home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Akinek szívügye a szabadkai sport
Tóth Tibor
2019.04.27.
LXXIV. évf. 17. szám
Akinek szívügye a szabadkai sport

A szabadkai Dejan Vuković több éven át általában fényképezőgéppel a kezében tűnt fel a sporteseményeken. Több lapnak és weboldalnak készítette a fotókat, meccsjelentései, tudósításai, interjúi megjelentek az újságok hasábjain és a világhálón.

Szinte együtt élt a klubokkal, minden apró információt tudott róluk, melyet a többi sportújságíróval is szívesen megosztott. Tavaly júniusban a fényképezőgépet töltőtollra és számítógépre cserélte, előbb ugyanis a Szabadkai Sportszövetség megbízott főtitkárának, december 1-jétől pedig főtitkárának nevezték ki. Szívügye a sport, azon belül a szabadkai. Sok más, meccsre járó szabadkai polgárral ellentétben ő még tudja, mi az a lokálpatriotizmus. A nagy, belgrádi klubok vendégszereplése alkalmával sosem fordít hátat szeretett egyesületének, és nem a Partizannak vagy a Crvena zvezdának, hanem akkor is a Spartacusnak szurkol.

— Megtisztelő, hogy engem választottak a tisztség betöltésére. Munkámat próbálom a lehető legjobban végezni. A kluboknak minél jobb feltételeket szeretnénk teremteni, hiszen így ők is nagyobb kedvvel dolgoznak, jobb eredményeket érnek el, és több gyereket tudnak sportolásra ösztönözni. Nagyon fontos, hogy minél több gyerek mozogjon. Szabadkán 10 000 sportolót tartunk nyilván, a sportszövetség pedig 107 egyesületet és 25 szövetséget, szervezetet számlál. 


Dejan Vuković (jobbról) a 2018-beli Az év sportolója díjátadáson Haskó Viktorral, a Spartacus súlyemelőjével

* Tekintsünk vissza a 2018. évre. Miről marad emlékezetes?

— A Spartacus labdarúgói a 4. helyen végeztek a Szuperligában, és kiharcolták az Európa Liga selejtezőjében való részvételt. Az északír Coleraine és a prágai Spárta csapatán túljutottak a Kék Galambok, a dán Brøndby azonban kiejtette csapatunkat a további küzdelmekből. A Spartacus labdarúgónői a montenegrói Bajnokok Ligája-selejtezőből továbbjutottak, az egyenes kieséses szakaszban viszont a müncheni Bayern csapatával találták szembe magukat, és búcsúztak a BL-től. Csapatunk egyre erősebb, és évről évre közelebb kerül az európai élbolyhoz. Férfi röplabdázóink az elmúlt idényben és az idén is a 3. helyen zárták a Szuperligát, ami kiváló eredmény. Az egyéni sportolók közül kiemelkedik Davor Štefanek ezüstérme a budapesti birkózó-világbajnokságon, valamint Rozsnyik Ervin és Kajdocsi Tamás sikerei, akik az egyetemisták lengyelországi súlyemelő-világbajnokságán összesen hat érmet (öt aranyat és egy ezüstöt) szereztek.

* A sportlétesítmények terén jelentős fejlesztések történtek az elmúlt évben.

— Évről évre vannak ilyen beruházások. Tavaly is több iskolában tartánborítású sportpályák létesültek, Palicson, a tóparton levő pályák pedig teljes felújításon estek át. A szabadkai városi stadionban új gyepszőnyeg, atlétikai pálya, valamint öntöző- és vízelvezető rendszer épült, a sétaerdei sportcsarnokba pedig klímaberendezést szereltek fel. A beruházásnak köszönhetően nyaranta nagyobb sportesemények rendezhetőek a létesítményben.

* Több esemény szervezése fűződik a sportszövetséghez. Melyek a legjelentősebbek? 

— A legnagyobb sportesemény az újévi kispályás labdarúgótorna, melyen harminc csapat másfél hónapon át küzd a nem csekély pénzdíjakért. Az utóbbi években gyerektornát is szervezünk, melynek záróküzdelmeit a nagy döntő előtt rendezzük meg. A nyári kispályás focitornát a Május 1-je utcai sportközpontban tartjuk meg. Eziránt is nagy az érdeklődés, habár sokkal kisebb pénzdíj áll a csapatok rendelkezésére. Több klubnak segítünk a sportesemények megszervezésében. A többi közt ide tartozik Európa legerősebb 19 éven aluli labdarúgótornájának, a Stevan Vilotić Ćele-emléktornának a megszervezése, a Refik Memišević Brale-birkózóemlékverseny, az evezősök vajdasági nyílt bajnoksága, a vitorlázók délkelet-európai bajnoksága.

* A tömeg- és szabadidősport mennyire fejlett a városban?

