home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ahol az építkezés nem a falak felhúzásában nyilvánul meg
Összeállította: Martinek Imre
2015.09.06.
LXX. évf. 35. szám
Ahol az építkezés nem a falak felhúzásában nyilvánul meg

A hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola harminc tanulója és hat kísérő tanára a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola diákjaival és tanáraival hatnapos nyári táborozáson vett részt a Múlt és jelen két Vásárhelyen elnevezésű pályázat által Vajdaságban és a Balatonon.

Az esemény hozadéka nemcsak az uniós pályázati pénzekből megvalósított nyári élményvakáció a két testvértelepülés diákjai és a pluszmunkát vállaló pedagógusaik számára, hanem egy újabb lehetőség is. Egy rendhagyó építkezés folytatásához, mely által újabb egymást összekötő hidak, nem pedig elválasztó falak szület(hetné)nek.

A táborozás első két napján az anyaországi tanulók az észak-bácskai régió magyar vonatkozású helyszíneit keresték fel. Előbb önállóan, majd a tizenhárom fős debellácsi testvériskola különítményével is kiegészülve. Írásunk a szervezési háttérlogisztikával megbízott Kovács Szabina hódmezői, illetve Máté Lajos torontáli tanár jegyzetei alapján készült.

„Zentán, a városháza negyven méter magas tornyának erkélyén kellemes szellő hűsített bennünket a 40 fokos hőségben. Témánk e helyt főként Savoyai Jenő és II. Musztafa ütközete, az 1697. szeptember 11-ei zentai csata volt. Megtekintettük a csatát szemléltető kiállítást és makettet a városháza tornyában, valamint koszorúztunk, szavaltunk a zentai csata emlékművénél. Szabadkán félnapos városnézés keretében ez alkalommal is a Szent Teréz-székesegyházat és a Kosztolányi-szobrot kerestük fel. A gimnáziumban a Kosztolányi-emlékszobát, majd továbblépegetve az olimpiai sétányt, a szecessziós zsinagógát, a Zsolnay-kerámiával díszített, monumentális városházát, valamint Raichle Ferenc családi palotáját néztük meg. Sétáltunk a korzón, Kosztolányi szobránál koszorúztunk, verset mondtunk, a gimnázium öreg falai között hűsöltünk. Palicson a kellemes ebéd után háromórás sétát tettünk az 1949 óta működő, több mint 600 állatfajt bemutató növény- és állatkertben, sportfoglalkozást tartottunk a tónál a sporttörténetünkben kiemelkedő szerepet játszó Vermes Lajos tiszteletére, kinek a Bagolyvár melletti szobrát szintén megkoszorúztuk. Szabadkáról szerdán Szárszóra vettük az irányt, meglátogattuk József Attila fölújított emlékmúzeumát, majd csobbantunk a rekordot döntögető vízhőmérsékletű Balatonban. A többórás strandolás mindennapos tevékenységünkké vált kirándulásunk további napjaiban, ahogyan a fagyizás, jégkásázás is. Siófoki szállásunkról (itt két strandot is teszteltünk, egyet nappal, egyet éjjel) az egyik napon Tihanyba hajókáztunk. Itt a bencés apátság egyik szerzetese kalauzolt bennünket a látnivalók labirintusában. Megtekintettük a gyönyörű barokk templombelsőt, I. András sírjának maradványait és a híres, első (ismert) magyar nyelvű mondattöredéket tartalmazó, 1055. évi Tihanyi alapítólevelet. A gyerekcsapat egy része a kiadós ebéd után 3 km-es túrára indult a mintegy ezer esztendeje keletkezett barátlakások érintésével, a lustábbak pedig kisvonattal vitették magukat a kikötőbe. Egy másik napon Szigligetre buszoztunk, mely település valóban a Balaton gyöngyszeme a romjaiban is fenséges várával. Megmászása igencsak igénybe vette a tüdőt és a lábizmokat, ám a mesés panoráma megérte a fáradságot. Dolgunk végeztével a boglári strandon hűsöltünk, illetve pihentük ki fáradalmunkat.”

A táborozás folyamán fontos szerepet kapott a testvériskolai kapcsolatok ápolása, a barátságok, ismeretségek kialakítása, az ismeretek bővítése, a szociális kompetenciák fejlesztése a szabadidős tevékenységek által. Játékos vetélkedők, tesztek, feladatlapok, prezentációk, a kísérő tanárok által tartott foglalkozások mélyítették el a részvevőkben a tudást és az élményt.

Mindez persze, egy picinyt az innenső oldalról is szemlélve, aligha valósulhatott volna meg a diákok szüleinek segítsége nélkül. Az utolsó pillanatban született ugyanis döntés arról, hogy a csatlakozási pontig személygépkocsikkal utazzunk, illetve visszafelé is. A retúrmenetben bekövetkezett műszaki hiba részleges elhárításához a Hódmezővásárhely és a magyar—szerb országhatár közötti távon Ugrai Edina hódmezői tanárnő ajánlotta fel segítségét. Teljességében is újra igazolva egy gondolatot, melyet a hazatérők — pátosztól s eufóriától csöppet sem mentesen — sajátos szállóigévé tettek a földi és a virtuális térben egyaránt: két vásárhelyi nem(csak) barát, hanem testvér is egyúttal!  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..