home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ahol semmiképp sem adnak teret a csüggedésnek
Martinek Imre
2020.02.20.
LXXV. évf. 7. szám
Ahol semmiképp sem adnak teret a csüggedésnek

A fergeteg havában megvalósított torontálvásárhelyi találkozások és szakmai beszélgetések sorozatát a Moša Pijade Általános Iskola vezetőségénél, illetve a helyi közösségben tett vizitációval zárom.


Vidrács Krisztina (a szerző felvételei)

Szándékomat az első helyszínen Vidrács Krisztina igazgatónő karolta fel, akivel mindenekelőtt a 2019/2020-as tanév őszi—téli időszakában megvalósított projektumokról beszélgettünk. Továbbá az előttünk álló félévre tervezett aktivitásokról. A fiatal intézményvezető elsőként az október hónap folyamán végre beinduló, úgynevezett napközis foglalkozásokat emelte ki, melyeken jelenleg tizenhat diák vesz részt. A visszhangból ítélve erős a létszámbővítési szándék. A gyerekek tanulással, házi feladatuk megoldásával és játékkal átszőtt foglalkozásait pedagógus vezeti, mindezek mellett pedig — ketering formájában — a mindennapi meleg ételről is gondoskodnak a részt vevő diákok számára. Ezzel is könnyítve a bejáró tanulók szüleinek terhein.

A debellácsi iskolában 2019 szeptembere óta eggyel kevesebb az első osztályok száma a korábbi esztendőkhöz viszonyítva. Mint ismeretes, e kényszerű tagozat-összevonást a falubeli iskolaköteles gyermekek számának csökkenése eredményezte. Pontosabban több család tartós külföldi munkavállalása. Ugyan felelőtlenség lenne előrejelzésekbe bocsátkozni a soron következő tanévet illetőleg, de a ballagás előtt álló, helybéli óvodások számát figyelve úgy tűnik, nem lesz újabb „érvágás”.

— Bárhogy is alakulnak majd a dolgok, semmiképp sem adunk teret a csüggedésnek — hangsúlyozza az igazgatónő, akivel egy gondolatnyi szünet után immár az iskola infrastrukturális fejlesztéseinek részleteit taglaljuk. Mint mondja, a szükséges felújítások kizárólag pályázatok révén valósíthatóak meg. — A legutóbbi nyári tanítási szünet idején az iskolaépület nagyobb nyílászáróit sikerült kicserélnünk egy három fázisra tagolható, a tartományi oktatási titkárság által meghirdetett pályázat keretében. Most a tantermek kritikus állapotban levő ablakai vannak soron. A harmadik etapban az irodák nyílászárói lesznek felújítva, valamint a meszelés következik.

A minőségi oktatás előfeltételei persze nem csak a felújított tantermek meg a korszerű eszközök használata. Torontálvásárhelyen sem.

— A tanári hivatást választó kollégáink rendszeres részvevői a különféle szakmai továbbképzéseknek. Az oktatási kompetenciájuk fejlesztése érdekében az elmúlt időszakban közülük többen egy, a digitális iskolatermek használatára bátorító szemináriumon is részt vettek. A képzésről szóló tanúsítványok mellé időközben a szervezők által szavatolt táblagépek is megérkeztek, kivetítővel és projektortartóval egyetemben. A felszerelések — a digitális tankönyvek kódjának aktiválása után — pillanatnyilag hét tanteremben teszik lehetővé az új típusú tanítás zavartalan működését. Feltett célunk egyébként belátható időn belül a fennmaradt tantermeinket is ellátni multimédiás segédeszközzel. Továbbá folytatni a tanárok és a diákok mindennapi munkavégzését megkönnyítő bútorzat vásárlásának dinamikáját. Ez utóbbi tervünk nyitánya tavaly a Szekeres László Alapítvány pályázata révén materializálódott.

Az utóbbi hónapokban egyébként több tanintézményi együttműködés is jegyzőkönyveztetett a torontáli iskolában. Ezek egyike volt az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolával közösen megvalósuló projektum(terv). Egy, az Európa Tanács, valamint a vele együttműködő belgrádi irodák és az oktatási minisztérium által meghirdetett, 36 hónapos képzésben körvonalazódó pályázat keretében. Mint megtudtuk, a közösen feldolgozott témák fókuszában az iskolán belüli erőszak megelőzése, illetve az érzékeny tanulói csoportok megközelítésének hogyanja s mikéntje állt. Érdemi újratervezés történt továbbá a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskolával már korábbról meglévő testvériskolai szálak megerősítésének érdekében is. Az iskola tanárdelegációja 2019 novemberében járt náluk, hagyományos őszi iskolabáljuk meghívott vendégeként. A viszontlátogatás valamikor ez év májusában esedékes. Beszélgetésünk egymásba kapcsolódó gondolatsorainak utolsó szegmense az iskolaudvarban az első tanítási félév hajrájában végzett parkosítást érintette.

