home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Akik életművükkel példaként szolgálnak
(o. i.)
2011.10.26.
LXVI. évf. 43. szám
Akik életművükkel példaként szolgálnak

Megemlékezés a Bergel-dombon (Puskás Károly felvétele),,Magyarkanizsa fejlődik, fokozatosan élhetőbb községgé válik. Az elmúlt évben gyakran merültek fel nehézségek, de az ígéretek így sem maradtak üres szavak: önkormányzatunk - mint eddig is - egyaránt odafigyelt minden településre, s azok...

Megemlékezés a Bergel-dombon (Puskás Károly felvétele)

,,Magyarkanizsa fejlődik, fokozatosan élhetőbb községgé válik. Az elmúlt évben gyakran merültek fel nehézségek, de az ígéretek így sem maradtak üres szavak: önkormányzatunk - mint eddig is - egyaránt odafigyelt minden településre, s azok lakosaira, a nemzetközi kapcsolatok építésével, az Európai Unió és a világ felé való nyitással pedig új lehetőségek nyílnak meg községünk előtt' - hangzott el Magyarkanizsán, a község napja, október 20-a alkalmából megtartott díszülésen. Az ünnepségre nem a megszokott helyen és módon került sor: a Városháza, és a kkt délelőtti ünnepi ülése helyett most este, a Művészetek Házában, a nagyközönség előtt mondott köszöntőt Nyilas Mihály polgármester. Az egy év alatt végzett munka eredményeiről ezúttal is (már harmadik alkalommal) dokumentumfilmben számolt be az önkormányzat. Képsorok mutatatták be az elmúlt év fontos eseményét, a pontonhíd megnyitását a folyami határátkelőn - a 4 millió dináros beruházással akadálymentessé vált a nemzetközi vízi teher- és utasforgalom; A község 13 települése közül 8 településen kaptak az utcák új aszfaltot, illetve felújították a meglevő útburkolatot, az október 1-jén kezdődött munkálatok beruházója pedig (a község mellett) a horgosi, a kispiaci és a magyarkanizsai helyi közösség; A régi épületek felújításával új épületet kapott Magyarkanizsán a Vöröskereszt helyi szervezete, Horgoson pedig a helyi iroda; Horgoson teljesült a gyerekek régi álma: a régi óvodaépület felújításával játszóházat kaptak, ahol vidám és biztonságos környezetben tölthetik szabad idejüket; Magyarkanizsán a valamikori ifjúsági otthon helyén egy minden igényt kielégítő, dinamikus közösségi tér kerül kialakításra; Horgoson a Művelődési Ház felújításával új lendületet kap majd a közösségi élet; Községünkben az elmúlt év az IPA-projektumok jegyében telt el: a pályázatokon nyert egymillió eurót egy modern, hosszú távú községfejlesztési stratégia kidolgozásra fordította az önkormányzat; A munkahelyteremtés terén a helyi vállalkozók is sikereket könyvelhettek el: a Metálmánia cég új, nagyobb telephelyet nyitott Magyarkanizsán, Adorjánon pedig a Contact cég helyezte üzembe új, 2500 tonna kapacitású gabonamag-tározóit...
A községnapi díszülést megtisztelték jelenlétükkel a testvérvárosok - Ferencváros, Királyhelmec, Budaörs, Kiskunhalas, Sepsiszentgyörgy, Tata, Gyopárosfürdő - képviselői, jelen volt a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében dr. Tóth Anikó konzul asszony, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője, Dobai János tartományi mezőgazdasági segédtitkár, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, továbbá Kishegyes, Topolya, Zenta, Ada, Szabadka, Csóka, Törökanizsa és Svilajnac község képviselői. A vendégek, a kkt tagjai és a közönség soraiban ülő polgárok jelenlétében adta át Nyilas Mihály polgármester az idei Pro Urbe díjakat. ,,A ma este főszereplői ők, 2011 kitüntetettjei, életművükkel példaként szolgáló polgártársaink. Az ő tiszteletükre szerveződött a műsor' - mondta a polgármester, s néhány szóban méltatta a kitüntetésben részesülők munkásságát. Pro Urbe emlékplakettet és pénzjutalmat vehetett át a kispiaci Kovács Mária, aki a hatvanas évek óta részt vesz a falu életében, s aki honismereti, szociográfiai munkásságával és önkéntes tevékenységével vívott ki magának tiszteletet. Pro Urbe díszoklevélben részesült a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus és a magyarkanizsai mozi vezetőjeként ismert Szabó Frigyes. Posztumusz elismerésben részesült Dragomir Ivanović, a Gyógyfürdő egykori igazgatója, továbbá a horgosi és szentpéteri Kárász II. Miklós, a mai Horgos telepítője, aki 1795-re egy pompás római katolikus templomot is építtetett.

A Pro Urbe díjasok a polgármester társaságában Szabó Attila felvétele

A csütörtöki ünnepség művelődési részében fellépett a Tisza menti Tamburazenekar és a Folton Folk együttes. A rendezvény előtt a Szent Őrangyalok-templomban feledhetetlen hangversenyt adott Pitti Katalin operaénekesnő, pénteken este pedig a gyógyfürdőben a népszerű Republic együttes muzsikált. Az ünnep első napján a Bergel-dombon, a másodikon Kanizsán, a Halász téren volt koszorúzás. Sor került az asztaliteniszklub új épületének ünnepélyes átadására, és a befektetési konferencia is helyet kapott a községnapi rendezvények programjában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..