home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Aki mindig mosollyal várja a gyerekeket 
Borbély Tivadar
2024.06.11.
LXXIX. évf. 23. szám
Aki mindig mosollyal várja a gyerekeket 

Beszélgetés Mák Andrea muzslyai könyvtárossal

A muzslyai Mák Andrea 2023 októbere óta a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola könyvtárosa. Mint vallja, nagyon szerencsésnek tartja magát, hiszen az utolsó vizsga teljesítése után már munkaviszonyba is állhatott. 

— 2000. április 22-én születtem Nagybecskereken. Az általános iskolát szülőfalumban, Muzslyán végeztem el. A kisérettségi után a Nagybecskereki Gimnázium diákja lettem, majd ezután a tanulmányaimat az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén folytattam. Tavaly sikeresen befejeztem az alapképzést, és felvettek a mesterképzésre. Jelenleg pedig a gyermekkoromat meghatározó intézmény könyvtárosa vagyok. 

* Milyen számodra könyvtárosnak lenni?

— Az egyetemi tanulmányaim során sokszor szóba került a könyvtárosi pálya, és már akkor vonzónak találtam a világát. Nagyon megtisztelő egy ilyen pozíciót betölteni, hiszen egy olyan helyzetben vagyok, hogy első kézből tudok tudást és örömöt is nyújtani egyszerre egy könyv által. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a szívemhez nőjön ez a szerep. Az eddigi tapasztalataim alapján a legfőbb kihívása egy könyvtárosnak a digitális világ és annak térhódítása, valamint az olvasói szokásnak a kiveszése. Egyre kevésbé érdeklődnek már az emberek a könyvek iránt, elavult elfoglaltságnak tartják az olvasást. Ennek a megváltoztatása pedig az én feladatom is. Viszont nem szabad szem elől téveszteni azokat az előnyöket, amelyek a munkával együtt járnak: a gyermekekkel való beszélgetés egy-egy könyv kapcsán, a csillogó szemek egy új mű megérkezésekor, izgulás egy írói találkozás előtt mind-mind kárpótolják azokat a hátrányokat, amelyeket a modern világ hozott magával. 

* Mi egy könyvtáros feladata, miből áll egy napja?

— Egy könyvtáros feladata eléggé összetett, viszont egyáltalán nem bonyolult. A könyveket rendszerezem, a kölcsönzést lebonyolítom, a műveket digitalizálom, valamint irodalmi délutánokat is szervezek, írói találkozókat moderálok, felkészítem a gyerekeket versenyekre. A könyvtáros feladata valójában az, hogy közelebb hozza a diákokat a könyvek világához, és megszerettesse velük az olvasást.

* Mennyi kötet található a muzslyai iskola mindkét könyvtárában? Milyen könyveket lehet kölcsönözni, mely nyelveken?

— A két iskolában összesen kb. 30 000 könyv van. A művek közül mindenki meg tudja találni az ízlésének megfelelőt. A világirodalom klasszikusaitól kezdve a magyar írókon, vajdasági szerzőkön át a gyermekkönyvekig tud válogatni az olvasó. A könyvtárban magyar, szerb, angol, német és egyéb kisebbségi nyelveken íródott kiadványokat lehet kölcsönözni.

* A gyerekek mennyire olvasnak ma? Mit olvasnak szívesen?

— A munkám kezdete óta úgy veszem észre, hogy az olvasási kedv kezd fellendülni. Az alsósok legszívesebben meséket olvasnak, az állatokról szóló történeteket kedvelik, és szívesen nézegetik az enciklopédiákat. A felsősök legtöbbször a fantasy-, kalandos irodalmat kérik. Valójában mindenki a saját korának megfelelően keresi a könyveket, és ebben segítem én őket. 

* Aktívan tevékenykedsz a Sziveri Színpadban is. Honnan ered a szavalás iránti szereteted?

— Ahogy ezt már szokás mondani, amióta az eszemet tudom, a szavalás az életem része. Szerintem még óvodásként kezdődött a versek iránti szeretetem, mely iskolásként sem szűnt meg, sőt, szinte ahogy nőttem fel, úgy erősödött ez az érzés.  

* A gyerekeken kívül a felnőttek is jöhetnek a könyvtárba. Őket milyen kínálat várja?

— A felnőtteknek sem kell csüggedniük, a könyvtár nem csak gyermekeknek szóló irodalmat kínál. Számos világirodalmi klasszikus közül tudnak válogatni, ha valaki a krimi műfajt szereti, az is megtalálja a kedvére valót, valamint a magyar irodalom szerzői közül is nagy a felhozatal. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..