home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Akár nézi, akár nem, fizetnie kell!
(sZs., T. T.)
2015.10.26.
LXX. évf. 42. szám
Akár nézi, akár nem, fizetnie kell!

Január 1-jétől a polgárok ismét kötelesek lesznek fizetni a tv-díjat. A közszolgálati műsorszolgáltatókról szóló törvény szerint az RTS-nek és az RTV-nek az év végéig tizenkét havi számlát kell továbbítaniuk a felhasználóknak, hogy ezek segítségével befizethessék a soron következő évre vonatkozó adót, mely nem lehet több 500 dinárnál.

Az embereknek pedig akár nézik a tv-t, akár nem, fizetniük kell. Vajon mit szólnak polgáraink ahhoz, hogy egy bizonyos idő után újra napirendre került a tv-előfizetési díj?

LŐRINCZ Gábor hajdújárási lakos:

— Értesüléseim szerint nem a villanyszámlához, hanem az ingatlanadóhoz csatolnák a tv-előfizetési díjat. Negyedévenként kapnánk számlát, mely nem lehetne nagyobb 500 dinárosnál. Egy évre átszámolva 6000 dinárt tenne ki. Legjobb lenne, ha előfizetésessé tennék a közszolgálati médium műsorait, így aki szeretné nézni, előfizetne a csatornákra. Nem nézem a műsorokat, ez alól csak az albán—szerb focimeccs volt kivétel, mert más csatorna nem közvetítette. Nem tartom jónak a tv-adó újbóli fizetését, habár korábban is mindig eleget tettem kötelezettségemnek. Környezetemben nagyon sokan egy dinárt sem fizettek be a közszolgálati média javára, ők jól jártak, mi pedig rosszul. Valamit tenni kellene az előfizetési díj bevezetésének megakadályozásáért, mivel sokan nem is tudnák fizetni, és egyáltalán minek, ha nem követjük a műsorokat.

CSIPAK Károly királyhalmi nyugdíjas:

— Az alkotmánybíróság annak idején megállapította, hogy az előfizetési díj villanyszámla általi megfizettetése törvénytelen és jogtalan. Így azok jártak jól, akik nem fizettek. Arról hallottam, hogy különféle törvényhatározatokkal mégis a villanyszámlához csatolnák, vagy az adócsekkel együtt kapná kézhez a polgár. A fizetést megtagadókat végrehajtók keresnék fel. Ezt Vajdaságban biztosan meg is teszik, azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy Belgrádban vagy Szerbia területén mindez kivitelezhető lenne. A hazai állomásokat már négy-öt éve nem nézem, megfelelő antennám és digitális berendezésem sincs a vételükhöz. A mostani adásokból dől a kormánypropaganda, agytágítás az egész, melyre nincs szükségem. A tv helyzetére a magánosítás és a kártyarendszer bevezetése lehetne a megoldás.

KOVÁCS Emil gimnazista:

— Nem szoktam tévét nézni, legfeljebb este, amikor már nagyon fáradt vagyok. Ilyenkor általában az HBO-t és más filmcsatornákat nézek, vagy ha esetleg ráakadok a Bábel című műsorra, akkor nem keresek tovább, mert nagyon kedvelem. Ha nem volna tv, nem halnék bele, nagyon jól megvagyok nélküle is. Általában interneten nézem meg azt, amire kíváncsi vagyok, a többi közt a filmeket is. A tv-előfizetés egy igen összetett kérdés. Attól függ, hogy az állam ezt egy ideiglenes pluszadóként képzeli-e el, ahogyan az Orbán-kormány a bankadót, vagy hosszú távon szeretné fenntartani. Mindenképpen sokatmondó, hogy ilyen dolgokat kell bevezetnünk. Ha állást kellene foglalnom, azt mondanám, nem értek vele egyet.

MOLNÁR Edvárd fotográfus:

— Amióta házba költöztünk, nincs kábelünk, és tévét sem nézünk. Régebben a háztetőn volt antennánk, melynek segítségével néhány csatornát — M1, M2, Duna TV — tudtunk fogni. A gyerekek miatt akkor is főleg a meséket néztük, ritkábban a híradót, még ritkábban egy-egy filmet. A hazai tévécsatornákat egyáltalán nem szoktam nézni, régebben sem tettem. Ez a tv-adó nem teljesen világos számomra, az előzőt is csak néhány hónapig fizettem, mert amikor azt láttam, hogy a többség nem fizeti, úgy voltam vele, hogy miért én legyek az, aki ezt megteszi. Hihetetlen az állam hozzáállása. Kíváncsi vagyok, most vajon mihez fogják kötni. Nem szívesen fizetném, hiszen, mint mondtam, nem nézek tévét. Az sem világos, hogy aki már eleve fizet a kábeltévéért, azzal most kétszeresen fogják megfizettetni, vagy nem? Vannak itt még kérdések, de semmiképpen sem tartom jó ötletnek.

LUKÁCS Lilla szervező, Kosztolányi Dezső Színház:

— Szoktam tévét nézni, mostanában egyre többet, hiszen egyedül lakom. A tévéadás néha háttérzajként is funkcionál. Zenecsatornákat szoktam nézni, illetve reggel, öltözködés közben rajzfilmeket is, illetve a kábeltévén fogható külföldi adókat. Hazai tévécsatornákat nem nézek. Szerintem a tv-előfizetés újbóli bevezetése nem jó ötlet. Mi van azokkal, akik nem néznek tévét? És nem értem, miért kellene külön csatornákra pluszpénzt fizetni. Nem tartom igazságosnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..