home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Ahol hallani lehet a csendet
Tóth Lívia
2019.07.04.
LXXIV. évf. 26. szám
Ahol hallani lehet a csendet

A Horgos közelében levő Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház a nevéhez méltóan valóban a béke otthona.

Az objektum — dr. Harmath Károly OFM igazgatásával — 1997-ben nyitotta meg kapuit a lelki és szellemi feltöltődést, valamint kikapcsolódást igénylő egyének, csoportok előtt. A külvilág zajától távol, szép természeti környezetben elhelyezkedő épületegyüttes a lelkigyakorlatok mellett kiválóan alkalmas konferenciák, tanfolyamok, családi események, baráti összejövetelek, osztálytalálkozók, táborok szervezésére.  


A szerző felvételei

A Domus Pacis Horgos központjától és az országhatártól is mintegy 4 kilométerre található. Amikor az útbaigazító tábla láttán lefordulunk az E-75-ös útról, hamarosan érezzük, hogy egy másmilyen, csendesebb, nyugodtabb világba érkezünk. Gajda Nóra, a ház felelőse, koordinátora, menedzsere fogadott, majd az új építésű, világos, tágas nagyteremben telepedtünk le beszélgetni. A legfontosabb információ, hogy az újvidéki Ferences Rendház berkében működő Domus Pacis Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház 2017-ben volt húszéves, már a kismagnó bekapcsolásának első percében elhangzik.

— Az egykori tanya most már három épületrészből áll, vendégként pedig bárkit szívesen látunk, aki a keresztény értékeket képviseli és támogatja. Számos lelkigyakorlatot szerveznek nálunk, valamint gyakori vendégeink a magyarországi fiatalok, akik kirándulás vagy diákcsereprogram keretében látogatnak hozzánk. Ők általában csak a szálláshelyünket veszik igénybe, esetleg reggelit fogyasztanak, majd folytatják az előre meghatározott programjukat Szabadkán és környékén. Rendeznek itt üzleti találkozót olyan magyarországi cégek, amelyeknek Szerbiában is van érdekeltségük, emellett születésnapoknak és más összejöveteleknek is otthont adunk. Az idén két babát keresztelnek meg a komplexumhoz tartozó kis kápolnában, mely szerintem egy meghitt, otthonos, szerethető hely, esküvő is lesz, sőt már jövőre is van esküvői bejegyzésünk. Kápolnánk védőszentje Angyalos Boldogasszony (Porciunkula), a templombúcsút minden évben július utolsó szombatján tartjuk meg, és erre az ünnepségre szeretettel várjuk az érdeklődőket. A Poverello Alapítvánnyal első alkalommal meghirdetett családi napunk rendkívül sikeresnek és tartalmasnak bizonyult, éppen ezért szeretnénk hagyományossá tenni — mesélte Gajda Nóra, akitől azt is megtudtam, hogy a 17 két-, három- és négyágyas szoba 50, esetleg pótágyak felállításával 55 vendég elhelyezésére alkalmas. A szobák feléhez saját fürdőszoba, a többihez közös, női és férfizuhanyozó, valamint toalett tartozik.

— A szobákban tévé nincs, ami nem feltétlenül hátrány ezen a helyen, wifikapcsolat viszont van. Újdonságnak számít, hogy kisággyal és pelenkázóval gazdagítva kialakítottunk egy bababarát szobát, mely a kisgyermekkel érkező családok kényelmét szolgálja. A nagytermet 50 fő fogadására tervezték, konferencia esetén 60-70 résztvevőt is le tudunk ültetni, ha egy kicsit mozgalmasabb az esemény, például ropják a táncot az esküvőn vagy a születésnapon, akkor kevesebb férőhelyet számolunk. Van egy kis előadótermünk is, melyet szintén igénybe vehetnek az érdeklődők. Az otthont fásított terület veszi körbe, a kinti terasz és a két tavunk egyikén, egy félszigetszerűségen levő halászlak is alkalmas különféle foglalkozásokra. A táborok idején a jelenlevők főleg a szabadban található helyiségeket és az udvart használják. Sátorozni is lehet, az idén az egyik tábornak annyi lakója lesz, hogy elférnek a szobákban, de a másikra száz gyermeket várunk, így a kisebbek az épületben, a nagyobbak sátorokban alszanak. Mivel nem étteremszerűen működtetjük a házat, kizárólag azoknak a vendégeknek az étkeztetéséről tudunk gondoskodni, akik nálunk szállnak meg. Megbeszélés kérdése, hogy csak reggelit kérnek-e, esetleg ha napközben távol vannak, reggelit és vacsorát vagy teljes ellátást. A konyha csak akkor üzemel, ha vendégeink vannak, mindent frissen készítünk, és raktárkészletünk sincs, ezért fontos előre jelezni az igényeket. A Domus Pacis egyébként télen is várja a jelentkezőket. Mivel egy kissé félreeső helyen vagyunk, elmondhatom, hogy nagyon szeretnek itt a vendégeink. Nálunk valóban hallani lehet a csendet, éjszaka sötét van, reggel a madarak hangjára ébredhetnek. Ha megkérdeznek bennünket, elmondjuk, milyen kirándulásokat ajánlunk, az egyik kollégánk csoportvezetést is vállal, de eddig főleg olyan csoportokat fogadtunk, amelyek már konkrét programtervvel érkeztek. Ha valaki túrázni, gyalogolni szeretne, a környék arra is kiválóan alkalmas. A közelben megtekinthető a kishorgosi Árpád-kori romtemplom és temető, a védett növényekben — például homoki fátyolvirág és nőszirom — gazdag Szelevényi-erdő, mely a különleges természetvédelmi terület címet az 1990-es években kapta meg. A felsorolásból nem maradhat ki a Ludasi-tó, a Palicsi-tó és az állatkert, Szabadka a gyönyörű szecessziós épületeivel vagy Magyarkanizsa a gyógyfürdővel és a Tisza virágzásával.

Ha valaki felkeresi a Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház honlapját (www.domuspacis.org.rs), mindezekről és más látnivalókról, a helyszínre vonatkozó fontos tudnivalókról is tájékozódhat. Emellett a folyamatosan frissülő Facebook-oldal is a látogatók rendelkezésére áll.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..