home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ahol Putyin nyaralt
István Márta
2020.05.10.
LXXV. évf. 19. szám
Ahol Putyin nyaralt

Verhnije Mandrogi egy picinyke település a leningrádi körzetben. A Szvir bal oldalán található, mely folyó az Onyega-tavat a Ladoga-tóval köti össze, a Karél Köztársaság határánál. A kis szigeten fekvő Mandrogi egykor halászfalu volt, mely a folyamközlekedés megnyitásával Nagy Péter cár idejében fejlődésnek indult. A II. világháború kitöréséig mintegy 29 gazdaságot tartottak nyilván 100 lakossal. Az ott élők anyanyelve a vepszi, mely a finnugor nyelvcsoportba tartozik.

A települést a háború végén tűz pusztította el. Az idő folyamán pedig a megmaradt romok helyét lassacskán újra birtokba vette a természet. Az 1990-es évek elején a néhai falu területét egy újgazdag orosz polgár vásárolta meg. Elképzelése már volt, a megvalósításához pedig elhívta Oroszország legjobb fafaragó művészeit, hogy itt mutassák be ügyességüket. Feladatuk az volt, hogy régi, orosz stílusú, fából készült épületeket alkossanak. 1996-ig elkészült a ma megtekinthető muzeális halászfalu, majd 1999-ben Verhnije Mandrogi (vepszi nyelven: a felső áramlat küszöbe) hivatalosan is visszanyerte a falu státust, és ezzel fölkerült az Oroszországi Föderáció térképére.


A szerző felvételei

Jelenleg 238-an élnek a faluban, és naponta 200-an ingáznak az itteni munkahelyükre. A településen iskola és óvoda is működik. Napjainkban a település szabadtéri múzeum, emellett természeti és üdülő jellege is van. Egyrészt az épületek parasztházakként működnek, másrészt a magánszemélyek nyári otthonaként használják őket. Emellett posta, két szálloda, üzlet és kézművesbutik is van. A naponta odaözönlő látogatók, a többi közt, megtekinthetik a régi, orosz stílusú faházakban berendezett bojárszobákat is. A múzeumfalu fő látogatói a nyári hónapokban a Moszkva és Szentpétervár között utazó hajókról érkező turisták. Mandrogiban újjáépítettek négy régi kézművesműhelyt, melyek működnek és a turisták által megtekinthetőek. Szakmai felügyelettel az érdeklődők kerámiát is készíthetnek, faraghatnak, szőhetnek, hímezhetnek vagy kedves kis matrjoska bábukat festhetnek. A sziget a Vodka Múzeum vonzerejének központjaként fejlődött ki, ahol megtekinthető a több mint 2800 vodkából álló gyűjtemény, számos ital megkóstolható, meg is vásárolható.

A sziget keleti részén egy kastélystílusú nyaraló található, saját mólóval. Vlagyimir Putyin orosz elnök itt töltötte nyári hónapjait 2001 és 2003 között, és valamennyi kézműves-foglalkozáson részt is vett.

A Mandrogi telephelyen miniállatparkot is létrehoztak, mely bemutatja az orosz falvakban korábban tartott tipikus állatokat. Egy nosztalgikus kis komp is jár, mely összeköti a szigetet egy mesebeli erdővel, melyben Glinka Ruszlán és Ljudmila című operájának (Puskin műve alapján) kilenc jelenete nagyobb méretű figurákkal van bemutatva.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..