— A facsemeték megvásárlása a helyi „zöldek”, vagyis a Debelyacsa — A Természet Szolgálatában Környezetvédelmi és Fejlesztési Egyesület által megnyert községi pályázat eredményeként valósult meg, melybe együttműködő partnerként iskolánkat is bevonták. A kiültetés — előtérbe helyezve a környezettudatos nevelés szempontjait — az alsós diákok és az alkalmi vendégelőadói szerepkört is felvállaló szakemberek közös műhelymunkájának tekinthető.


Lálity Urbán Emese

A torontálvásárhelyi mindennapokról a falu helyi közössége tanácsának elnökhelyettesét, Lálity Urbán Emese alpolgármester asszonyt is megkérdeztük. Tettük ezt körültekintő aprólékossággal, egyszersmind a teljesség igénye nélkül, hiszen megannyi lényeges teendőjük olyannyira pályázatfüggő, hogy kimenetelüket — kiváltképp így, az év elején — legfeljebb csak találgatni lehetne. Emese asszony a mögöttünk maradt év szeptemberében felállt új helyi tanács fiatal elnökhelyettese, „civilben” építészmérnök, illetve három gyermek édesanyja. Falunkba a házasságkötése után került, tizenkilenc esztendővel ezelőtt. Idestova két évtizede, mely idő alatt — bármikor csak alkalom adódott rá — legjobb tudása, szakmai és emberi rátermettsége szerint maradéktalanul segítette a dél-bánsági szigettelepülés közösségét. Annak külső és belső épülésében egyaránt.

— Jelenünkben a reánk bízott település lakosainak gondjait és igényeit mi, vagyis falunk helyi közösségének a vezetősége leginkább csak közvetítőként tudjuk orvosolni. Egyfajta mediátorként köztük és a községi önkormányzat, illetve a náluk magasabb instanciák közötti reláción. A szükséges beruházások és fejlesztések sajnos szinte teljes egészében a pályázatoktól függenek. Egy ilyen fedezetű vállalkozás részeként ment végbe egyébként falunk vízvezeték-hálózatának 2019 novemberében megkezdett felújítása/korszerűsítése is. A vonatkozó munkálatok hamarosan folytatódnak. Reálisan és belátható időn belül megvalósítható keretek közé került továbbá a Friedrich Engels, vagyis az Új sor, valamint az Ivo Lola Ribar szűk utca fennmaradt részének leaszfaltozása. A falu nyugati határperemének számító Moša Pijade utca sorsa viszont lényegében mindaddig rendezetlen marad, amíg el nem készül végre az Ópáva és az Antalfalva községet funkcionális egységbe kapcsoló út, Torontálvásárhely érintésével.

Beszélgetésünk során többször is szóba kerül a település külcsínét érintő rendezés fontossága. Azon belül pedig a faluparkban lévő játszótér, mely már-már menetrendszerűen kerül a randalírozók érdeklődésének középpontjába. A mindennapok fő gondjai és azok hordalékai ellenére szerencsére derűlátásból és reménykedésből is maradt még elegendő a Dél-Bánság ezen szegletében. A többrétű közösségi összefogódzást is beleértve.

Az elnökhelyettes asszony elmondása szerint jelenleg érdemi egyeztetések folynak például egy olyan, úgynevezett egységesített faluhét meghonosítása érdekében is, amely — megalapozott és bölcs választás esetén — éppoly igazodási pontja lehet(ne) a településnek a közeljövőben, mint a messzi földön hírös debellácsi vásárok vagy a májusi pörköltfőző verseny. Erősebb alapokra készül helyezkedni a településen működő különböző egyesületekkel és civil szervezetekkel történő partnerség is. Továbbá a helyi egyházközségekkel, az oktatási-nevelési tanintézménnyel, a környezetvédelmi konkrétumokat szorgalmazó „zöld” formációval való együttműködés. Végül, de nem utolsósorban, belátható időn belül várható, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek az anyaországi testvértelepülések képviselőivel is. A már meglevő szálak erősítésének szándékával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..