home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ahogy a vadkörtefa
(Tha)
2015.10.26.
LXX. évf. 42. szám
Ahogy a vadkörtefa

A csókai Művelődési és Oktatási Központ szervezésében több rendezvénnyel emlékeztek Cs. Simon István (1942—2007) íróra, költőre, újságíróra, a bánáti táj és az ott élő emberek kiváló ismerőjére, megörökítőjére.

Cs. Simon István a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület alapítója és első elnöke, a Magyar Szó újságírója, valamint a Hét Nap Bánáti Újság mellékletének egyik ötletgazdája és munkatársa volt.  

Az esemény keretében a könyvtárban tartottak egy irodalomórát, melyen a helybeli Jovan Popović Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói vettek részt. A diákok Erdélyi Ilona nyugalmazott magyartanár vezetésével idézték fel a költő alakját és munkásságát.

Az emléknapok központi történése az Ahogy a vadkörtefa című műsor volt, melyet a Művelődési Ház előcsarnokában tartottak meg. Előtte a csókai önkormányzat, a Művelődési és Oktatási Központ, a Líra Egyesület és a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület képviselői koszorút helyeztek el a katolikus templom kertjében lévő Cs. Simon István-emléktáblánál. A művelődési összeállításban Erdélyi Ilona a program címadó versével és még néhány Cs. Simon István-költeménnyel kedveskedett a jelenlévőknek. Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője a személyes emlékeit is felidézve az író, költő és újságíró kolléga munkásságáról beszélt. Dupák Fanni és Kovács Dorina, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjai az Adalékok című verset, illetve Az utolsó harangkongatás című kisprózát adták elő.

Mivel Cs. Simon István híres nótázó is volt, a Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa, a Barna gesztenyék citeracsoport és Csipak Noémi népdalénekes a kedvenc dalaiból válogatott csokrokkal lépett fel. A hangulatos délután végén Korponai László megzenésített verseket adott elő.

A rendezvénysorozat október 19-én, Cs. Simon István születésnapján fejeződött be, amikor is a rá emlékezők a csókai katolikus temetőben lévő  sírjánál elhelyezték a kegyelet virágait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..