home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ahogy Radnóti Miklós szeretett
Gyurkovics Virág
2014.03.12.
LXIX. évf. 11. szám
Ahogy Radnóti Miklós szeretett

Mindegy, hogy plátói vagy beteljesült, egyoldalú vagy kölcsönös érzelmekről szólnak, férfi vagy nő tollából születnek, a szerelmes verseket rendszerint áthatja a szenvedély és a vágyakozás. Annak az őszinte házastársi költészetnek viszont, amely annyi éven át összekötötte Radnóti Miklóst és feleségét, Gyarmati Fannit, nincs párja a magyar irodalomban.

Radnóti Miklós a modern magyar líra meghatározó alakja. Fannival — vagy ahogyan ő nevezte, Fifivel — való kapcsolatát számos versében megörökítette. A két fiatal még a diákévek alatt ismerkedett meg egymással. A kamaszos szerelem az évek és a viszontagságok során erős hitvesi viszonnyá és rendületlen házastársi kötődéssé változott, ami Radnóti költészetében is nyomon követhető.

Ezekből a szerelmes versekből válogatott össze egy csokorra valót a Kosztolányi Dezső Színház két színésze, Béres Márta és Mészáros Gábor. A szerelmesek napján egy költői est keretében szavalták el a legszebbeket. Erre a Radnóti költészete iránti szeretetük ösztönözte őket, valamint az, hogy mind a ketten az idén házasodnak. A versbe szőtt szerelemi vallomások közben meghitt színpadi képeket festettek az előadók, ami által a közönség soraiba is belopta magát az örökké tartó szerelem érzése.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni éppen a költészeti est bemutatójának éjjelén, február 15-én hunyt el. Fifi néni mindvégig abban a Pozsonyi úti lakásban élt, amelyet még férjével béreltek együtt, s amelynek ajtaján még kint van a költő névtáblája. Radnóti Miklós múzsája százkét éves volt.

 

Két karodban

Két karodban ringatózom
csöndesen.
Két karomban ringatózol
csöndesen.
Két karodban gyermek vagyok,
hallgatag.
Két karomban gyermek vagy te,
hallgatlak.
Két karoddal átölelsz te,
ha félek.
Két karommal átölellek
s nem félek.
Két karodban nem ijeszt majd
a halál nagy
csöndje sem.
Két karodban a halálon,
mint egy álmon
átesem. 

1941. április 20.
 

(Szerda Zsófia felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..