home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aggódik a vízhiány miatt Juhász Árpád geológus  
MTVA
2022.08.08.
LXXVII. évf. 31. szám
Aggódik a vízhiány miatt Juhász Árpád geológus   

A hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja a NYÁR 22 műsorában beszélt a Magyarországot sújtó aszályos időjárásról.

Noha gyakran nevezik Magyarországot a vizek országának, az elmúlt hónapok csapadékhiánya megmutatkozik mind a mezőgazdaság, mind a természetes vizeink állapotán. Az elmúlt években Európa jelentős részén szinte megszakítatlan aszályos periódus tapasztalható, a nyugtalanító jelenség azonban nem egyedülálló a történelemben – szögezte le a NYÁR 22 műsorában a Pro Natura-díjas geológus, Juhász Árpád.

 „Egy geológus mindig a múlt alapján következtet a jövőre. Az 1800-as évek utolsó harmadában a Balaton vízállása olyan alacsony volt, hogy szinte kiszáradt. Akkoriban építették a balatonfüredi Tagore sétányt, és a Sió-csatorna zsiliprendszerét is stabilizálták. Ugyanebben a időszakban a Velencei-tó teljesen kiszáradt, és fel is osztották a területet mezőgazdasági célra” – fogalmazott Juhász Árpád a Duna nyári magazinműsorában.

 A geológus-szakértő az erdőket érintő szárazságról saját maga is megbizonyosodott, a Pilisben található Kárpát-forrás teljesen kiszáradt. Az előrejelzések alapján úgy látja, hosszútávon arra lehet számítani, hogy évről-évre meg kell majd küzdenie az aszállyal Magyarországnak. A teljes beszélgetés újranézhető a Duna Médiaklikk-oldalán, ahol a NYÁR 22 korábbi adásai is elérhetők.

 NYÁR 22 – minden hétköznap és szombaton 10-től délig, élőben a Dunán!

A mellékelt fotón Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén. Budapest, 2019. április 3. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..