisták tapasztaltabbak, inkább a játékra, nem pedig a bíró működésére figyelnek.

* Focizni vagy bíráskodni szeretsz jobban?

— Mindkettőnek megvannak a maga szépségei. Eddig a foci volt az elsődleges, a mindenem, viszont az utóbbi időben egyre inkább a játékvezetés kerül előtérbe. Érzem, hogy fejlődök, látom az eredményeket, és úgy hiszem, mindkettőnek van értelme, ha odaadással és szeretettel végezzük. Korábban úgy gondoltam, hogy ha egyszer felkerülök a Vajdasági Ligába, akkor megelégszem a segédbírói szereppel. Három körzeti ligás mérkőzés után azonban nagyon megtetszett a főbírói szerep. Tíz mérkőzést kell vezetnem a körzeti ligában, utána lesz lehetőségem egy rangfokozattal feljebb lépni.

* Változott a játékvezetőkkel való viszonyod, amióta te is fújod a sípot?

— Igen. Amikor mi játszunk, előre megnézem, kit küldenek hozzánk játékvezetőnek, korábban ez nem érdekelt. Jobban megismerkedtem a női játékvezetőkkel, sokkal nyitottabb vagyok feléjük, elbeszélgetek velük, kérdezhetek tőlük, és ők is nyitottak felém.

* Van-e példaképed?

— Miljana Nikolić, aki egyszer a mérkőzésünkön partjelzőként tevékenykedett. Megmaradt bennem az a pillanat, amikor én a pályán játszottam, ő pedig partjelzőként biztatott. Ez nagyon jólesett. Azóta követem a munkáját, a bíráskodás mellett ő is focizik.

* Mik a további terveid a játékvezetés terén?

— Szeretek lépésről lépére haladni, így egyelőre a következő rangfokozatot célzom meg, a Vajdasági Liga bácskai csoportját. Ehhez még hét mérkőzés hiányzik, melyet remélhetőleg az augusztusban kezdődő idényben teljesíteni fogok. Később szeretnék még magasabb szintre lépni, ám most még korai lenne erről nyilatkozni.

A fiatal hölgy írásunk megjelenésének pillanatában már Montenegróban tartózkodik, ahol a magyarkanizsai csapattal készül a hamarosan kezdődő 2018/2019-es labdarúgóidényre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..