home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Agrártámogatások tömkelege
VITKOVIĆ Aleksandar
2014.08.20.
LXIX. évf. 34. szám
Agrártámogatások tömkelege

Az idén a megszokottnál is aktívabb a tartományi mezőgazdasági titkárság, több pályázattal is segíti a vajdasági termelőket — nyilatkozta lapunknak Ábrahám Csilla, a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke.

A pályázatokat ismertetve a hajdújárási szakember kiemelte, hogy a szabadka-horgosi homokvidék szempontjából az öntözőrendszerek beszerzése, valamint a kutak fúrásának segítése a legfontosabb. Nagy újdonság, hogy már proforma (elő-) számlával is lehet igényelni a befektetések támogatását. Vagyis miután a gazda eldöntötte, hogy öntözőrendszert alakít ki, a terv pontos leírása mellé csatolnia kell a beszerzendő berendezések árát igazoló proforma számlát, melyet a pályázási iratokkal együtt el kell juttatnia a tartományi illetékesekhez — mondta Ábrahám Csilla, majd hozzátette: — Amikor ezt a kérelmet jóváhagyják, az igénylőnek alá kell írnia egy szerződést a titkársággal. Ezután a termelőnek hatvan napja van, hogy megvalósítsa a terveit. Az öntözőrendszer kiépítése után a pályázónak el kell juttatnia az illetékesekhez a projektum befejezését igazoló okmányokat, valamint a befektetett összeg nagyságát tanúsító bizonylatokat, és csak ezután számíthat a pénzeszközök egy részének a megtérítésére. A szóban forgó támogatások legalább ötvenszázalékosak — természetesen minden hitelvonal esetében pontosan meg van határozva a mértékük. Az illetékesek a kutak fúrását is segítik. A méretüket a pályázáskor pontosan meg kell határozni. Ennek a beruházásnak a felét ugyancsak a tartomány állja. A Tifon típusú öntözőberendezések beszerzését csak azoknál a gazdaságoknál támogatják, amelyeknek legalább tízhektárnyi bejegyzett földterületük van. Az egyéb öntözőberendezések esetében — csöpögtető, mikroszórófejes — nincs területi feltétel, vagyis a kisebb zöldség- és gyümölcstermesztő gazdaságok is pályázhatnak. Emellett a titkárság a csővezetékek, csőrendszerek, áramfejlesztők vásárlását is segíti. A fóliatermesztéssel foglalkozók ezúttal is számíthatnak támogatásra. A többéves és az árnyékoló fóliákon kívül az idén a csővázak beszerzésére is lehet pályázni. Emellett a bejegyzett gazdaságok csepegtető- és fűtőberendezések, valamint mérőműszerek beszerzésére is igényelhetnek támogatást. A fólia négyzetméterét 550, a fűtőberendezéseket pedig kilowattonként 1000 dinárral finanszírozza a tartományi mezőgazdasági titkárság. A földművesek mindkét pályázatra október 31-éig jelentkezhetnek, illetve addig, amíg a tartomány ki nem osztja a rendelkezésre álló anyagi eszközöket.

Az idén a jégvédelmi hálók beszerzésére is lehet támogatást igényelni. A termelők csak akkor számíthatnak a tartomány segítségére, ha a jégvédelmi háló 0,5—10 hektáros területnek nyújt védelmet. A földművesek a beruházás után a számlán szereplő, áfa nélküli összeg 60%-át kapják vissza — ez egyúttal a legmagasabb értékű agrártámogatás.

Raklapláda beszerzésének költségtérítésére is lehet pályázni. Az illetékesek 100—1000 ilyen tároló vásárlását segítik, a számlán szereplő, adó nélküli összeg ötven százalékáig. Erre szeptember végéig lehet jelentkezni.

A tartományi illetékesek egy új támogatási lehetőséggel szeretnék elősegíteni a kisfeldolgozói kapacitások bővítését. Ebben az esetben is a beruházás áfa nélküli összegének 50%-ára lehet pályázni. Az olajos magvak feldolgozására irányuló beruházások, valamint a gyógy- és a fűszernövények betakarítására, tárolására, szárítására, kezelésre, valamint csomagolására vonatkozó befektetések részleges költségtérítésére egyaránt lehet pályázni. A méhrajok, kaptárok és a méhészeti felszerelések beszerzésére ugyancsak kérhető anyagi hozzájárulás. Fontos kiemelni, hogy csak az részesülhet támogatásban, aki kifizette az előző évi vízlecsapolási illetéket. Az imént említett pályázatokra október 6-áig lehet benyújtani az igénylést.
A tartományi mezőgazdasági titkárság a napokban írta ki azt a pályázatát, amellyel a jószágfarmok lakott területen kívülre helyezését támogatja. A megjelent feltételekkel ellentétben az illetékesek csak az ötlet- és a főterv kidolgozását támogatják, az elektromos vezeték kialakításának költségét viszont már a jószágtelep tulajdonosának kell fedeznie. Ebben az esetben is lehet már proforma számlával pályázni. A támogatás elnyerése szempontjából fontos, hogy a terv a kérelem jóváhagyását követő hatvan napon belül megvalósuljon — figyelmeztet a civil szervezet elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..