home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Akik megosztják egymással a színpadot
Tóth Lívia
2005.04.06.
LX. évf. 14. szám
Akik megosztják egymással a színpadot

A megnyitó közönsége Szabó Attila fotójaNagykikindán megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók X. TalálkozójaNagykikindán ünnepélyes megnyitóval, de nem áprilisi tréfaként, pénteken kezdődött és e hónap 10-éig tart a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók X. Találkozója. Az esemény s...

A megnyitó közönsége Szabó Attila fotója

Nagykikindán megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók X. Találkozója
Nagykikindán ünnepélyes megnyitóval, de nem áprilisi tréfaként, pénteken kezdődött és e hónap 10-éig tart a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók X. Találkozója. Az esemény szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a házigazda szerepét pedig immár másodszor vállalta a helybeli Egység Művelődési Egyesület, amely az idén ünnepli fennállásának és tevékenységének hatvanadik évfordulóját.
A megjelenteket Kiss László, az Egység ME elnöke köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy megtelt a színházterem, jó szórakozást, sok sikert kívánt a közönségnek és fellépőknek, valamint köszönetet mondott mindazoknak, akik elősegítették a szemle létrejöttét.
Dr. Branislav Blažiæ, Nagykikinda polgármestere és Kismárton Ottó, a községi képviselő-testület elnöke is üdvözlő szavakkal fordult az egybegyűltekhez, majd Kabók József, a tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság segédtitkára következett. A rendezvényt dr. Szöllősy Vágó László, a VMMSZ főtitkára nyitotta meg. Megemlítette, hogy tíz évvel ezelőtt Csantavéren talán senki sem hitte, hogy a találkozó ilyen hosszú időszakot él meg, majd a következő gondolatokkal folytatta:
- Egy nemzet fennmaradásának a kulturális önművelés az alapja, amelyben él a nyelv, a zene, az együvé tartozás, annak tudata, hogy nem vagyok egyedül. Akik megosztják velem a színpadot, ugyanezt a nyelvet beszélik, ugyanazokat az álmokat álmodják, ugyannak örülnek, mint én is.
A megnyitó után, amelyen részt vett Kiskunfélegyháza önkormányzatának a küldöttsége is, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület színjátszói mutatták be Max Frisch: Biedermann és a gyújtogatók című szatirikus vígjátékát Barácius Zoltán rendezésében.
Kiss László elnök elmondta, szeretnék, ha ezekben a napokban mindenki jól érezné magát a Bánságban. Ennek érdekében mindent megtettek: a művelődési ház, melyet a helybeliek csak Magyar Otthonnak neveznek, frissen meszelt külsővel várja a mintegy félezer vendéget és a tizennégy előadás csaknem 300 fellépőjét. A védnökséget az önkormányzat vállalta, de a kiadások fedezéséhez hozzájárul az a támogatás is, amelyet Kiskunfélegyházával közösen nyertek egy európai uniós pályázaton.
Azok közül egyébként, akik részt vettek az első találkozón is, a kisorosziak (Testvériség-Egység ME), a bácskertesiek (Petőfi Sándor ME) és a helybeliek vannak jelen. Rajtuk kívül fellép még a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola és Fiúkollégium Karinthy Színjátszóköre, a tóbai Petőfi Sándor ME, a Becsei Városi Színház Magyar Amatőr Színtársulata, a bácsfeketehegyi Feketics ME Soma Színtársulata, a Nagybecskereki Kultúrközpont ÚNT - Nagybecskereki Tendenciák, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ Színtársulata, a veprődi Kossuth Lajos ME, a topolyai Mara Művelődési Ház, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház és a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület. A társulatok munkáját művészeti bizottság értékeli Ágoston Pribilla Valéria, Faragó Árpád és dr. Szöllősy Vágó László személyében.
A díjkiosztó gálaműsor április 10-én, vasárnap este fél nyolckor kezdődik, majd Elköltött évek címmel verses-zenés összeállítás kezdődik József Attila emlékére a zentai Krnács Erika és Kaszás Éva (gordonka) előadásában.
A rendezvényre egyébként megjelent a Hatvan éve a magyar kultúra szolgálatában - jubilál az egység című monográfia is, melynek a szerzője Baráth András.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..