home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ajándékozni valóban jó!
Fehér Márta
2017.12.12.
LXXII. évf. 49. szám
Ajándékozni valóban jó!

Kosztolányisok és cipősdobozok

Az a csuda jó a decemberben, hogy az emberek is jobbá válnak, és egy kicsit megpróbálják a körülöttük levő világot szebbé tenni. Szerencsére a karácsony felé közeledő hetek szeretet- és jósághangulata „fertőző”, és néhány lelkes fiatal több száz embert képes jócselekedetre késztetni. A Kosztolányi-gimisek cipősdoboz-akciója egy ilyen szép történet. Legalább félezer ajándékcsomagot szeretnének ünnep előtt szétosztani Vajdaságban. Szóval elő a cipősdobozokkal, és töltsük meg őket sok aprósággal!

A néhány évvel ezelőtt az iskolán belül megszervezett jótékonysági megmozdulás mára már a kosztolányisok védjegyévé vált, és ugyanúgy hozzátartozik Szabadkához, mint maga Kosztolányi.

— Minden évben a III/S osztály szervezi meg a gyűjtést Dognar Alexander szerbtanár és más tanárok segítségével — meséli Lévai Réka szervező. — Egyelőre lassan ugyan, de érkeznek a cipősdobozok — teszi hozzá.

Ezen nem kell csodálkozni, hiszen november végén beszélgettünk, és a tapasztalat azt mutatja, hogy az adományozók decemberben kezdik el tömegesen hozni az ajándékokat.

— Sapka, sál, kesztyű, zokni, apró játékok, plüssállatok, édesség, tanszerek, tisztálkodószerek — sorolja Réka. — Sok minden belefér egy üres dobozba. Néha kevesebb, néha több. Ezért azt kérjük az adakozóktól, hogy ne zárják le a csomagot, mert mi azt szeretnénk, hogy egységesek legyenek az ajándékok, ezért igazságosan osztjuk szét őket. Azt is ellenőrizzük, hogy mi került bele, hiszen agresszív játékot, romlandó ételt vagy lejárt szavatosságú terméket nem továbbítunk. Örömmel fogadunk akár egy üres dobozt vagy csomagolópapírt is, mert sokan zacskóban hozzák el a gyerekeknek szánt meglepetéseket.

A dreai Lurkóházba mindenképp kerül a csomagokból, oda Mikuláskor is kilátogatnak a kosztolányisok. Ezenkívül egyéb vajdasági településeket is felkeresnek.

— Az ajándékot nemcsak a mi iskolánkban lehet átadni, hanem nagyon sok helyen Szabadkán és máshol is. A gyűjtőpontok és partnereink listája megtalálható a Facebookon létrehozott Karácsonyi cipősdoboz akció nevű esemény információi között, a www.facebook.com/events/289032704921328/permalink/297204734104125/ linken.

Volt, akiket mi kerestünk fel, például az egykori iskolánkat, mások viszont már évek óta társaink a gyűjtésben.

Ilyen segítő Nyúl Zoltán lelkész, a baptista gyülekezet és missziós központ vezetője, aki oly módon is támogatta az akciót, hogy könyveket adományozott. Az iskolában így könyvvásárt is tartanak, bárki hazavihet egy-egy kiadványt — önkéntes adománnyal fizetve. A pénzt csomagolópapírra és üzemanyagra fordítják, hiszen benzin is kell, hogy el tudjanak jutni a szegény gyerekekhez.

Tüntessék fel a dobozon, hogy fiúnak vagy lánynak, illetve melyik korosztálynak állították össze a csomagot. Tegyék szebbé az ünnepeket!

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..