home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Akiknek ''könnyű”
Martinek Imre
2009.08.05.
LXIV. évf. 31. szám
Akiknek ''könnyű”

A Móricz család - Elvira, Viola és RóbertMottó: ''Nézz vissza most egy percre, nézz az útra, nézd meg, mit tett, mit alkotott a munka; nézz vissza most, aztán ismét csak előre, s indulj tovább az alkotó jövőbe.” (Kiss Jenő)Az ürményházi nyolcadikosok ballagási útravalóját máso...

A Móricz család - Elvira, Viola és Róbert

Mottó: ''Nézz vissza most egy percre, nézz az útra, nézd meg, mit tett, mit alkotott a munka; nézz vissza most, aztán ismét csak előre, s indulj tovább az alkotó jövőbe.” (Kiss Jenő)
Az ürményházi nyolcadikosok ballagási útravalóját másoltam át a tablóról, hogy legyen miben megkapaszkodni e nem mindennapi körkép megrajzolásakor. Nem feszegettük benne túlontúl és nosztalgiázva a múltat, borzongó pillantásokat sem vetettünk a kevés jót sejtető jövő felé, ugyanakkor beszélgetőtársaim, az ürményházi Móriczék a jelen emberpróbáló gondjaiban sem kívántak dagonyázni. Tilos volt a hangrögzítő használata, csak a jegyzetelés engedélyeztetett, de ekkor a tollam kezdett makrancoskodni. Illemtudóbbnak bizonyult - úgy tűnik! - forgatójánál, elvégre a vasárnapi pihenőidőben, falubúcsú napján pedig kiváltképpen nem illik bárkihez is ünneprontó riportkészítéssel beállítani.
- A falunkban hétköznap is van élet, és nem vagyunk a világ végén! Akkor is el szabad jönni hozzánk! - fedd meg enyhe tanári szigorral és jogosan Elvira, a fiatal háziasszony, a helybeli általános iskola német szakos tanárnője. Kilenc végzős diákjával egyetemben ő is most ballagott el - szülési szabadságra, amiben bizony több az előkészület és az izgalom, mint a tényleges pihenés.
- Nem szeretem, ha a messziről jött emberek sajnálkoznak rajtunk, nem szeretem a hangzatos szólamok pufogtatását, az alakoskodó politika segítőkészségét. Itt vagyunk, megvagyunk, közös sorsban a más nyelvet beszélő szomszédjainkkal, akikkel sajnos, hellyel-közzel jobban megértjük egymást, mint a ''sajátjaink”-kal - kapcsolódik be a beszélgetésbe Róbert, a családfő is. Valaha együtt diákoskodtunk a tartományi székvárosban, de időközben hátat fordított a száraz elméletnek, és egy hatalmas vargabetűvel visszatért szülőfalujába. Mondván, hogy a föld megműveléséhez nem diploma kell, hanem elsősorban szeretet, elhivatottság és kellő gépezet.
- Rossz riportalanyokat választottál, hiszen egyesek megítélése szerint nekünk könnyű. Igaz, mindketten módos családból származunk, és mindezt, amit itt látsz, a szüleink nélkül aligha hozhattuk volna létre - veszi vissza a szót Elvira némi szabadkozással: ne szólítsam tanárnőnek, hiszen nem diplomázott. Nagybecskereki és újvidéki diákoskodása után őt is hazaszólította a fatornyos templom. Vagy esetleg más? - huncutkodik ki a kérdés belőlem.
- Robival gyerekkorunk óta ismerjük egymást, és egy percig sem volt vitánk afelől, hogy ha belevágunk, hol rakjuk meg a fészkünk. Szüleimnek egyetlen gyermeke vagyok, nem idegenkedem a falusi életmódtól, minden kényelmi hiány ellenére úgy érzem, könnyebb a kötődés azon a talajon, amelyhez a gyermekkor, a rokoni és baráti kör milliónyi szerteágazó hajszálgyökere is visszaszólít.
* Kényelmi hiány?
- Mindenekelőtt a szórakozási lehetőségeket értem ezen. Kis közösségben jobban szem előtt tartják az embert, vagyis biztosan megszólnának, ha dologidőben például ráérősen kiülnék a kávézóba. Ez a konzervatizmus is riasztja a fiatalokat, s akik egyszer elmennek innen, közülük ritka, aki visszatér. Viszont nem vagyunk a világvégen! Ha kedvünk szottyan, húsz-huszonöt perc alatt be tudunk jutni autóval Versecre, egy séta, fagyizás erejéig, de Becskerek és más városok sincsenek oly messze tőlünk. Csak az első lépések megtételének akadályait kell leküzdeni. Persze, könnyen beszélek, mivel nekünk ''könnyű”, van miből - teszi hozzá derűsen Elvira. Évek hosszú során a másként gondolkodó, falusi mindennapjaikat pörgősebben élő emberek már fel sem veszik az irigykedők csipkelődéseit.
- Valójában mindenkinek könnyebb, akinek nem feltétlenül szükséges agyondolgoznia magát ahhoz, hogy megéljen a bolt előtti sörözésből, bölcselkedésből - kapcsolódik a témához a fiatal gazda. - Mi konkrétan a ''van”-ból indultunk, viszont igyekszünk gyarapítani is, tapasztani hozzá, s nem a csizmaszárhoz verni, amit kaptunk. Az egyetemi diplomáig én sem jutottam el, csak növénytermesztői, állattenyésztői és újabban mészárossegédi tapasztalatot szereztem egy családi műhelyvállalkozásban. Ebből jön a túlcsorduló bőség.
Miként az étvágy az étek alatt, úgy ered meg az egymásba átbucskázó történetek folyama is beszélgetésünk közben. Bár magvas dolgokat taglalunk, szó sincs kesergésről, a kimondott szavak dekázásáról. Viola lánykájuk álmos szemekkel, de húzódozás nélkül fogadja el a fényképezést, majd letelepszik anyu és apu közé. A képről pedig négy mosoly csillan vissza. Kisöcsi, esetleg kishugi lesz majd az újszülött, a szülők erről bizony nem firtatták feleslegesen az ultrahangkezelő szakorvost.
Hol Isten, ott szükség nincsen - ötlik fel bennem a házi áldás sora. Ez a kép motozott bennem a délelőtti búcsúi szentmisén is a tömött padsorok láttán. Fiatalok, csemetéikkel érkező kisgyermekes anyukák ékítették az öregasszonyok csoportját. Sajnos ez utóbbi csalóka, július végi kép volt! Hiszen egyvalamiből mégiscsak óriási hiány van ebben a DTD-csatornaparti kis faluban, ami egykoron virágzó libahizlaldájáról, arany kezű mészárosairól, bőséggel feltárulkozó kőolajmezeiről, szinte minden sarkon hűs vízzel csordogáló artézi kútjairól volt messze földön híres. Ürményháza iskolájába őszre két magyar elsős indul.
- Fogy a magyarság, fogy a gyerek. Tudjuk mi ezt, ha nem is dörgölik minduntalan sajnálkozva az orrunk alá. Miként azt is, hogy egy település jövőképét mindenekelőtt az aktív benne éléssel, alkotással és összefogással lehet jobbra fordítani - kerekítik le Móriczék a döcögősen rajtolt beszélgetést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..