— Nagy örömünkre egyre többen sportolnak. A sétaerdei futópálya szinte állandóan tele van, sokan már reggel 6 órakor róják a kilométereket. A Szabadka és Palics közötti kerékpárúton is rengetegen futnak, kerékpároznak és rollereznek, valamint arra is felfigyeltünk, hogy az utóbbi időben egyre több edzőterem nyílik a városban, mely mind tele van. Tehát a polgárok egyre inkább felismerik a napi testmozgás jelentőségét és fontosságát.

* Milyen terveket fogalmaztatok meg 2019-re?

— Két jelentős sikerről már beszámolhatok. Szabadka városának kispályás labdarúgócsapata nyerte meg azt a tornát, amelyet az 1999. évi NATO-bombázások alatt a Szerbiai Rádió és Televíziót ért támadás alkalmával elhunyt tizenhat személy emlékére szerveznek, Nagy Szebasztián pedig ezüstérmet nyert a közelmúltban Újvidéken megtartott U23-as birkózó-Európa-bajnokságon. Már megkezdődött a Memišević-emléktorna szervezése, hamarosan következik a nyári focitorna, az evezősregatta, a vitorlásverseny, a Vilotić-emléktorna. A kluboknak segítünk a város felé benyújtandó pályázatok megírásában, minden év végén pedig Szabadka legjobb sportolóit és klubjait díjazzuk. A legnagyobb beruházás újra a városi stadionhoz fűződik. A gyepszőnyeg és az atlétikai pálya után a lelátók és a kísérőhelyiségek következnek, melyekre teljes felújítás és bővítés vár. A munkálatok szeptember elején kezdődnek, és előreláthatólag 8-10 hónapig tartanak. A szerb kormány által támogatott beruházás révén egy teljesen új, modern, európai színvonalú stadion létesül, mely európai kupa- és válogatottmérkőzések megtartására is alkalmas lesz. Néhány iskola az idén is tartánborítású pályához jut, noha a fő hangsúly a városi stadion teljes felújításán van.

* A legtöbb sportágban lassan véget ér a 2018/2019-еs idény. Hogyan szerepeltek a szabadkai csapatok a lassan mögöttünk levő bajnokságokban?

— A férfi röplabdázók 3:1-es összesített eredménnyel estek ki az elődöntőben a Crvena zvezda ellen játszva, az alapszakaszban elért 3. helyezésükkel viszont megismételték tavalyi sikerüket. A női röplabdázók a 6. helyen zárták a Szuperligát, ami egy nagyon fiatal, szép jövő előtt álló csapattól jó eredmény. Sajnos mindkét kosárlabdacsapatunk kiesett a legjobbak társaságából. A női csapattal kapcsolatban hatalmas gond, hogy nagyon kevés lány kosárlabdázik Szabadkán, így a merítési lehetőség is kicsi. A fiúk biztosan kimásznak ebből a gödörből, és a következő idényben újra visszajutnak a legjobbak társaságába. A kézilabdázók 6. helye sikerként könyvelhető el, hiszen a klub korábbi szponzora, a Vojput vállalat a bajnokság kezdete előtt közölte, hogy nem tudja tovább támogatni az egyesületet. Így nagyon nehéz volt dolgozni, de végül valahogy összeállt a csapat, és több szabadkai játékossal a soraiban a kitűnő 6. helyen végzett. Hosszú idő után újra lesz I. A ligás vízilabdacsapata a városnak. A Spartacus Prozivka együttese egy kivétellel minden mérkőzését megnyerte, és feljutott a legmagasabb rangfokozatba. A Spartacus labdarúgónői minőségi munkát végeznek, minden bizonnyal újra megnyerik a bajnokságot, és indulhatnak a BL-selejtezőben. A férficsapat későn kezdett hajrázni, és a zsinórban aratott hat győzelem sem volt elég ahhoz, hogy bekerüljön a felsőházba. Az asztaliteniszezőink is kiválóan szerepeltek, hiszen bejutottak a legjobb négy közé, és május 20-án a nagybecskereki Banattal csapnak össze az elődöntő első mérkőzésén.

* Sokan fotósként ismertek meg, viszont kevesen tudják, hogy korábban foglalkoztál-e valamilyen sporttal.

— Hét évet jégkorongoztam a Spartacusban, a katonai szolgálat teljesítése után azonban abbahagytam a sportot. Az akkori felnőttcsapatunk a II. Ligában szerepelt, és a körülmények úgy hozták, hogy csak két csapat, a szkopjei Rabotnički és mi alkottuk a ligát. Kevés meccset játszottunk, azokat is egymás ellen, így inkább beiratkoztam az egyetemre, és szögre akasztottam a hokibotot. Nem szakadtam el a sporttól, hiszen előbb nézőként, majd fotóriporterként és sportújságíróként rendszeresen látogattam a szabadkai csapatok mérkőzéseit. Kedvenc sportágam nincs, számomra az a fontos, hogy a szabadkai sportolók és klubok minél jobb eredményeket érjenek el. Mindig a mieinknek szurkolok, számomra ők állnak az első helyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..