home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ahol a vendég az első
Tóth Tibor
2008.08.13.
LXIII. évf. 33. szám
Ahol a vendég az első

A topolyai strand a környék legnépszerűbbikeEbben a tikkasztó nyári hőségben mindenki a tengerről, a végtelen kékségről ábrándozik. Manapság sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a tengerparti nyaralást, a 10-15 napi üdülést. No de az itthon maradóknak se kell csüggedniük! Környék...

A topolyai strand a környék legnépszerűbbike

Ebben a tikkasztó nyári hőségben mindenki a tengerről, a végtelen kékségről ábrándozik. Manapság sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a tengerparti nyaralást, a 10-15 napi üdülést. No de az itthon maradóknak se kell csüggedniük! Környékünkön is lehet kellemes helyet találni, ahol kényelmes és nyugodt környezetben pihenhetnek, hűsölhetnek a trópusi kánikulában. Aki felüdülésül, felfrissülésül a topolyai szélmalom árnyékában meghúzódó strandot választja, az biztosan nem bánja meg, hiszen a két kilométer hosszúságú strandszakasz a legkényesebb ízlést is kielégítő kellemes kikapcsolódást nyújt. Rendezett, zöld pázsit, kristálytiszta víz, gazdag étel- és italkínálatú éttermek, kitűnően előkészített sportpályák, többfunkciós játszóterek... mind-mind a vendég kényelmét szolgálják. Nem véletlen, hogy hétvégenként 3000-4000 vendég érkezik ide, de az is előfordul, hogy 7000-nél is többen keresik fel a topolyai tavat. Szép számban érkeznek a környező településekről is: Szabadkáról, Palicsról, Óbecséről, Magyarkanizsáról, Verbászról, Kúláról, sőt távolabbi helyekről is.
- A tó két legtávolabbi pontja között 16 kilométer a távolság, a strandolásra alkalmas partszakasz 2 kilométernyi, a legnagyobb vízmélység pedig 9 méter - sorolja a földrajzi adottságokat Szabó Poósz Ferenc, a strandot üzemeltető Human Servis (az átalakulás után City Servis) igazgatója. - Munkások csoportja folyamatosan ügyel a tó környékének és a partszakasznak a tisztaságára, gondozza és nyírja a füvet. A víz hőmérséklete 27-28 Celsius-fok, fürdőzésre kitűnően alkalmas. A minőségét rendszeresen ellenőrizzük, hetente mintát veszünk belőle, és elemzésre küldjük. A vizsgálati eredményének ismeretében nyugodtan kijelenthetem, hogy a tó vize tiszta, minden szempontból megfelel az előírásoknak.
A topolyai strand többféle kedvezménnyel és szolgáltatással kedveskedik a vendégeinek. Akik strandolás közben megéheznek vagy megszomjaznak, azok ízlésesen berendezett teraszon enyhíthetik étvágyukat, olthatják szomjukat, többfajta étel- és ital közül válogathatnak. És ami nem mellékes, itt az árak nem csillagászatiak: a menüebéd ára 150-250 dinár, attól függően, hogy tartalmaz-e desszertet, a csapolt sör 60 dinár, az üdítőért és az ásványvízért 50, a kávéért pedig 20 dinárt kell fizetni. A jó zenét kedvelőknek hétvégenként koncerteket, diszkó- és nosztalgiaesteket - a 60-as és a 70-es évek zenéjéből válogatva - rendeznek, s ilyen alkalmakkor 120 dinárért egytálétel is kapható. A közelmúltban zárult topolyai toleranciatábor résztvevői is gyakran ellátogattak a tópartra, s a város jó híre mellett a topolyai strandét is messze vitték a nagyvilágba.
- Gyakran a Kolevka gyermekotthon és a Bethesda Szeretetszolgálat napközi otthonának kis lakói is ide ruccannak ki kicsit felüdülni, de más humanitárius szervezetek jóvoltából is érkeznek látogatók - mondja az igazgató, aki a Nemzetközi Vöröskeresztnek is tagja.
A fürdőzők és napozók mellett a horgászoknak is kedvelt helye a topolyai tó partja.
