home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ahol mindenki jól érezhette magát
Tóth Tibor
2023.06.21.
LXXVIII. évf. 25. szám
Ahol mindenki jól érezhette magát

Családias hangulat, zamatos borok, ínyenc ételek és gazdag kirakodóvásár jellemezte a tizenegyedik alkalommal megtartott Zentai Tiszavirág Fesztivált. Az eseményre az idén is óriási volt az érdeklődés, hiszen ez az a hely, ahol a rég látott ismerősök találkozhatnak, jót beszélgethetnek, közben finom italokat kortyolhatnak és fülbemászó dallamokat hallhatnak.

A fesztivált Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete 2013-ban hívta életre azzal a céllal, hogy gazdagítsa a város nyári programkínálatát, kihasználva a Tisza-part adta egyedi helyszín lehetőségeit. Nevét a világon ritkaságnak számító kérészfaj lenyűgöző násztáncáról kapta, hiszen ilyenkor a Tisza „virágba borul”. A rendezvény célja ráirányítani a figyelmet a Tisza folyóra, élővilágára, különös tekintettel az egyedülálló természeti jelenségre, a tiszavirágzásra.


A gyerekek a Csíkos-Pöttyös zenekar dallamaira színezték a sétányt

A kézművesutcában számtalan termék közül válogathattak az érdeklődők. Sajtok, gyümölcslevek, különféle szószok, kiváló kézügyességről árulkodó táskák, fülbevalók, karkötők, fából készült használati és dísztárgyak, logikai játékok és megannyi csodálatos alkotás várta a vásárlókat. Az újdonságnak számító gasztrokertben többfajta amerikai hot-dog, fánk, sült krumpli és tépett, szaftos malacszendvics csalogatta azokat, akik megéheztek a séta alatt, de ízletes koktélokat és különleges söröket (például meggyest) is kóstolhattak a fesztiválra látogatók. A bortéren hat borász kínálta munkája eredményét. A szabadkai DiBonis pincészet száraz és félszáraz fehérborokat, rozét és több édes bort, valamint málna-, vilmoskörte-, birs- és kajszibarack-pálinkát hozott ki a fesztiválra.

— Minden évben jelen vagyunk, és mindig örömmel jövünk Zentára. Kedvező tapasztalataink vannak a rendezvényt illetően, van érdeklődés boraink és pálinkáink iránt. Tavaly a sauvignon borunk első díjas lett, tehát a mi termékünk nyerte el a Tiszavirág Bora címet. A Zentai Csata nevű borunk is rendkívül közkedvelt a városban — mondta Magyar Ildikó, a borászat képviselője.


A borutca teljesen megtelt

A naplementével párhuzamosan a tömeg egyre nőtt, kisebb-nagyobb társaságok beszélgettek, élvezték a fesztivál egyedi hangulatát. A zentai Bognár Éva barátnőivel látogatott ki a rendezvényre.

— A közösségi oldalon értesültem az eseményről, a lányokkal megbeszéltük, hogy eljövünk. Szétnéztünk és vásároltunk is már a kirakodóvásárban. A fesztiválon először járok, nagyon érdekesnek találom. Várjuk már a gyerekek kismotoros rendezvényét, az esti hajós felvonulást, a tűzijátékot.

A finom ételek és italok mellett zenei ínyencségeket is láthattunk és hallhattunk a Tisza-parton. Pénteken Zenta Város Fúvószenekara indította a programot, majd a kisszínpadon az autentikus blueszenét játszó Mr Smood and the Harp együttes következett, az első napot pedig a helybeli Jazz&Roll zárta. A nagyszínpadon Mirko Popov és Mila ex-yu slágerekkel szórakoztatta a népes közönséget, majd a magyarországi Láma Dalai csapat következett. A fesztivál második napján a kisszínpadon a zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola mutatkozott be, majd Csasznyi Imre péterrévei zenész formációja, a FolkBeat lépett fel, mely a hagyományos népzenét önti új formába. Ezután Magyarország vezető kubai zenekara, a Latin Combo Cubano következett, mely karib-tengeri ritmusokkal pezsdítette fel a hangulatot a kellemes, nyári estében. A kisszínpad utolsó zenekara a Šandorov-duó volt, mely akusztikus koncerttel szórakoztatta a jelenlévőket. A nagyszínpadon a 2012-ben alakult magyarországi Brass on the Road nyitotta a sort, a fúvószenekar az elmúlt évtizedek közismert dallamai mellett filmzenéket és aktuális slágereket is műsorra tűzött. Nagy sikert aratott a jazz, az elektronikus tánczene és a gypsy swing elemeit ötvöző szlovén Manouche együttes is, akárcsak a fesztivált záró, Elvis Presley dalait előadó magyarországi Ed Philips and the Memphis Patrol zenekar is. Nagyon látványos és hangulatos volt a rengeteg úszó mécses a folyó vizén, a fáklyás-hajós felvonulás és a tűzijáték, mely fényével bevilágította a Tisza-partot.


A fesztivál zenei részét Zenta Város Fúvószenekara nyitotta meg

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója, a rendezvény fő szervezője elmondta, az esemény a zentaiak és a környékbeliek találkozóhelyévé vált, hiszen a Tiszavirág Fesztiválra nagyon sok zentai hazalátogat, és kellemes napokat tölt a Tisza mentén.

— A kezdetektől a családias hangulat megteremtésére törekedtünk, felhőtlen szórakozást nyújtva kicsiknek és nagyoknak. Az elmúlt évek során sikerült belevésnünk a naptárba egy olyan fesztivált, amelyre évről évre egyre többen kíváncsiak, és egyre több fellépővel szórakoztathatjuk az egybegyűlteket. Fő fókuszunk a zene, emellett a borutca és újdonságként a gasztrokert, melyet kis chillzónává alakítottunk, ahol az emberek leülhetnek, barátkozhatnak, közben ehetnek-ihatnak is egy jót, és élvezhetik a zenét.

Az esemény keretében retró horgászversenyt is tartottak, a gyerekek a baba-mama klub szervezésében szelídmotoros-felvonuláson vehettek részt, krétával kiszínezhették a sétányt, és közben a Csíkos-Pöttyös zenekar koncertjét élvezhették, de sárkányhajózásra is volt alkalom.

A XI. Tiszavirág Fesztivált Zenta Község Önkormányzata, a zentai Silostech Kft., a felsőhegyi Agco Kft., a zentai Motoshop, a Gross-ABC, az Extraform Kft., a YOU GO és a Varose Kft. támogatta.


A látványos szelídmotoros-felvonulás

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..