home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Ahogy lesz, úgy lesz”
Tóth Péter
2020.07.18.
LXXV. évf. 29. szám
„Ahogy lesz, úgy lesz”

Mostani perspektívából egyelőre kiszámíthatatlan, hogyan hat az inflációra már a közeljövőben a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai. Az eddigi tapasztalatok és a gazdasági logika is azt sugallja, hogy rövidesen véget érhet az évek óta tartó korszak, melyet alacsony infláció jellemzett. Egyaránt érvényes ez a hazai körülményekre és a globális szintekre is. Elkezdtek az értékálló befektetések iránt érdeklődni, sok esetben pedig abba az irányba elmozdulni is a piaci szereplők. Ettől még természetesen nem kell bekövetkeznie az infláció megugrásának, de önmagában már az ilyen közhangulat és az ilyen irányba tett lépések is előidézhetik a pénzromlást.

Viszonylag rövid idő telt el a vészhelyzet megszűnése óta, és nem látjuk még a válsághelyzet végét. A lehetséges következményeket azért is nehéz elemezni, mert nem tudhatjuk, a járványügyi helyzet milyen fordulatokat hozhat még. A közgazdászok már egy éve kongatják a vészharangot, hogy világméretű recesszió várható. Azt viszont sosem tudjuk meg, hogy ha nincs a járvány, akkor is mindenképp bekövetkezett volna-e valamiféle válság, vagy sem.

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a dinárunk túlértékelt. Azt is tudni kell, hogy véletlenek általában nincsenek. Főleg olyanok, hogy egy nemzetgazdaság vagy egy ország fizetőeszköze véletlenül jól teljesít. Az ellenkezője viszont a történelem során is sok esetben megvalósult. Véletleneken múlott a gazdasági összeomlás, nem várt események befolyásolták az árfolyam alakulását. A COVID—19 gazdasági hatásainak tompítására a világ kormányai és jegybankjai hatalmas összegeket juttattak a bajba jutott cégeknek, háztartásoknak. A válság vége nem sejlik ugyan, lassan mégis nyilván el kell gondolkodni a következő lépéseken. Mert véletlenek a jövőben sem lesznek, csak nekünk tűnhet így, ha nem leszünk rá felkészülve. A fiskális és a monetáris politika célzott intézkedései lehetővé tették, hogy minden polgár, aki igényelte, megkapja a 100 eurós segélyt. A minimálbér-támogatást is kifizették annak a több mint 1 millió munkavállalónak, aki annak a 232 000 vállalatnak az egyikében dolgozik, amely kérte az államnak a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére felkínált támogatását. A dinár árfolyama mindezt jelentősebb ingadozások nélkül „kibírta”. Az infláció sem ugrott meg, a piacon egyelőre semmiben sem mutatkozott hiány. Mindez optimizmusra adhat okot.

Akárcsak 2008 után, a gazdasági világválság kezelésére — jobb híján — most is példátlan pénznyomtatásba kezdtek a jegybankok. A koronavírus-járvány megjelenése után az európai és az amerikai monetáris döntéshozók újra „befűtötték” pénznyomdáikat. Mindössze néhány hét alatt dollár- és euró-százmilliárdokat bocsátottak ki a pénzpiacokra. Csakúgy mint korábban, most is hallhatjuk a kritikus hangokat, melyek szerint a monetáris bázisok hirtelen bővülését nem lehet büntetés nélkül megúszni. Inflációval, pénzromlással, árfolyam-ingadozással fenyegetnek. Nyilván nem is alaptalanul. A közgazdászok viszont azzal számolnak, hogy a világ GDP-je az idén 3—5 százalékkal visszaesik ugyan, de jövőre már ugyanilyen mértékű növekedés várható. Sok szakértő szerint biztosra vehető, hogy a tanulságok levonása után az óriáscégek igyekeznek majd lerövidíteni az ellátási láncokat. Valószínű, hogy a külföldre telepített gyárak egy része visszatér majd Európába. Ez egy hatalmas új esély lehet. Térségünk várhatóan jelentősen felértékelődik ilyen szempontból. Ha élni tudunk a feltáruló lehetőségekkel, a folyamat végén annak nyertesei is lehetünk majd.



(Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..