home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ahol minden csütörtök ünnep
Kónya-Kovács Otília
2022.05.17.
LXXVII. évf. 19. szám
Ahol minden csütörtök ünnep

Egyéves lett a muzslyai Cickafark énekcsoport

A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben tavaly áprilisban alakult meg a Cickafark énekcsoport, és azóta folyamatosak a próbák. Az úgynevezett könyvtárterem csütörtök esténként igen zajos, hiszen a szokásos beéneklés után sorjában csendülnek fel a népdalcsokrok. És miközben egy kis levegőt vesznek a tagok, a terem vidám kacagástól hangos, mely néha az utcára is kihallatszik.

Az aktív munka mellett a kórus a szülinapokat, névnapokat is megünnepli, de talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy a maga módján minden csütörtök ünnepnek számít. Ezt a kórustagok is megerősítik.

* Szabó Viktória, szerinted milyen volt ez az egy év a Cickafark énekcsoporttal?

— Nagyon szép élmény, és örülök, hogy része lehetek ennek a csoportnak. Az első naptól kezdve nagyon kemény munka folyik, de megéri, mert sok szép helyet bejártunk, és arra törekszünk, hogy még több településre, eseményre eljussunk. Ez egyrészt kikapcsolódás és szórakozás, másrészt tanulás, hiszen számos ismeretet szerzünk a népénekekről, a népdalokról, a népszokásokról.

* Halász Mónika, hogyan értékeled az elmúlt egy évet?

— Nagyon pozitívan, és örülök, hogy megalakultunk. Amikor elindult ez az egész, még nem tudtuk pontosan, hogy valójában mi lesz belőle. Jó kis társaság kovácsolódott össze, sok fellépésünk volt az elmúlt egy év alatt, és elmondhatom, mindig nagyon várom a csütörtöki próbákat, hogy együtt legyünk.

Törköly Jolán az egyik hónapban online, a másik hónapban pedig fizikailag is jelen van a próbákon.

— Ez azért van, mert ápolóként dolgozom Ausztriában, és ingázom. Amikor nem tartózkodom itthon, akkor az internet által tudok részt venni a próbákon.  Ha újat tanulnak a lányok, átküldik a hanganyagot, és egyedül tanulom meg a dalcsokrokat, amikor pedig itthon vagyok, akkor élőben találkozunk, gyakorolunk. Nagyszerű, hogy ez a nap is eljött, amikor az első szülinapunkat ünnepelhetjük. Mert ez egy kis család, és nagyon jó csapat vagyunk.

* Babinszki Enikő, te régebben is aktív tagja voltál a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben működő csoportoknak. Most milyen érzés itt lenni a Cickafark berkeiben?

— Felemelő, elsősorban azért, mert nagyon jó a társaság. A próbán mindig jól érezzük magunkat, sok fellépésünk van, és ez nagy örömmel tölt el bennünket. Ez az egy év gyorsan elmúlt, rengeteg munkánk van benne, maximálisan odatettük magunkat.

A Cickafark énekcsoport két legfiatalabb tagja Süveg Emma és Rontó Kata.

* Ti hogyan érzitek magatokat a társaságban, milyen a kicsit idősebb csoporttársakkal együtt énekelni?

Emma: — Nekem nagyon kellemes, és nagyon tetszik a társaság, nem is érződik a korkülönbség. Mindenki olyan fiatalos, és jó a hangulat minden próbán. Nekem egyáltalán nem megterhelő, inkább kikapcsolódásnak tekintem. Eljövünk, énekelünk, nevetünk, eszünk-iszunk, és ez inkább egy nagyon jó szórakozás.

Kata: — Nekem sem tűnt fel, hogy idősebbekkel vagyunk egy csoportban, mindenki nagyon közvetlen és kedves. A munkát viszont igencsak komolyan vesszük, hiszen amikor kell, akkor mindent beleadunk.

Mindketten hozzáfűzték, annak ellenére, hogy később csatlakoztak, nem volt nehéz felvenni a fonalat, és bekapcsolódni a munkamenetbe.

A születésnapi tortát Gabona Angéla készítette, aki egy igazi kézműves, a torta gyönyörűre sikeredett, és nagyon finom is volt. Azt is külön kell hangsúlyozni, hogy Angéla varrja a fellépőruhákat, vagyis hatványozottan hozzájárul a közösség munkájához.

— Nagyon örültem, amikor felkértek, hogy legyek tagja a kórusnak, mert nagyon szeretem a néphagyományokat, a népdalokat. Kiskorom óta ilyen családban nevelkedtem föl, úgyhogy mindig alig várom a próbákat, mert ezt nem lehet kihagyni. A torta elkészítését ugyancsak örömmel fogadtam, mert nekem ez is egy hobbim, örültem a lehetőségnek, és remélem, hogy még nagyon sokszor lesz ilyen alkalom. Varrónőnek tanultam, és mivel nagyon szeretek varrni, ezt a feladatot is elfogadtam. Örülök, hogy meg tudom csinálni, és lesz szép fellépőruhánk.

* Régebben Sándor Irma is a tagja volt az egyesületnek. Most ebben a szerepkörben hogy érzed magad?

— Más, sokkal jobb élmény felnőttként énekelni. Ez alatt az egy év alatt összekovácsolódott a kis társaság.

* Rúzsa Lídia, mi a véleményed az itteni munkáról, az eddigi tapasztalatokról, a közösségről?

— Kiváló társaságba pottyantam bele, és ennek nagyon örülök. Egy évvel ezelőtt alakultunk meg, és emlékszem, akkor azt kérdezted tőlem, mi az elvárásom. Elmondtam, hogy kikapcsolódást szeretnék, szórakozást, társalgást, és ez mind meg is valósult.

Süveg Hilda a kis néptáncosokat istápolja, valamint a nagy tánccsoport és a Cickafark énekcsoport tagja is.

— A Cickafark a kedvencem, szeretek énekelni, de a próbákra lazítani jövök. Úgy tűnik, mintha csak tegnap alakult volna meg a csoport, de már egy éve együtt vagyunk. Nekem az a kívánságom, a vágyam, hogy még nagyon sokáig, sok évig együtt énekeljünk.

* Külön-külön kérdeztem végig az énekcsoport tagjait, ki hogyan vélekedik az elmúlt egy évről, a közösségről. Most a csoportvezetőt, Rontó Mártát is arra szeretném kérni, mondja el a meglátásait.

— Nagyon örülök, hogy ez az énekcsoport egyáltalán létrejött, hogy sikerült megszervezni egy, a középkorosztályba tartozó női kórust. Annak pedig még jobban örülök, hogy szinte két-három héten belül, ahogy elkezdtünk próbálni, érződött, hogy jó kis közösség kovácsolódik össze ezekből a hölgyekből. Eléggé mozgalmas egy évet tudhatunk magunk mögött, 16 fellépésünk volt, ami nem rossz teljesítmény. Ezen belül voltak különféle ünnepi alkalmakra készült csokraink is, tehát nem mindig ugyanazzal az egy-két összeállítással léptünk föl, hanem kialakítottunk magunknak egy gazdag repertoárt. Őszintén remélem, hogy még sok közös év áll előttünk, bizonyára fejlődünk majd, mert természetesen az a cél, hogy minél jobb minőséget produkáljunk. A tagok részéről is már felmerültek bizonyos ötletek, melyek a közeljövőben remélhetőleg valósággá válnak. Ezek között van például egy önálló esti koncert megszervezése is.

Fényképezte: Zsáki Ervin

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..