home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Aki Bajsa hírnevét öregbíti
Borús Margit
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám
Aki Bajsa hírnevét öregbíti

Beszélgetőtársunk, a bajsai születésű Truzsinszki Viktória az újvidéki Novi Sad klub asztaliteniszezője, aki a zentai Makszuti Anettával a marokkói Rabatban nemrégiben megtartott ifjúsági asztalitenisz-világbajnokságon párosban bronzérmet szerezett.

• A kiváló helyezés a hazai asztalitenisz sikersorozata fontos momentumának tekinthető.

— Szerbiában az ifjúsági világbajnokságok tízéves történelmében a miénk a harmadik dobogós helyezés. 2003-ban a chilei Santiagoban Fehér Gabriella—Tápai Éva-páros ezüstérmes, 2006-ban az ausztriai Linzben pedig Pető Zsolt és Fehér Gabriella vegyes párosban szintén a dobogó második fokára állhatott fel.

Mit tudhatunk a világbajnokságon való részvétel előzményeiről?

— A marokkói tornán való szereplés nagy kihívást jelentett számunkra. Mellik Zoltán, a szerbiai női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya és Vladimir Zakic edző szakmai döntése nyomán Makszuti Anetta lett a páros másik tagja. Mérlegelve a világbajnokságon nyújtott teljesítményünket, a dobogós helyezés elérésében — a játékon kívül a csapatok sorsolásának hála — a szerencse is mellénk állt.

Az elmúlt időszak bővelkedett eredményekben.

— Az újvidéki asztalitenisz-egyesületbe a topolyai Fenyvesi Anna Zsófiával — akivel mintegy 10 éve sikeres párost alkotunk — kerültem. Eredményesen szerepeltünk mind a hazai, mind a külföldi versenyeken. Az ausztriai Ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet szereztünk, a franciaországi versenyen pedig aranyat.

A tavalyi évben rangos elismerésben részesültél.

— Topolya község Sportszövetsége ajánlására a 2012. év legjobb egyéni sportolója címet kaptam. Az elismerés nagy megtiszteltetést jelentett.

Térjünk kicsit vissza a múltba. Felidéznéd a kezdeteket?

— Bajsán évtizedek óta foglalkoznak az asztalitenisz népszerűsítésével. Engem Námesztovszki Béla fedezett fel — az ő nevéhez fűződik a helyi klub 1983. évi megalapítása. Hatéves koromtól foglalkozott velem, irányítása alatt értem el az első sikereimet. A későbbiekben Kucserka Attila edző csiszolta, tökéletesítette játékstílusomat.

Mikor szerepeltél először nagyobb versenyen?

— 2003-ban, második osztályosként részvevője voltam a topolyai Mészáros Tibor Emlékversenynek, melyen az igen erős mezőnyben a harmadik helyet szereztem meg. Ezután kerültem a topolyai asztaliteniszklubba, és nagyon igyekeztem, hogy az új környezetben és körülmények között is a legjobb teljesítményt nyújtsam. Cini Gábor edző szakmai utasításainak hála eredményesen szerepeltem az egyéni, páros és csapatkategóriában is.

A 2007. év igazi sikert hozott számodra.

— Újvidéken szervezték meg az országos bajnokságot, és a fiatal kadétok kategóriájában a dobogó legfelső fokára állhattam.

A számos érem, oklevél és serleg hiteles bizonyítéka a kemény, néha emberpróbáló tevékenységnek.

— A sportnak köszönhetően sok hazai városban versenyeztem, ugyanakkor megnyílt a kapu a világ felé is. A volt Jugoszláv tagköztársaságokon kívül több európai országban jártam, és tavaly eljutottam az afrikai kontinensre is.

Az élsport hogy egyeztethető össze a tanulással?

— A topolyai közgazdasági középiskola első két osztályát rendes hallgatóként fejeztem be. Most Újvidéken élek, ahol nincs magyar nyelvű közgazdasági tagozat, ezért a harmadik osztályt magánúton végzem.

Ha a mesebeli jó tündér teljesítené három kívánságodat, melyek lennének azok?

— Több évre szóló kívánságaim vannak. Az első, hogy kerüljek be a felnőtt asztalitenisz-csapatba, a második, hogy sikeresen befejezzem a tanulmányaimat, a harmadik pedig, hogy kapjon nagyobb elismerést, támogatást a hazai asztalitenisz.

Olvassa el Tóth Tibor Makszuti Anettával készült interjúját is: Bronz a világbajnokságról

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..