home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Ahol az emberiesség nem üres szó
F. Zs.
2006.01.17.
LXI. évf. 3. szám
Ahol az emberiesség nem üres szó

- Szabó Attila felvételeCsontsűrűségmérésre volt szüksége sürgősen egy kisnyugdíjas ismerősömnek. Indult is mindjárt az illetékes magánrendelőbe, hogy elkerülje az államiban való hosszas várakozást. De ki is fordult onnan tüstént, meghallván, hogy az érte kért szolgáltatási díj nem kevesebb...

- Szabó Attila felvétele

Csontsűrűségmérésre volt szüksége sürgősen egy kisnyugdíjas ismerősömnek. Indult is mindjárt az illetékes magánrendelőbe, hogy elkerülje az államiban való hosszas várakozást. De ki is fordult onnan tüstént, meghallván, hogy az érte kért szolgáltatási díj nem kevesebb mint 50 euró. Aztán megtudta valakitől, hogy Magyarkanizsán mindössze 1800 dinárért nyolcfajta alapvizsgálatot is elvégeznek - a csontvizsgálattal együtt - a világban ma használt legkorszerűbb műszerekkel. Egy percig sem tétovázva tovább felkereste őket. Többedmagával. Olyan emberekkel, akik tudják: a betegséget megelőzni könnyebb, mint gyógyítani. Örülök, hogy köztük lehettem jómagam is.
A piac melletti Kard utca sarkán tábla hirdeti, hogy jó helyen járunk. A saroktól egy kőhajításnyira ott a Karh Poliklinika, a martonosi származású Karh Adelhajt doktornőnek a tulajdona, aki 81 óta gyakorló általános orvos Kanizsán, magánrendelőjét 98-ban nyitotta meg itt, főleg gyermekeket gyógyított. Amikor időközben kitűnt: erre is, arra is szükség volna még az eredményes munkához, a férjével, Ördög Szilveszterrel - aki röntgentechnikus, komputerprogramozó és gépkarbantartó egy személyben - 2003-ban poliklinikává alakították át egészségügyi intézményüket, hogy kihasználják a megvásárolt drága műszereket. Neves szakorvosokat kértek fel közreműködésre, és több más fontos felszerelést is beszereztek, a világon ma kapható legkorszerűbbeket. Tokióban sem dolgoznak mással, mondják egy-egy legújabb ,,szerzemény-ükre. Tavaly áprilisban aztán bejegyeztették Megelőzés nevű alapítványukat, melynek hála önköltségi áron (!) eddig már több mint 5000 embert fogadtak.
Mintegy fél-fél óra alatt átesünk a nyolcféle vizsgálaton (csontsűrűségmérés, a mell, illetve a prosztata, a pajzsmirigy és a hasi rész ultrahangos vizsgálata, komputeres EKG-vizsgálat és vérnyomásmérés, tüdőkapacitás-, vércukor- és koleszterinszint-mérés stb.), s kézhez kapjuk az eredményeket, melyekre állami körülmények között hónapokig is várni kellene. Az otthonos, fesztelen légkörben elbeszélgetünk a tulajdonosokkal, akiknek a munkájába - egészségügyi nővérként - bekapcsolódott a leányuk, Júlia is.
Szilveszter a legbeszédesebb. Ezt mondja: - Többfajta általános és szakorvosi kivizsgálást végzünk, belgyógyászok, nőgyógyász, csecsemőgyógyász, neuropszichiáter, ortopéd szakorvosok rendelnek itt, ultrahangos és röntgenkészülékünk, laboratóriumunk van, de már folyik a más korszerű kivizsgáló eljárásokhoz való felszerelés beszerzése is. Nyugodtan mondhatom például, hogy jelenleg sem a szabadkai, sem a zentai kórháznak nincs olyan modern videoendoszkópja, mint nekünk. A szakorvosi vizsgálatok már valamivel drágábbak, de még így is sokkal olcsóbbak, mint másutt, a gyomor- és bélvizsgálat pl. 3000 dinárba kerül.
A szűrővizsgálatok bevezetésének elgondolása abból eredt, hogy látták: Vajdaságban mennyire nehéz és hosszadalmas megejteni minden szükségeset, néha hónapokba telik, amíg valamennyi eredmény összegyűlik. Mindegyik biztos és pontos mérés náluk, mondják, felelnek érte. A szakorvosok főleg a jó hírű zentai kórházból jártnak el hozzájuk, s most tovább szeretnék bővíteni a körüket a gyógyászat más területén ténykedő orvosokkal is.
- Arról szól az egész munkánk, hogy segítsünk az ország áldatlan körülményei között élő embereken, az emberiességről szól, amire az orvosok egyébként felesküdnek - mondja a doktornő. - Természetesen a mi erőnk is véges, jó volna, ha az alapítványunk az egy év leteltével április elején már sikerrel pályázhatna különféle alapok támogatásért. Erkölcsi támogatást egyébként már kaptunk a Szabadkán ténykedő magyar főkonzul úr részéről, ugyancsak a szabadkai német egyesület vezetője is ellátogatott hozzánk, s biztatást adott. Mi mindenkin segítünk, aki valamilyen panasszal érkezik vagy megelőzésképpen kíván elvégeztetni valamilyen vizsgálatot, bármilyen nemzetiségű is, mi az embert nézzük, és nem mint ,,közeg járunk el. Ha viszont a továbbiakban esetleg olyan segélyalapoktól kapunk támogatást, amelyek kikötik, kikre s mire fordítsuk a kapott pénzeket, akkor természetesen tartjuk magunkat az utasításokhoz.
Attila úgy véli, hogy akit valamilyen adottsággal ruházott fel a Teremtő, azt ki kell használnia a köz érdekében. Természetesen neki is lesz belőle haszna, de ha, mondjuk, a világ leggazdagabb emberét, Bill Gatest nézzük, neki már biztosan nem számít a pénz, mégis dolgozik, mert szenvedélyesen érdekli az, amit csinál. Szeretnék felhívni a szakszervezetek figyelmét, hogy szervezzék meg dolgozóiknak legalább az alapvizsgálatokat. Minél többen keresik ugyanis fel őket, annál olcsóbban dolgozhatnak, s annál több emberen tudnak segíteni. Illetve ha több vidéki igénylőről van szó, akár a helyszínre is kiszállhatnak elvégezni a szűrővizsgálatokat.
A működési engedélyük az egészségügyi munkán kívül sport- és kulturális tevékenységre is vonatkozik, szeretnének tehát sportrendezvények szervezésében is részt vállalni, s reménykednek abban, hogy művészek ugyancsak hajlandók lesznek föllépésükkel szponzorálni a humánus meggondolásból létrehozott alapítványt. Ezáltal is elősegítve céljuk megvalósítását, hogy két éven belül már mindenféle szakvizsgálatot elvégezhessenek, beleértve a mágneses rezonanciát és a szeletelt röntgenezést (CT) is. Sok sikert hozzá!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..