home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Aki énekel, kétszeresen imádkozik”
Tóth Lívia
2021.02.16.
LXXVI. évf. 6. szám
„Aki énekel, kétszeresen imádkozik”

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség kiadásában jelent meg nemrégiben a Titkos fényű csillag támad című, vajdasági magyar vallásos népénekeket tartalmazó CD.

A hanghordozó létrejöttének az előzményei néhány évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor a Kárpát-medence népénekeinek és népdalainak bemutatására szánta el magát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ). Az első kötet 2015-ben Kárpát-medencei népénekgyűjtemény címmel jelent meg.

A kiadvány nem titkolt célja az volt, hogy a könyv olvasói egy kötetben találják meg a Kárpát-medence régióinak katolikus népénekeit. A gyűjtők, kántorok, szakemberek a magyar nyelvterület öt részéről — Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, anyaország — juttatták el a könyvbe szánt anyagot. Az összeállítás szerkesztője régiónként 50-50, az érintett vidékre leginkább jellemző éneket válogatott be a kiadványba. A könyv tehát 250 katolikus népéneket tartalmaz, kottával. Az elrendezésük követi az egyházi esztendő ünnepköreit. Mindegyik régióból találhatóak ádventi, karácsonyi, nagyböjti, húsvéti, pünkösdi énekek, vannak, amelyek az Oltáriszentségről, Szűz Máriáról, illetve a jelentősebb szentekről szólnak, emellett a búcsújáró, a reggeli, az esti és a halottas énekek sem maradtak ki a gyűjteményből.


Kiss Tóth Erika

A vajdasági énekek többségét a csókai Kónya Sándor gyűjtötte és jegyezte le, de vannak közöttük Kiss Lajos és Burány Béla gyűjtéséből származó énekek is.

A könyv megjelenése után a közölt kottákhoz hanganyag készült, melyet Osváth Zoltánnak, a KÉSZ zenei szerkesztőjének és hangmérnökének a segítségével Kárpát-medencei kórusok énekeltek fel. Mind a kották, mind az énekekhez tartozó hangfelvételek letölthetőek — a felhasználási feltételek betartásával — a www.nepenekgyujtemeny.keesz.hu honlapról.

Hirdessük az örömhírt énekléssel is, hiszen valljuk, hogy aki énekel, kétszeresen imádkozik! — írja Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke.


Könyv és CD 

A vajdasági énekek hangfelvételei Csókán, a helyi Szentháromság katolikus templom hittantermében, valamint a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában készültek 2017 decemberében. Közreműködtek az egyesület kórusai, gyermek és felnőtt népdalénekesei. Szólót énekel: Égető Lajos, Fehér Attila, Keresztes Csenge, Kiss Erzsébet, Mihók Attila, Mraznica Tibor, Oláh György, Rúzsa Ildikó, Szabó Irén, Szécsi András, Szemerédi László, Tóth Katalin, Tóth Rozália, Törtei Erzsébet. A felkészülés vezetője Rúzsa Ildikó és Kónya Sándor versénekes, népdalgyűjtő, a teljes felvétel művészeti vezetője pedig Rúzsa Ildikó volt.

Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke nagy örömmel mondta el, hogy végre megszületett az 50 éneket tartalmazó CD, melyet éppen január 21-én, a magyar kultúra napján vehetett át. A továbbra is érvényben lévő járványügyi előírások miatt a lemezbemutatót sajnos későbbre, talán egy húsvét előtti időpontra tervezik.

Az előadók, akik eddig főleg népdalok éneklésével foglalkoztak, szeretettel és odafigyeléssel fordultak a vallásos énekek felé is. A felvételeken, ahogyan Kónya Sándor írja, „női, férfi- és gyermekhangok váltakoznak az együtt éneklés melengető szépségével, így az énekek hitünk és életünk gyöngyszemeiként természetes teljességgel zengnek. A belőlük sugárzó nyugodt erő biztonságot nyújt és összetart. Helyénvaló, hogy a templomon kívüli ünnepeinken, ájtatosságainkon is fölhangozzanak a népénekek”.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..