home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Aki szőlőt gondoz, hazára lel
Tóth Lívia
2019.10.03.
LXXIV. évf. 39. szám
Aki szőlőt gondoz, hazára lel

Az Orpheus Egyesület szervezésében Csókán megtartották a IV. Nemzeti Borfesztivált, mely az esti órákban kórustalálkozóval fejeződött be.

Az eseményre az erdélyi Kolozsvárról, a felvidéki Dunaszerdahelyről, a horvátországi Szentlászlóról és a magyarországi Székesfehérvárról érkeztek vendégek. Az összejövetelen három település borlovagjai voltak jelen, Bajmokról a Szent Trifon Borlovagrend, a magyarországi Csókakőről a Szent Donát, Bácsfeketehegyről pedig a Szent György Borrend képviselői. A lovagok két borkirálynőt is kísértek, Szatzger Cecíliát Csókakőről és Molnár Doroteát Bajmokról.

Tápai Tibor, az Orpheus Egyesület elnöke elmondta, a borfesztivál csodálatos közösségépítő rendezvény, ahol az egybegyűltek barátként üdvözölhetik egymást, a programban pedig ötvöződik a bor és a kultúra, a szép dalok és a kiváló nedű.

— Ezek a kapcsolatok a népdaltalálkozókon alakultak ki a csoportok között. Mi is számos helyen jártunk, ki kellett találni, ha meghívjuk a barátainkat Csókára, mit mutassunk nekik. Úgy gondolom, a bornak van összekötő ereje, arról nem is szólva, hogy a jó hangulatú nótázáshoz szükség van egy kis itókára is. Feladatunk elődeink hagyatékának a megőrzése és továbbadása, abban viszont bizonyára sokan egyetértenek velem, hogy a szőlészet és a borkészítés nemcsak üzlet, hanem életforma is.

A találkozó résztvevői az idén ellátogattak a csókai borászatba is, és ott megismerkedhettek a dicső múltra visszatekintő gazdasági ágazat történetével és jelenével. A patinás, régi pince építése 1903-ban kezdődött és 1912-ben fejeződött be, amiről a bejárati ajtón levő évszámok is tanúskodnak. A csókai nagybirtok utolsó tulajdonosai Léderer Károly és Artúr voltak, akik messze földön híres mintagazdaságot hoztak létre. A pincészet eddigi és jelenlegi gazdái igyekeznek minél több autentikus részt megőrizni. Ezek közé tartoznak például a hatalmas fahordók, melyek közül kilenc ma is használatban áll, további huszonötöt pedig a látogatók csodálhatnak meg, emellett a szellőztetőrendszer is megmaradt eredeti formájában. A klímafeltételeket és a levegő nedvességtartalmát természetes úton, korszerű technológia alkalmazása nélkül szabályozzák, ami a boroknak külön minőséget ad — olvashatunk erről egy leírásban. A 4 méterrel a Tisza vízszintje alatt levő, tekintélyes kiterjedésű pincét svájci mérnökök tervezték, egykor nyolc utcára osztották, ebből mára hét maradt meg. A borászathoz 90 hektár szőlő tartozik, de ennek a termése nem lenne elegendő az évi 2,5 millió liter bor előállításához, ezért a többi gyümölcs Macedóniából, az Ohridban levő leányvállalatból érkezik Csókára. A termékpaletta 70 százaléka vörösbor, ezek közül továbbra is a leghíresebb a Csikóvér (Ždrepčeva krv), melyet már évtizedek óta gyártanak. A borokat Szerbián kívül a volt jugoszláv tagköztársaságokban, mindenekelőtt Boszniában értékesítik, illetve Ausztriába, Németországba és számos más országba, közöttük Kínába is jut belőle.

A bajmoki Szent Trifon Borlovagrend tagjai második alkalommal vettek részt a csókai borfesztiválon. Ezúttal elhozták a csókakői barátaikat is, hogy a két (szinte) azonos nevű település közelebb kerülhessen egymáshoz.

Molnár Károly nagymester szerint vidékünkre inkább a sörfogyasztás jellemző, amihez nincs szükség külön szertartásra, gyorsan megiható akár a bolt előtt is. A borral más a helyzet, azt csak megfelelő hangulatban és különleges események alkalmával fogyasztjuk.

— Ma itt bort kóstolunk, szakmai tanácsot adunk, de véleményezni nem igazán szeretnénk, mert úgy tartja a nép, hogy rossz bor nincs, csak rossz gyomor — hallottuk Molnár Károlytól.

Bognár Gábor, a csókakői Szent Donát Borrend nagymestere hangsúlyozta, településükön a borkultúra több száz év óta része az ott lakók életének.

— Csókakő régi vágya, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a Csóka nevű településekkel az egész Kárpát-medencében. Úgy gondoltuk, ez is egy lehetőség az elszakított részek összekötésére, ezért levelet küldtem Romániába és Vajdaságba is, de választ sehonnan sem kaptam. Egy-két éve megismertük a bajmoki barátainkat, és az ő segítségükkel megvalósulhat ez az elképzelés. Ezt leszámítva is nagyon jó volt itt lenni, egy színes, jókedvű társaságot ismertünk meg, és mi is sok tapasztalattal gazdagodtunk.

Már a pincészet udvarában és a termékkóstoló során is sok, főleg borral kapcsolatos népdal hangzott el, az éneklés pedig a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület udvarán is folytatódott, tamburazenekari kísérettel.


A szerző felvételei

Miközben a csoportok az ebédre, az üstben készülő babra vártak, bemutatták a saját boraikat, illetve megkóstolták a többiek által az asztalra rakott nedűket.

Néhány bölcs, a borral és a borfogyasztással kapcsolatos mondás is elhangzott, ezek itt is helyet kaphatnak: Aki szőlőt gondoz, hazára lel. Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk. Ki a bort, a dalt és a nőt szereti, rossz ember nem lehet. Az ember olyan, mint a bor, némelyik ecetté válik, a legjobbja az évekkel együtt érik.

Az esti műsorban a kolozsvári református földészek Bethlen Gábor Dalköre és a kétágú templom vegyes kara, a dunaszerdahelyi Tiszta Forrás Népdalkör, a Sárszentmihályi Nyugdíjas Egyesület, a szentlászlói Rozmaring Egyesület, a csókai Pannónia férfikar, a Csalogány asszonykórus és a Gyöngyikék gyermekcsoport mutatkozott be.

A IV. Nemzeti Borfesztivált és a kórustalálkozót a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi oktatási és a művelődési titkárság, valamint Csóka Község Önkormányzata támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..