Ahol Putyin nyaralt
István Márta
2020.05.10.
LXXV. évf. 19. szám
Ahol Putyin nyaralt

Verhnije Mandrogi egy picinyke település a leningrádi körzetben. A Szvir bal oldalán található, mely folyó az Onyega-tavat a Ladoga-tóval köti össze, a Karél Köztársaság határánál. A kis szigeten fekvő Mandrogi egykor halászfalu volt, mely a folyamközlekedés megnyitásával Nagy Péter cár idejében fejlődésnek indult. A II. világháború kitöréséig mintegy 29 gazdaságot tartottak nyilván 100 lakossal. Az ott élők anyanyelve a vepszi, mely a finnugor nyelvcsoportba tartozik.

A települést a háború végén tűz pusztította el. Az idő folyamán pedig a megmaradt romok helyét lassacskán újra birtokba vette a természet. Az 1990-es évek elején a néhai falu területét egy újgazdag orosz polgár vásárolta meg. Elképzelése már volt, a megvalósításához pedig elhívta Oroszország legjobb fafaragó művészeit, hogy itt mutassák be ügyességüket. Feladatuk az volt, hogy régi, orosz stílusú, fából készült épületeket alkossanak. 1996-ig elkészült a ma megtekinthető muzeális halászfalu, majd 1999-ben Verhnije Mandrogi (vepszi nyelven: a felső áramlat küszöbe) hivatalosan is visszanyerte a falu státust, és ezzel fölkerült az Oroszországi Föderáció térképére.


A szerző felvételei

Jelenleg 238-an élnek a faluban, és naponta 200-an ingáznak az itteni munkahelyükre. A településen iskola és óvoda is működik. Napjainkban a település szabadtéri múzeum, emellett természeti és üdülő jellege is van. Egyrészt az épületek parasztházakként működnek, másrészt a magánszemélyek nyári otthonaként használják őket. Emellett posta, két szálloda, üzlet és kézművesbutik is van. A naponta odaözönlő látogatók, a többi közt, megtekinthetik a régi, orosz stílusú faházakban berendezett bojárszobákat is. A múzeumfalu fő látogatói a nyári hónapokban a Moszkva és Szentpétervár között utazó hajókról érkező turisták. Mandrogiban újjáépítettek négy régi kézművesműhelyt, melyek működnek és a turisták által megtekinthetőek. Szakmai felügyelettel az érdeklődők kerámiát is készíthetnek, faraghatnak, szőhetnek, hímezhetnek vagy kedves kis matrjoska bábukat festhetnek. A sziget a Vodka Múzeum vonzerejének központjaként fejlődött ki, ahol megtekinthető a több mint 2800 vodkából álló gyűjtemény, számos ital megkóstolható, meg is vásárolható.

A sziget keleti részén egy kastélystílusú nyaraló található, saját mólóval. Vlagyimir Putyin orosz elnök itt töltötte nyári hónapjait 2001 és 2003 között, és valamennyi kézműves-foglalkozáson részt is vett.

A Mandrogi telephelyen miniállatparkot is létrehoztak, mely bemutatja az orosz falvakban korábban tartott tipikus állatokat. Egy nosztalgikus kis komp is jár, mely összeköti a szigetet egy mesebeli erdővel, melyben Glinka Ruszlán és Ljudmila című operájának (Puskin műve alapján) kilenc jelenete nagyobb méretű figurákkal van bemutatva.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..