home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aki sosem felejtette el, honnan is vétetett...
Martinek Imre
2011.11.16.
LXVI. évf. 46. szám
Aki sosem felejtette el, honnan is vétetett...

Mottó: ''Akik együtt énekelnek, együtt lélegeznek, azoknak egy lesz a szívük ritmusa, együtt éreznek...” (Jean Varnier)
Lovász János kántor úrRendhagyó komolyzenei hangversennyel ünnepelte meg szeptember 28-án szolgálatának ötvenedik esztendejét Lovász János úr, a verseci Szent...

Mottó: ''Akik együtt énekelnek, együtt lélegeznek, azoknak egy lesz a szívük ritmusa, együtt éreznek...” (Jean Varnier)
Lovász János kántor úr

Rendhagyó komolyzenei hangversennyel ünnepelte meg szeptember 28-án szolgálatának ötvenedik esztendejét Lovász János úr, a verseci Szent Gellért-plébániatemplom tenor hangú kántora. Az esti koncerten Schubert, Bruckner, Zipoli, Gaissler, Händel, Clérambault, J. S. Bach, Buxtehude és Rinck, valamint néhány ismeretlen zeneszerző műve csendült fel. Nem visszavonulás volt ez, csupán egy gondolatnyi pihenő, amelyet a mester, akárcsak a tovasuhant esztendőket, változatlanul annak a közösségnek ajándékozott, amelyből vétetett. Tiszta szívvel és alakoskodás nélkül követve a napjainkban Svájcban élő Jean Varnier kanadai katolikus bölcselkedő és humanista idézett karnagyi hitvallását is. A vértanú püspök tiszteletére 1863-ban felszentelt verseci kéttornyú neobarokk templom orgonájának Lovász kántor úr egyébként még zsenge tizenéves korában fogadott hűséget, a kiváltságosok glédájába pedig elsőként Jódal Rózsa írónő emelte Kossssava című novellájában. A karzaton zúgó, örvénylő orgonaszó néhai öleléséből, melyhez ''egyszerre szól(t) magyarul, horvátul, németül és latinul a mise és a kórus...” Mert egykoron valóban így volt rendjén! Az Érdsomlyói hegy oltalmában megpihenő dél-bánsági kisváros templomi kórusában, amely - amennyiben az Úrnak is így lészen akaratja! - első említésének százhuszadik esztendejét is megünnepelheti 2012-ben. Életpályájáról a kántor urat közvetlenül a hangverseny előtti percekben kérdeztük.
- 1941-ben születtem Versecen, és itt cseperedtem útközben ministránssá is. Ezt a ''megállót” azért említem, mert pont egy ilyen szentmisei szolgálat idején ''észleltem” a karzat hatalmas hangszerét, kerültem annak bűvöletébe. Régen volt ez. Emlékeim szerint akkortájt, amikor a ma már nyugalmazott Botka József plébános úr még csak káplán volt templomunkban. Nagybecskereki és újvidéki tanulmányaim során Bodai Imre esperes úr, illetve Botka Margit nővér vett pártfogásába, a kántori, illetve az orgonista szakmában pedig Láng Imre nagybecskereki karnagytól kaptam mentori segítséget. Ezután kerültem vissza Versecre, s a katonai szolgálatot leszámítva, mindmáig megszakítás nélkül kántorkodom itt.
Noha Lovász úr zenei küldetésébe egy időben a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Árvalányhaj vegyes karának vezetése is beletartozott, személyesen mindvégig a komolyzenei stílust részesítette előnyben. A zömmel Versecen és a közeli Fehértemplomon megejtett hangversenyeit (szám szerint tízet - a szerz. megj.) 1985-től számítja, amikor afféle nyitányként egy Puerto Rico-i operaénekesnőt kellett hangszeren kísérnie.
- Kántorkodásom kezdetén három dalkör, azaz kórus működött e templomban: a magyar, a német és a horvát. Sajnos, a német szinte teljesen felszámolódott, mindössze egy idős bácsika maradt meg közülük! Érdekes megemlíteni, hogy a horvát dalkörünkben, amellyel Antonia Pešić asszony foglalkozik, vannak ortodox vallású énekesek is. A magyar ajkú dalkör vezetése természetesen az én tisztem, akárcsak az orgonálás.
A kívülállók várakozásával ellentétben az említett kórusok az ünnepi hangversenyen nem léptek fel! Csupán a mester fiatal élettársa ''lépett be” énekhangilag olykor-olykor a zenei koreográfiába. A Ha életednek minden napját kezdetű Mária-ének szinte magától értődően - édes anyanyelvünkön csendült fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..