home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
After Dark
Talpai Lóránt
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
After Dark

Virtuális múzeumlátogatás robotok segítségével — Az első elektronikus levél — A mindent látó szem — Szemkímélő monitor a BenQ-tól

Virtuális múzeumlátogatás robotok segítségével

A londoniak esténként robotok segítségével barangolhatják be a Tate Múzeumot. Az After Dark nevű különleges projektum célja, hogy egy új tapasztalatot nyújtson az érdeklődőknek, és lehetővé tegye a múzeum zárás utáni megtekintését. A virtuális látogatók sötétedés után kísérhetik figyelemmel a robotok által közvetített képet, sőt át is vehetik az irányítást a négy robot egyike fölött. Az érdeklődőket szakértők „élő” kommentárjai segítik eligazodni az elmúlt ötszáz év műalkotásai között. A kísérlet kifejlesztői szerint a robotok egyfajta közvetítő szerepet tölthetnek be a múzeum anyaga és a látogatók között, de ahhoz, hogy a műalkotásokat teljes mértékben élvezni tudjuk, még mindig a hagyományos látogatást ajánlják.

Az első elektronikus levél

Huszonhét évvel ezelőtt, pontosabban 1987. szeptember 14-én továbbították az első elektronikus levelet. Címzettje egy német egyetem volt, a feladója pedig a pekingi számítógépes laboratórium. Az első üzenet a következő szöveget tartalmazta: „A nagy falon át a világ minden sarkába el tudunk érni.” A feladó Ray Tomlinson amerikai programozó volt, aki már korábban is próbálkozott elektronikuslevél-küldéssel. 1971-ben például két egymás mellett lévő számítógépet használt az e-mailek küldésére és fogadására. Az elsőnek az évfordulójáról Kínában is megemlékeztek. A Kínai Internettársaság az évforduló alkalmából a felelősségteljes internetezésre szólította fel a felhasználókat, és közös munkára hívta fel őket a világháló egészséges fejlődése érdekében.

A mindent látó szem

Hongkongi tudósok az emberi szemnél is pontosabb arcfelismerésre képes rendszert fejlesztettek ki. A Hongkongi Kínai Egyetem kutatói által megalkotott rendszer a legprecízebb a világon, több mint 99,1 százalékos pontossággal képes felismerni az emberi arcokat és azok kifejezésének változását. Mindez egy több mint tizenháromezer fényképet tartalmazó, az arcfelismerés pontosságát tesztelő adatbázis elemzésének kiértékelés után derült ki. A DeepID nevet viselő technológiát az igazságszolgáltatásban, biztonsági kamerák, tömegek kiértékelésében, a bűnüldöző szervek munkájának segítése során tervezik felhasználni. De mások, azaz különféle szolgáltatók és magánszemélyek számára is elérhetővé tennék.

Szemkímélő monitor a BenQ-tól

Aki nem lát olyan tisztán, mint a fentiekben említett szuperszem, annak a BenQ műhelyének szemkímélő monitorát javasolják. A BenQ két új kijelzője a RevolutionEyes, avagy a ZeroFlicker technológia segítségével a hagyományos LCD-képernyőknél jobban kíméli a szemet. A BenQ kiemeli a Senseye megoldást is. Ez a ZeroFlicker technológia egyik mellékágának tekinthető: a kék spektrumból származó fény 70%-át távolítja el, amivel védi a felhasználó szemét bizonyos tartalmak esetén. A Senseye beépített profilozást alkalmaz a videók lejátszásához, a webböngészéshez, illetve a különféle irodai munkavégzésekhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..