home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Akiknek ez volt a nyár fénypontja
Tóth Lívia
2007.07.25.
LXII. évf. 30. szám
Akiknek ez volt a nyár fénypontja

A Kárpátia koncert közönsége - Barát István fotójaA hétvégén a zentai Népkertben a következő egy évre bezárta kapuit Aprajafalva, vagyis véget ért a VIII. Nyári Ifjúsági Játékok. Összepakolt a Kreatív Műhely és a Kirakodó Vásár, a Kölyöktanya, a Kárpát-medencei egyeztető fórum, a Társ suli,...

A Kárpátia koncert közönsége - Barát István fotója

A hétvégén a zentai Népkertben a következő egy évre bezárta kapuit Aprajafalva, vagyis véget ért a VIII. Nyári Ifjúsági Játékok. Összepakolt a Kreatív Műhely és a Kirakodó Vásár, a Kölyöktanya, a Kárpát-medencei egyeztető fórum, a Társ suli, a kis- és nagyszínpad, a népzenei, a rádió- és a Meghallgatlak-sátor... A négy, sőt öt nap - mivel nulladik este is volt - legalább húsz helyszínen zajló eseményeit szinte lehetetlenség felsorolni, ezért az összefoglalás háládatlan feladatát inkább átadtuk a főszervezőnek, Kisspéter Szilveszternek.
- A kánikula a szerencsénket és a szerencsétlenségünket is jelentette egyben. A negyvenfokos meleg a látogatóink egy részét bizonyára elijesztette, ezért a délutáni műsorok iránt a megszokottnál kevesebb volt az érdeklődő. Akik eljöttek, azok elégedetten távozhattak, hiszen az idei színes, változatos programunkban mindenki megtalálhatta az egyéniségéhez legközelebb állót. A városból érkező vendégeket este a nagyszínpad koncertjei (Quimby, Depresszió, Ghymes, Belga stb.) érdekelték a leginkább. A Civil falu megváltozott formában állt az érdeklődők rendelkezésére, vetélkedőket, nyereményes játékokat szerveztek, vagyis színesítették a rendezvényt. Két új helyszín volt, a MADS-DÓGOZZ!! sátor, ahol sok más tartalom mellett éjszaka sztriptízzel is igyekeztek odavonzani a közönséget, valamint a Még élünk! rock-lugas. A középkori faluban korabeli harcművészetek elevenedtek meg, az ügyesebbek ki is próbálhatták a fegyvereket. Az årült városba végre sikerült behozni a rodeógépet és a vízifoci-pályát, ami a hőségben közkedveltté vált. A legnagyobb tömeg pénteken volt, amikor Ganxta Zolee, az Anima Sound System, valamint az Alvin és mókusok lépett fel. Ekkor hozzávetőleges adatok szerint 7-8 ezer ember lehetett lenn a Népkertben, ebből kétezren azok, akik állandóan itt sátoroztak. Eddig minden évben gondot jelentett a megfelelő higiéniai feltételek megteremtése, de az idén ezt a problémát is sikerült megoldanunk.
* Az idén bevezettétek a panaszvonalat, amelyen a polgárok jelenthették be észrevételeiket. Milyen gyakran csörgött ez a szám?
- Valóban működött, de csak a megszokott kifogások, hangos zene stb. érkeztek, vagyis nem volt iránta akkora az érdeklődés, mint előzetesen gondoltuk. Bizonyára a rendezvény után is lesznek még visszajelzések, melyeket a jövőben felhasználhatjuk.
* Mi az igazság abból, hogy az első napon megvertek egy fiatal szegedi orvost, a biztonsági emberek pedig bántalmazták az egyik nézőt, aki a Kárpátia-koncerten vett részt?
- A Kárpátia együttes fellépése közben valóban incidens történt. Én úgy tudom, hogy az egyik rajongó kétszer is felmászott a kordonra, a biztonságiak pedig valamilyen módon leparancsolták onnan. Amikor harmadszor is próbálkozott, leköpte a biztonságiakat, akik ezután ártalmatlanná tették. Az ügynek, véleményem szerint, nincs nemzeti indíttatása, azt hallottuk, az illető véralkoholszintje igen magas volt. A másik esetről csak annyit tudunk, hogy egy szegedi orvost bántalmaztak, de sem a nevéről, sem a helyszínről, sem az elkövetőről nincsenek információink. Míg az előzőről a kórháznak, a rendőrségnek és az önkormányzatnak is vannak értesülései, az utóbbiról hozzájuk sem érkezett bejelentés. Mi hivatalos jegyzőkönyvet nem kaptunk, az Interneten megjelentek bizonyos dolgok, reagálások is érkeztek, de én csak ennyit mondhatok.
(Az ,,ártalmatlanná tett” Kárpátia-rajongó Toroczkai László, a HVIM elnöke volt, aki az esetről közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot. Elmondása szerint agyrázkódást, orrsövénytörést és különböző zúzódásokat szenvedett. A zentai kórházat saját felelősségére hagyta el, és feljelentést tett a rendőrségen. Azt állítja, esze ágában sem volt felmenni a színpadra, az első sorból szúrták ki, célirányosan hozzá jöttek, és először két ,,fekete ruhás” ütlegelte, azokhoz csatlakozott a harmadik társuk is. Végül megállapítja, valakinek éppen az volt az érdeke, ,,hogy a végre a nemzeti oldal felé is nyitó rendezvényt tönkre tegyék, a fiatalokat elijesszék a részvételtől”.)
* Utólag szivárgott ki az is, hogy a rendőrség állítólag megtiltotta a magyar zászlók lengetését, a Nagy-Magyarországot idéző pólók viselését a Kárpátia-koncerten.
- Az előzetes megbeszélésen a rendőrség valóban megkért minket arra, hogy minél kevesebb nemzeti zászló és propagandaanyag legyen ezen a fellépésen. Utólag kiderült, ezt a feltételt nem kellett volna elfogadnunk, mert jogilag nem tiltott. Az ember sokszor próbál alkalmazkodni a helyzethez, hogy minél kevesebb probléma legyen, és nem mindig a megfelelő utat választja.
* Már csak azért is, mert a piros-fehér-zöld trikolor a magyar címerrel a vajdasági magyarság hivatalosan elfogadott lobogója. Milyen beavatkozásokra volt még szükség a Játékok ideje alatt?
- A rendezvény méreteihez képest csak egy-két konfliktus volt. A mentősök lábtörést, bokaficamot láttak el, a hőség miatt többen fejfájásra panaszkodtak, az utolsó napon pedig akadt egy könnyebb szúrt seb is. A fiatalember saját magát sebesítette meg, talán szerelmi bánat miatt, legalábbis ezt mondta. Egyetlen táska tűnt el, de az sem ,,klasszikus” lopás volt, mert a tulajdonosa a WC-ben felejtette.
A VIII. Nyári Ifjúsági Játékok versenyrészére 61 csoport nevezett be. A különböző feladatokat, amelyek között volt sportvetélkedő és színpadi produkció is, a topolyai The Scopals teljesítette a legsikeresebben. Második lett a Stock Reloaded, harmadik a Vízimottyok csapata. A győztesek elmondták, számukra ez az esemény a nyár fénypontja, és nagyon szeretnék, ha továbbra is megmaradna a vajdasági fiataloknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..