home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Akad még bőven elvégzendő feladat!
Martinek Imre
2010.04.13.
LXV. évf. 15. szám
Akad még bőven elvégzendő feladat!

A XXII. szemle egyeztető bizottságának második ülése''A Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje több évtizedes múltra tekint vissza. 1969 volt az első szemle a nemzeti öntudatra való eszmélés, az egymásra találás s a dél-bánsági (magyar) közösség szellemiségének egyik megn...

A XXII. szemle egyeztető bizottságának második ülése

''A Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje több évtizedes múltra tekint vissza. 1969 volt az első szemle a nemzeti öntudatra való eszmélés, az egymásra találás s a dél-bánsági (magyar) közösség szellemiségének egyik megnyilvánulási formájaként. Sajnos a folytonosság 1977-ben megszakadt egy szabályzatba burkolt gyámsági igyekezet miatt. A Szemle 19 éven át tartó szünetelése nagy kiesés volt számos nemzedék számára, ennek következményét ma is érezzük. 1997-ben indult újra, mégpedig Jövőt remélni itt a végeken is szabad jelszóval, s azzal az elszántsággal, hogy a folytonosságának biztosítása kiemelt feladatunk.”
Idézet ez a sorrendben XXII. szemle szervezőbizottságának leveléből, amelyet március 22-i keltezéssel postáztak az MNT címére. Felkérve egyúttal a Tanács szakszolgálatát, hogy készítse el a régióra vonatkozó egyenrangú nyelvhasználati problémák jogorvoslatát. E sorokat Szablyov István tanár úr olvasta fel az előtanácskozás részvevői előtt, április első vasárnapján, a néhai székelykevei művelődési otthonban.
A kiemelt rendezvények sorába emelt májusi találkozó napirendi popntjai is elhangzottak, a régió magyarságának oktatási, művelődési és tájékoztatási problémáiról lesz szó, és persze az anyagi támogatás lehetőségeiről is. Udvarszállás (Dobričevo) színmagyar település ugyanis -- 225 lakosával a 2008-ben megrendezett XVIII. szemlén csaknem ezres létszámú vendégsereget látott vendégül --, önerőre és a nem létező ipari/gazdasági potenciáljára támaszkodva sajnos, távolmaradásra kényszerül(he)t! Noha még mindig lüktet benne magyar szellemiségű, alkotói humán erőforrás.
A legutóbbi szakmai eszmecserére a házigazda település csoportvezetőin kívül Pancsova, Hertelendyfalva, Versec, Ürményháza, Sándoregyháza, Fejértelep és Torontálvásárhely küldött művelődési delegációt, ezek tagjai közölték, hogy hányan és mivel kívánnak bemutatkozni a május 21-ére kitűzött eseményen. A szervezők hangsúlyozták, hogy kiállítóhely lesz bőven, hozhatja minden település a hagyományt őrző és ápoló tárgyi bizonyítékait.
A délelőtti tanácskozás 10 órakor kezdődik a helyi általános iskola előcsarnokában, a délutáni programból pedig ezúttal sem marad ki az ökumenikus istentisztelet, amelyen minden fellépőnek viseletbe öltözve lenne illő megjelennie. További ''csiszolásra” szorult ellenben a felavatandó székeli tájház tárgyi hagyatéka. A begyűjtött anyag kategorizálása mindmáig nem történt meg, tehát akad bőven feladat a hátra maradt hetekre. Annyit azonban máris lehet tudni, hogy a 2012-es rendezvény házigazdája -- persze, ha az Úrnak is ez lészen az akaratja -- Torontálvásárhely lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..