home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ajakrúzsindex, hashajtó-indikátor és a szép új világ
Tóth Péter
2020.08.08.
LXXV. évf. 32. szám
Ajakrúzsindex, hashajtó-indikátor és a szép új világ

A koronavírus-járvány alapjaiban rendíti meg a világot. Nem túlzás ezt mondani, ahogyan azt sem, hogy semmi nem lesz már ugyanolyan, mint régen volt. A kézfogás, a barátok, ismerősök megölelése, a puszi és más „divatjamúlt” gesztusok nyomokban még élnek ugyan, de visszaszorulóban vannak.

Néhány hónapja a legtöbben még nem gondolkodtunk azon, hogy megfogjunk-e közterületen valamit, vagy mit érinthetünk meg a tömegközlekedési eszközökön. Ez utóbbi helyen egyébként korábban sem volt túl nagy a higiénia. De régebben nem hittük, hogy a buszon, a vonaton, az üzletben kaptuk el például az influenzát. Vagy hogy akkor fertőződtünk meg vele, amikor lekezeltünk valakivel. Most látszik igazán, hogy nehéz levetkőznünk a megszokásainkat. Ismerőst látva sokan kezet nyújtanak, ilyenkor kellemetlen elfogadni a gesztust, de visszautasítani is. Még el kell telnie valamennyi időnek ahhoz, hogy megszokjuk a változásokat. De ahhoz is, hogy teljes képet kaphassunk a koronavírus-járvány okozta gazdasági következményekről. Sajnos kevés az olyan vállalat, amely az egyre nehezedő gazdasági körülmények között a még megmaradt erőforrásait és energiáját fejlesztésekre tudja fordítani. De persze pozitív példák is vannak.

Érdekesség, hogy ha elolvassuk az egyes — sokszor akciós áron kínált — fertőtlenítőszerek címkéjét, az áll rajta, elpusztítja a baktériumokat, de az már nincs odaírva, hogy a vírusokat is. Így csak bízhatunk benne, hogy ami a baciknak nem jó, az a vírust is megöli. Vagy mondjuk úgy, hogy hatástalanítja, hiszen az egyik felfogás szerint amíg a vírus nincs a szervezetünkben, addig nem is élőlény. De állítólag egyes maszkokon is az olvasható — csak kínai betűkkel —, hogy nem védenek a koronavírus-fertőzéstől. A szakemberek szerint azonban maszkot kell viselni. Megint más vélemények szerint csak azért írták oda, hogy nem nyújt védelmet a koronavírussal szemben, nehogy valaki, aki hordta, mégis megfertőződjön, és utána kártérítési pert indíthasson. Bár ez a joghézagok miatt igen nehézkes lehet. Lehet, hogy a jogrendszert is a helyzethez kellene igazítani?

A gazdaság állapotáról a jövőben kapunk valódi képet, amikor összegzik a statisztikákat. Egyelőre csak (baljós) sejtelmeink lehetnek. Viszont nagyon sok statisztikailag mérhető, egyúttal vicces indikátora is van a gazdaság állapotának. Régebbi, de számadatokkal alátámasztott tapasztalatok bizonyítják, hogy recesszió idején a hosszú szoknya válik divatossá, illetve jobban fogy a hashajtó, mert gyakoribb a székrekedés. Az eddigi gazdasági válságok idején a rúzshasználat is elterjedtebbé vált. Ez utóbbit azzal magyarázzák, hogy a pénzügyi nehézségek miatt a nők a kevésbé költséges, ám a mégis luxusérzetet kölcsönző termékek felé fordulnak. Az állítást az egyik legnagyobb nemzetközi kozmetikai vállalatcsoport kutatása is alátámasztotta. Statisztikai módszerekkel sikerült kimutatni a gazdasági válság és a rúzseladás közötti összefüggést. Ezt egyébként az ’50-es évek óta vizsgálják, és kiderült, recessziós időszakokban átlagosan 15 százalékkal emelkedtek a különféle rúzsokból származó bevételek, ami szignifikáns változás. Az USA-ban és az angol nyelvterületen lipstick index néven ismert ez a mutató, melyet ajakrúzsindexként vagy ajakrúzs-indikátorként magyarosíthatnánk.

Figyeljük tehát az ajkakat, mert kifejezik a gazdaság állapotát — mondhatnánk, de már ez sem állja meg a helyét. A maszk ugyanis eltakarja a szájat. Már csak bizonyos helyeken láthatunk fedetlen ajkakat. Ha eltart a folyamat, oda vezethet, hogy csak egészen különös helyeken vehetünk szemügyre ajkakat. A helyzet ahhoz válhat hasonlóvá, mint amikor bizonyos testrészeinket csak a nudistastrandon „mutogathatjuk”, még ha nem is ezzel a szándékkal megyünk oda. Mindemellett a bajusz- és a szakállviselési divat, illetve szokások is teljesen átalakulhatnak.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..