Aki nemcsak a nevében nagy

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Aki nemcsak a nevében nagy

Edvin a felkészítő tanárával, Mraznica Ilonával- Nem, igazán még nem gondolkodtam azon, hová is szeretnék iratkozni. Talán gimnáziumba, hisz annyi minden érdekel... - így kezdődik a beszélgetésünk, a majdnem felnőttes eszmecserém Nagy Edvinnel, egy torontálvásárhelyi nyolcadikos legénykével...

Edvin a felkészítő tanárával, Mraznica Ilonával

- Nem, igazán még nem gondolkodtam azon, hová is szeretnék iratkozni. Talán gimnáziumba, hisz annyi minden érdekel... - így kezdődik a beszélgetésünk, a majdnem felnőttes eszmecserém Nagy Edvinnel, egy torontálvásárhelyi nyolcadikos legénykével. Április lévén megkezdődött a visszaszámlálás a végzősöknek, és immár az izgágábbak sem csupán magamutogatási szándékból lármáznak, ,,zavarják az órát”. Emlékszem, valahogy jómagam is ilyen tanácstalan voltam tizenhét évvel ezelőtt, pedig akkor még együtt voltunk a bérces Balkánon.
A szerb nyelvet mint környezetnyelvet a Moša Pijade Általános Iskolában Mraznica Ilona pedagógus tanítja. Révaújfalun (Banatsko Novo Selo) két diákját mérettette meg. Bakator Mihály nyolcpontos eredményével a nyolcadik helyen végzett, Edvin pedig a begyűjtött tizenhét pontszámmal egyben vízumot is váltott a versenyen való továbbjutáshoz.
- Különböző tájakról különböző anyanyelvű diákok verődtek össze. Rajtunk kívül is voltak még magyar diákok, akikkel szinte ösztönszerűen azonnal össze is barátkoztunk. åk Székelykevéről érkeztek. A rajt előtt sokunk csokoládét majszolt, merthogy a koncentráció igen fontos az ilyen versenyeken, és a csoki serkenti az agyműködést.
Nagy tét esetén pedig az különösképpen fontos sikertényező.
- Ekkora higgadtságot kevés diákomnál tapasztaltam pályafutásom során - összegez a felkészítő pedagógus. - Mintha csak iskolai nagydolgozatot írt volna, ahol azért szabad tévedni.
- Pedig igencsak izgultam, míg az ügyeletes tanár ki nem osztotta a munkalapokat. Mindenki villámgyorsan nekilátott a kitöltésükhöz, bár ez nagy hiba, hiszen ilyenkor különösképp nem tanácsos kapkodni. A rendelkezésünkre álló kilencven perc szerintem bőven elegendő a feladat higgadt elvégzéséhez, az esetleges hibák utólagos ellenőrzéshez, korrigálásához.
A helyezést és a továbbjutást Edvin - társai szerint - mégsem fogadta kitörő örömmel.
- Szívem majd kiugrott a helyéről a boldogságtól! Tudja, megannyi verseny után ez életem legjobb eredménye. (Mert volt már nemzetközi porondon szereplő mesemondó is, küzdőjátékos a bátaszékiek által meghirdetett matematikaverseny délvidéki döntőjében... Azok közé a diákok közé tartozik, akik a körülmények függvényében valahogy mindig ki tudják önmagukból hozni a lehető legtöbbet. Megőrizve egyúttal a korát meghazudtoló és párját ritkító önzetlenségét is.) - Úgy éreztem, hogy minden egyes belőlem kipattanó örömszikra még inkább elszomorítaná Misu barátomat, holott szívből jövően ő gratulált nekem elsőként.
Szó nélkül maradtam!
Értesüléseink szerint a Bánság északi, középső és déli régióinak legjobbjai, vagyis a tiszaszentmiklósi, a nagybecskereki és a révújfalvi helyezettek május 26-án, feltehetően Újvidéken találkoznak majd egy tudáspróba erejéig. A tartomány többi tájegységének ,,édes apanyelv”-en sziporkázó anyanyelvi szórványbajnokaival. És köztársasági rangfokozatban. Csipiszfogás mindnyájuknak!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Aki nemcsak a nevében nagy
Szabadkai Napló
Aki nemcsak a nevében nagy
Média
Facebook

Támogatóink