- Tavunknak gazdag a halállománya, 13-14 fajta él benne. A parton mintegy 200 horgászásra alkalmas helyet alakítottunk ki, a horgászegyesület pedig több mint 1700 horgászengedélyt adott ki az idén. A tóban törpeharcsa, harcsa, csuka, süllő, keszeg, ponty fogható, ez utóbbiból a legnagyobb zsákmány 24 kg-os volt, de harcsából is akadt már horogra 20 kilós példány. A nyár folyamán több rendezvénynek is a színhelye lesz ez a népszerű üdülőhely. Hamarosan megkezdődik a Játék határok nélkül elnevezésű vetélkedő, melynek programjában zúzapörköltfőző verseny is szerepel. Augusztus 16-ára, szombatra tűzték ki a Nemzetközi Úszómaraton időpontját, mely rendezvény már a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) naptárában is érdeme szerinti rangot vívott ki magának. Az 5 km-es táv végén a legjobbak értékes ajándékokban és pénzjutalomban részesülnek. Egy nappal később, augusztus 17-én kerül sor az újkenyér-ünnepre, melyre néhány ezer érdeklődőt várnak a szervezők. Szeptember 4-én a hagyományos libakopasztó verseny következik, melynek magyarországi és erdélyi résztvevői is lesznek. A topolyai strandot üzemeltető Human Servis a tópart folyamatos fejlesztésén, korszerűsítésén fáradozik: a közelmúltban korszerű edzőpálya nyílt, hamarosan pedig a játszóteret szeretnék bővíteni, valamint néhány golf-, tenisz- és homokfocipálya kialakítását tervezik, valamint vízilabdázásra, sőt vízikosárlabdázásra is alkalmas terepet létesítenek a sportolni vágyók részére. A várossal közösen egy 25x50 méteres tavi medence építését is előirányozták, melyet az úszóiskola növendékei is használhatnak majd, továbbá egy szökőkutat is szeretnének a vízben kialakítani. Az üzemeltetők tisztában vannak a lakosok nagy hányadának szerény anyagi helyzetével, ezért a tó területére ingyenes belépést tesznek lehetővé.
Az üzemeltetők az úszásoktatás fontosságát is hangsúlyozzák, mivelhogy Topolyán gazdag hagyománya van az úszósportnak. Egykoron az Egység úszó- és vízilabdaklub jelentős szerepet játszott az ország sportéletében. Sajnos, ez a klub már a múlté, de az emlékét nem feledik a helybeliek.
- 1978-ban kezdtem úszásoktatással foglalkozni, s az elmúlt harminc év alatt 550 gyermeket tanítottam meg úszni. Korábban a Vénusz szabadidőközpontban tartottuk az órákat, öt éve pedig a strandon. Jelenleg negyven (5-12 éves) gyermekkel foglalkozom. Az úszótanfolyamot június 16-án kezdtük, a záróünnepségre pedig augusztus 20-án kerül sor, amikor a gyermekek diplomát és pólót kapnak ajándékba. Minden csoportban található öt-tíz igen tehetséges gyermek, akivel a későbbiekben is érdemes volna foglalkozni. Ehhez a munkához azonban úszóklubra volna szükség. Kezdeményeztük már a megalapítását, de sajnos pénz híján ez az elképzelésünk nem válhatott valóra - mondta Oláh Antal úszóoktató, a vízimentő-szolgálat vezetője.
A topolyai strandon jelenleg három vízi mentő ügyel a fürdőzők biztonságára. A terület nagyságát és a fürdővendégek sokaságát figyelembe véve azonban elenyésző a számuk.
- A vízi mentőknek óriási területet kell szemmel tartaniuk, s ez bizony nem könnyű munka. Felhívtuk a különböző úszóobjektumok bérlőinek, tulajdonosainak a figyelmét, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően, az esetleges tragédiák elkerülése érdekében, kötelesek volnának ők is vízi mentőt alkalmazni. Reméljük, hogy hamarosan változni fog ez a helyzet, s akkor fürdőzőink a legnagyobb biztonságban érezhetik majd magukat.
A topolyai strand reggel nyolctól éjfélig fogadja vendégeit. Ha kikapcsolódásra, pihenésre, szórakozásra vágyik, mégpedig rendezett, tiszta és kellemes környezetben, akkor feltétlenül a topolyai strandot keresse fel, és ne feledje: ott a pihenni vágyók óhaja parancs.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..