home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ahol semmi sem drága
Tóth Tibor
2022.10.26.
LXXVII. évf. 43. szám
Ahol semmi sem drága

E sorok megjelenésekor mindössze huszonöt nap választ el bennünket a katari labdarúgó-világbajnokság rajtjától. November 20-án, a Katar—Ecuador-mérkőzéssel rajtol a seregszemle, mely a december 17-ei döntőig a sportág millióit szögezi a képernyő elé. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) akkori elnöke 2010. december 2-án Zürichben fordította a kamerák felé a Qatar feliratú papírt, ami munkálatok sorozatát, hűtőberendezéssel felszerelt stadionok, szállodák, repülőterek, utak építését indította el. A közel-keleti, arab ország meglehetősen vitatott körülmények között kapta meg a rendezés jogát, évek múlva súlyos korrupciós ügyek láttak napvilágot, sokak pedig már az első pillanatban ellenezték a helyszínt és az időpontot, a korábbi világversenyeket ugyanis rendszerint a nemzeti bajnokságok közötti nyári szünetben, és nem november végén rendezték meg.

Ahol sok pénz van, ott semmi sem drága. Az előzetes becslések szerint 4000, az építkezésben életüket vesztő vendégmunkással számoltak a világbajnokság kezdetéig, viszont egy brit lap információi szerint 2010 és 2020 között összesen 6500 indiai, bangladesi, nepáli, Srí Lanka-i és pakisztáni vendégmunkás vesztette életét az építkezések alatt. Félő, hogy a valódi számok ennél sokkal nagyobbak, és a mögöttünk álló majdnem két év sem múlt el áldozatok nélkül. Ezzel ellentétben a szervezőbizottság mindössze 37 olyan halálesetet tart nyilván, amely a stadionok és a világbajnoksággal kapcsolatos infrastruktúra építése közben történt.

A világ legnépszerűbb sportága sajnos sok áldozatot követelt az elmúlt évtizedek alatt. 1985. május 29-én következett be az európai labdarúgás történetének egyik legtragikusabb eseménye, amikor a Liverpool és a Juventus BEK-döntője előtt és után kirobbant összecsapásokban 39-en haltak meg a brüsszeli Heysel Stadionban. Még élénken él emlékezetünkben az idén október első napjaiban az indonéziai Malang városában történt katasztrófa, amikor is a mérkőzés után a könnygáztól menekülő szurkolók közül 174-en vesztették életüket.

Az előttünk álló mindenszentek és halottak napja alkalmából szeretteinken kívül azokért az ismeretlenekért is gyújtsunk gyertyát, akik valamely sporteseményen váltak ártatlan áldozattá, ahogy azokért is, akik a katari vb építkezési munkálatai közben szenvedtek halálos balesetet. A világbajnokság alatt sem feledkezhetünk meg róluk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..