home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ahol sosem áll meg az élet
Tóth Tibor
2022.01.10.
LXXVII. évf. 1. szám
Ahol sosem áll meg az élet

Hajdújáráson 2021 eseménydús esztendőként vonul be a köztudatba. Színvonalas rendezvények, megvalósított fejlesztések, jelenleg is tartó építkezések jellemzik az észak-bácskai települést.

— A beruházások közül elsőként a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola nyílászáróinak cseréjét említeném, melyre már nagy szükség volt, mivel a régi ablakok nem zártak megfelelően. A tartományi támogatásból megvalósult munkálatot egy helyi vállalkozó végezte el. Az Advent a falunkban elnevezésű ünnepség keretében lelepleztük a turulmadárszobrot, mely azt üzeni, mi itt vagyunk otthon. A Hajdújárás északi részén élő polgárainknak sok kellemetlenséget okozott a Szabadka—Szeged vasútvonal építése. A megnövekedett kamionforgalom, a zaj, a por alaposan megkeserítette mindennapjaikat. A problémákra napi szinten próbáltunk megoldást találni. Megértem és átérzem azon polgáraink helyzetét, akik a munkálatok közvetlen közelében élnek. Bízom benne, hogy a vasútvonal — a vonat Hajdújáráson is megáll — létrejötte után a rosszat elfelejtjük, és mindannyian kihasználjuk a vasút nyújtotta lehetőségeket. Az útjainkat nem tudjuk olyan ütemben javítani, amennyire szükséges lenne. Időről időre egyes szilárd burkolat nélküli utcákat igyekszünk ideiglenesen rendezni, járhatóvá tenni, amire az idén is volt példa — összegzett Sövény Rudolf, a Szabadkai Városi Képviselő-testület hajdújárási tanácsnoka.


Sövény Rudolf  

Köztudomású, hogy a hajdújárásiak ereiben „zöld vér” csörgedezik, hiszen a falu lakosságának túlnyomó többsége szívén viseli a Vinogradar Labdarúgóklub sorsát. A több mint száz igazolt játékossal büszkélkedő egyesületnek a helybeli vállalkozók, magánszemélyek, egykori és jelenlegi játékosok telket vásároltak, melyen a TSC Labdarúgó-akadémia hamarosan kispályás műfüves pályát épít.


Folyamatban a Szabadka—Szeged vasútvonal építése

A közösségi oldalakon gyakran hallani elégedetlenkedő hangokat a faluban és környékén zajló próbafúrásokkal kapcsolatban. Sövény Rudolf elmondta, a NIS már az 1960-as évektől jelen van a faluban. Ő teljesen megérti a polgárok felháborodását, és a helyzet megoldása érdekében több alkalommal tárgyalóasztalhoz ült az illetékesekkel.

— A vállalatnak 2011-től megvannak a szükséges tartományi engedélyei, tehát próbafúrásokat végezhet. Ez ellen semmit sem tehetünk. Annyit elértünk, hogy egy kisebb beruházást megvalósítanak a faluban, ez pedig a játszótér felújítása. Szabadka város pályázatának köszönhetően a falu központi részén gyűjtőhelyet létesítenénk, ahová a PET-palackokat lehetne vinni. A helyi közösség épületének régi részén lévő tetőszerkezet meglehetősen rossz állapotban van. 2022-ben elkészül a felújításra vonatkozó műszaki tervdokumentáció, valamint a Dózsa György utca fennmaradt részére aszfaltburkolat kerül. Az év első felében elkészül a noszai művelődési ház. Aláírták a szerződést, mely szerint az utolsó fázis a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., azaz a magyar kormány jóvoltából fejeződik be, és az épület bebútorozása is megtörténik. A művelődési ház különféle rendezvényeknek adna otthont, emellett más tartalommal is megtöltenénk, mindez nemcsak a noszaiaknak, hanem a környező településeken élőknek is szólna.


Az idén elkészül a noszai művelődési ház

A Lifka Sándor Művelődési Egyesületben három néptánccsoport, két citeracsoport, a népdalkör és a mesemondó szakcsoport működik.

— A legkisebbekből álló Pitypang néptánccsoportban 23 gyerek táncol, a felsősöket tömörítő Kőrisben 15-en vannak, a Boglyában pedig több középiskolás és egyetemista ropja a táncot. Citerásaink harmadik éve dolgoznak. A tavalyi, a Csoóri Sándor Alapnál nyert pályázatnak köszönhetően még öt citerát vásároltunk, így a kezdő és a haladó csoportban lévő 10 gyereknek jut egy-egy hangszer. A fennállásának 25. évét ünneplő Rekötye népdalkör is 10 tagot számlál. A mesemondó szakcsoportba főleg azok a fiatalok járnak, akik néptánccal is foglalkoznak az egyesületben. A Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen Aranyoklevélben részesültünk, a Bácska mesél nevű, határon átívelő mesemondó versenyen pedig Szalai Violetta megnyerte a Hüvelyk Matyi-fődíjat — összegzett Szalai Eszter, az egyesület elnöke, majd hozzátette, a néptáncosokkal Szakács Tamás, a citerásokkal Torok Orsolya, a népdalkörrel Brezovszki Eszter, a mesemondókkal pedig saját maga foglalkozik.


Szalai Eszter

A tervezett erdélyi út a járványhelyzet miatt elmaradt, de a néptáncosok és a népdalkör részt vettek a Kőketáncon meg a Durindón, valamint a környékbeli egyesületek rendezvényein is rendszeresen szerepeltek. A Hajdújáráson megtartott események mindegyikén felléptek, az új koreográfiát az Advent a falunkban elnevezésű ünnepségen mutatták be a közönségnek. A tartományi oktatási titkárság támogatásával augusztusban második alkalommal szervezték meg a Homokvidék, amerre a szöm ellát elnevezésű kórustalálkozót, és ugyanekkor ünnepelték meg a Rekötye népdalkör fennállásának 25. évfordulóját is.

Az egyesület több sikeres pályázatot tudhat maga mögött. Szabadka városától a Szüreti Napokra, a tartománytól a kórustalálkozóra és a Szüreti Napok keretében megtartott gyermekfoglalkozásokra nyert eszközöket, az MNT támogatásából karácsonyi csomagokat vásárolt, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyert pénzből pedig cipőkhöz, viseletekhez jutott, valamint a közeljövőben a színpadi fénytechnika is elkészül. Az előző évi Bethlen-pályázatnak köszönhetően takarófüggönyt is sikerült vásárolni. Az idei évre vonatkozó tervekről szólva Szalai Eszter elmondta, a gyerekek meghívást kaptak Tápióbicskére egy közösségépítő rendezvényre, a pályázatokat illetően pedig a Bethlen-alapnál próbálkoznak, mivel a színpad deszkái elöregedtek, és sürgős cserére szorulnak.

Hajdújáráson zajlik az élet, a munka még az utóbbi két év nehézségei ellenére sem állt meg. Talán nem véletlen, hogy egyre több fiatal házaspár telepedik le a takaros kis faluban.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..