home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aki a virágot szereti...
k-ko
2005.07.06.
LX. évf. 27. szám
Aki a virágot szereti...

Barna Etuska a kertjébenA beszélgetés előtt, amíg ismerkedünk, nézegetjük a családi fényképeket. Szinte alig van köztük olyan, amelyiken a kislánynak ne volna virág a kezében. Egy azért akad. Mert akkor éppen tél volt. A mécses meg eltörött. A muzslyai Barna Etuska van a képen, és semmiképp...

Barna Etuska a kertjében

A beszélgetés előtt, amíg ismerkedünk, nézegetjük a családi fényképeket. Szinte alig van köztük olyan, amelyiken a kislánynak ne volna virág a kezében. Egy azért akad. Mert akkor éppen tél volt. A mécses meg eltörött. A muzslyai Barna Etuska van a képen, és semmiképpen sem akart virág nélkül fényképezkedni. Sírva is fakadt... A virág iránti, vagy mondhatnám: a növények iránti vonzalma tehát már a fentiekből is kiderül. Kicsi kora óta elképzelhetetlen az élete nélkülük. Pillanatnyilag a kiskertjében mintegy 80 fajta növény van, beleértve a gyógynövényeket is, és akkor a zöldségféléket még nem is vettük számba... Egy valódi oázis ez a kiskert.
A találkozásunk apropója pedig Barna Etuska önálló kiállítása, amely a Norma fodrászszalonban tekinthető meg. Szárazvirág-kompozíciói gyönyörűek, nagy odaadással készíti őket. Elmondása szerint 1984-ben, amikor a két fia még egészen kicsi volt, akvarelleket festett. Amikor a gyerekek felcseperedtek, talált annyi időt, hogy áttérjen az igényesebb szárazvirág-kompozíciók készítésére. A virágok már le voltak préselve, várták a művészkezeket. Etuska imádja az őszi színeket, a sárgától a sötétbarnáig mind. Első alkotása egy régi tálca újjávarázsolása volt. Természetesen az üveg alá szárazvirág került.
* Elmondaná, milyen mozzanatokból áll ez a munka?
- Le kell szedni a virágot, a növényt. Ha vastagabb a szára, akkor formálnom kell, hogy le tudjam préselni. Ezt is nagy odafigyeléssel kell végezni, hogy sehol se legyen rajta gyűrődés. Mindig bejegyzem a növény fajtáját, hogy könnyebb legyen az adott pillanatban a megtalálása. Amikor megvan az ötlet egy-egy kompozícióhoz, és ki vannak válogatva a növények, jöhet a ragasztás. Ez a leghosszadalmasabb munka. Én főleg éjjel végzem, mert ez nagyon precíz tevékenység, és akkor tudok nyugodtan alkotni. Hogy a virágoknak megmaradjon az eredeti színük, egy kicsit belakkozom őket, majd újra a szárítás következik, néha pedig ismét préselés. A keretezést nem tudtam magam megcsinálni, a nyugdíjas szomszéd bácsi segített benne. A nagyobb formátumú képeket odaajándékoztam, főleg családi ünnepségekre, a barátaimnak, az ismerőseimnek, a rokonoknak. Úgy gondolom, több mint száz képet adtam ajándékba, és nagyon keveset értékesítettem. Valahogy úgy érzem, hogy azokat az alkotásokat, amelyeket odaajándékoztam, bármikor megnézhetem, míg az eladott példányokkal ez nem így van.
* Nehezen válik meg egy-egy képétől?
- Igen, ezért eddig nem is árultam azokat, de amennyiben nem rendeződik a helyzet a gyárban, ahol dolgozom, akkor majd készítek eladásra is.
* Mi ösztönözte arra, hogy ilyen kompozíciókat készítsen?
- Az igazság az, hogy nyáron, amikor él a természet, nagyon jól érzem magam, de télen, amikor alszik, szomorúság fog el. Régebben nem volt kertem, elfoglalt a gyári és az otthoni munka is, nem adatott meg, hogy virágot vásároljak. Talán azért csinálom, hogy télen is a természet vegyen körül. Egyébként, amikor még nem volt kertem, már akkor is tudtak az ismerőseim erről a vonzalmamról, és hozták nekem a különféle növényeket lepréselve, én meg rendszereztem, kiválogattam őket. Sokszor hajnalig elfoglaltam magam, mert a könyvekbe, ahol a virágok voltak, beleírtam, milyen növény található ott. Sokkal könnyebb így, mert amikor már elképzelem a kompozíciót, pontosan tudom, melyik virág, levél hol található.
* Szétnézve itt Önnél nagyon sok ötletes, saját maga készítette használati tárgyat is megfigyelhet az ember. Vannak itt például cserép helyett műanyag virág- és ruhacsíptető tartók. Honnan az ötlet?
- A fiaim befejezték a műszaki szakközépiskolát, mindketten nagyon szorgalmasak, és elvállalnak bármilyen munkát. Tavaly egy magánpéknél dolgozott a fiam, és hazahozott néhány üres flakont lisztnek, cukornak. Kettőből virágtartót készítettem. Amikor jött a nagynéném, azonnal észrevette, és dicsérte, hogy milyen szépek. Hozott aztán a fiam még egy zsákra való alapanyagot, és azt is mind felhasználtam. Amikor ideköltöztünk, szinte mindenkitől virágot kaptam ajándékba, és azokat mind el kellett helyeznem.
* Visszatérve a virágokhoz, növényekhez: van-e kedvence?
- Igen, a fehér rózsa. Meg a gyógynövények: a kantarion és a körömvirág, mert mindig virágzik. Gyűjtöm is a virágjait, és megszárítom őket. Én nem vásárolom a teát, hanem a magam szedte gyógynövényekből készítem. Természetesen úgy tárolom őket, hogy a gyógyhatásuk megmaradjon. Ha teának gyűjtöm a gyógynövényeket, azt mindig délben teszem, mert akkor a növény szárában vannak az éterolajok, és arra is figyelek, hogy napos időben szedegessem a különféle növényeket.
* Több évig fodrászként dolgozott. Ez szintén a kreativitását bizonyítja.
- Igen, a fodrászatot is szeretem, de a gyerekeket is. Valójában óvónő akartam lenni. Be is iratkoztam a gimnáziumba, mert fodrásznál nem találtunk helyet, végül aztán Mircs Ilonkánál tanulhattam. Ekkor otthagytam a gimnáziumot. Kitanultam a szakmát, dolgoztam is, de állást az olajgyárban, majd a gyógyszergyárban kaptam.
* Még két hobbija van: a kézimunkázás meg a télirevaló-eltevés.
- Kicsi korom óta kézimunkázom. A lakás tele van kézimunkákkal. Ugyanakkor szeretem mindazt, amit házilag készíthetek el télire. Ezzel is nagyon sok időt eltöltök. A kertemben semmiféle mérget nem használok, így biztos lehetek abban, hogy minden természetes, egészséges. Amint elkezdődik a földieper szezonja, utána folyamatosan lehet elrakni a többi befőttet is. Mindig van munka.
* Van-e olyan terve, amelyet még nem megvalósított meg?
- Szerény vagyok. Örülök annak, hogy a gyerekeim egészségesek, dolgosak. Hogy most jelenleg nincs állandó munkánk, nem baj. Foglalkozunk mindennel. Megtaláltam a nyugalmamat. Alkotok. Még több időre lenne szükségem...
Hogyan lehetne befejezni ezt az írást? Csakis a címben elkezdett mondással: ...ROSSZ EMBER NEM LEHET.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..