Aki belecsöppent a régiségek világába
Fehér Márta
2021.11.06.
LXXVI. évf. 44. szám
Aki belecsöppent a régiségek világába

Meg kell adni a vendégvárás módját — fogalmazott a felsőhegyi Szabó Benke Mária, aki viseletbe öltözve fogadott kincseket rejtő otthonában. Nagyanyáink hagyatékát őrzi: falvédőket, asztalterítőket, öltözékeket, kézimunkákat gyűjt, kis nagylány kora óta.

Takaros, régi házba vezet az út a téglákkal kirakott udvarból, a szobában barátságosan pattog a tűz. Kézimunkák sorakoznak a heverőn és a szárítón, az ágyon gondosan kikészítve háromféle viselet várt, és egy kis bemutató:

— A kék a mi tájvidékünk jellemzője, a piros szoknya tavaszias, a fekete-fehér összeállítás pedig ünnepélyes — magyarázza Mária. — Adunk a külsőre, ha megjelenünk valahol, vagy vendégeket fogadunk.


Szabó Benke Mária

Hozzáteszi, hogy ezeket a szép ruhákat, a rengeteg alsószoknyát viselni is tudni kell: ha egy asszony ilyet ölt magára, húzza ki magát szépen, ne görnyedjen, ne ejtse le a vállait, és a járása is legyen szép, ringó. Utána körbemutat: — Vannak itt még kötények, szoknyák, slingelések, amott meg falvédők. Régen nem volt tévé, fényképezőgép. Összeültek az idősek, az asszonyok, a nagylányok, és kézimunkáztak. Minden jellegzetes dolgot megörökítettek egy-egy falvédőn. A fésűtartó sem készült műanyagból. A kamra- és konyhaszekrénypolcokat sem papírokkal takarták, hanem hímzett kézimunkával. A családunkban a nagymamák, főleg az édesanyám részéről, nagyon szépen tudtak kézimunkázni. Gyermekként sokat voltam nála, sok mindent megtanultam tőle, megszerettem általa. Én is tudok kézimunkázni, száröltéssel és keresztöltéssel, a riselés egyelőre még igazi kihívás, és valamelyest a horgoláshoz is értek, meg elsajátítottam a dekupázsolást. Ezek a szép dolgok megfogják az embert! Kár, hogy az utókor nem becsüli a régi dolgokat, nagyon sok helyen kidobják, ha a nagyszülők, szülők meghalnak, pedig egy letűnt korszak emlékei. Mi ezeket igyekszünk összeszedni, rendbe tenni és fenntartani, bemutatni rendezvényeken. Most már elég sokan tudják, hogy gyűjtjük a régiségeket, barátoktól, ismerősöktől sok mindent kaptunk, ha pedig valahova elmegyünk, és meglátunk egy-egy szép darabot, akkor rákérdezünk, kaphatnánk-e valamit. Sok mindent az utolsó pillanatban tudunk megmenteni — meséli Szabó Benke Mária.


Viseletek

Nem ér az élet egy pipa dohányt, ha nincs, aki főzzön és szeressen, babám — olvasható az egyik falvédőn. Egy másikon pedig egy életkép: az asszony és a gyerekek tálalnak a földről hazaérkezett férfinak. Mindkét falvédő azt mutatja, mennyire megbecsülték egymást és egymás munkáját az egykori emberek. Gondoljunk csak bele, milyen szép is ez! A harmadikon pedig a jól ismert idézet: Száll a madár, ágrul ágra, Száll az ének, szájrul szájra. A falvédőknek az volt a praktikus funkciójuk, hogy megvédjék a lakást a füsttől, a koromtól, a falat a szennyeződéstől, a tűzhely fölötti részt az ételfoltoktól.

Mária terítőket is mutat, alsószoknyát és hosszú bugyit, szépen díszített kombinét. Egykoron az ágyneműhuzat elképzelhetetlen volt hímzés nélkül mondja. A tapintásuk is mennyire más, mint a „kortárs” daraboké! — ámuldozok.


Díszítés

— Ötven–hatvan éves régiségek ezek, számomra nagyon értékesek — fogalmaz a vendéglátóm, aki a Felsőhegy Önkéntes Központ tagja, és minden szabadidejét azzal tölti ki, hogy ezt az örökséget megmentse, bemutassa, a hagyományokat felelevenítse. Varrónőként dolgozik Zentán (télen-nyáron, reggel-este biciklivel teszi meg az utat oda és vissza!), önkénteskedik a zentai adományboltban, viseleteket varr, rendezvényekre jár (legutóbb kukoricamóváztak Felsőhegyen — a szó kalákát, közös, kölcsönös, segítő szándékú munkát jelent), főzőversenyeken vesz részt, és mindenkor ügyel rá, hogy szépen díszítsen, tálaljon. Ebben barátnője, Mészárosi Márta is segítségére van, nála is óriási régiséggyűjtemény található, különféle tárgyak, tányérok, evőeszközök, edények, köcsögök.


Falvédő

Az önkéntes központban Mikulás-napot is rendeznek, adventi gyertyagyújtást, húsvéti tojásvadászatot. Mária nemcsak a szervezésből veszi ki a részét, hanem jelmezt is készít és díszletet is fest — sorolja. Az önkéntes központ tavaly 110-120 Mikulás-csomagot készített a falubeli gyerekeknek, Zentáról jött a fiáker, egy lovas kocsit is kerítettek, az ősz szakállú és manói zeneszóval járták a falut egészen estig. Már az idei december 6-ai rendezvényre is készülődnek.


Falvédő


Alsószoknya


Fésűtartó és polcterítő

 

Karácsonyi kiállítás régi falvédőkből

Október hónap folyamán régi — nem újonnan készített! — falvédőket gyűjtöttek Zenta és Magyarkanizsa községek területéről a Zentai Városi Múzeum idei karácsonyi néprajzi kiállításának anyagához. Minden beadott falvédőt dokumentálnak, lefényképeznek, és szívesen meghallgatják a hozzájuk fűződő történeteket, emlékeket is. A kiállításra kerülő falvédőknél a szakmai szempontok mellett azt is mérlegelik, hogy milyen állapotban vannak.

Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató-muzeológus elmondta, ennek a kezdeményezésnek nemcsak a tárlat összeállítása a célja, hanem az is, hogy dokumentálják, számba vegyék a régi falvédőket, és minél gazdagabb digitális gyűjteményt hozzanak létre. A kiállítás a tervek szerint december 19-én, azaz aranyvasárnap nyílik meg, és december 21-étől 2022. január 31-éig látogatható. A kiállított darabokat, valamint a csak dokumentálásra átvett falvédőket február folyamán szolgáltatják vissza a tulajdonosoknak.

Fényképezte: Fehér Márta

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..