home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Adómemóriás pénztárgépek
Talpai Lóránt
2021.10.07.
LXXVI. évf. 40. szám
Adómemóriás pénztárgépek

Jövő április végéig tart a próbaidőszak — Újranyitották a lezárt határt — Megkezdődött az egyetemi tanév, sokan fertőzöttek

Jövő április végéig tart a próbaidőszak

A költségvetési törvény újabb szakaszának értelmében a pénzügyminisztérium november 1-jétől 2022. április 30-áig határozta meg azt a próbaidőszakot, amely során a vállalkozóknak át kell térniük az online pénztárgépek használatára. Október 15-étől a vállalkozók igényelhetik az új pénztárgépeket, melyek átvételekor 100 eurós támogatásban is részesülnek minden üzlethelyiségük után. Ezáltal a közeljövőben szinte minden vállalkozó adómemóriás pénztárgépek használatára kényszerül, azzal a kitétellel, hogy egyes esetekben kasszaként akár a mobiltelefon vagy a tablet is megfelel majd. Az adómemóriás pénztárgépekre az érintettek az ePorezi oldalon található eFiskalizacija szolgáltatáson jelentkezhetnek. A regisztráció után mindenki úgynevezett biztonsági kódot kap kártya vagy digitális dokumentum formájában. A kártya a legközelebbi adóhivatalban vehető fel, a dokumentum pedig csatolmányként tölthető le az ePorezi oldalról. (Blic)

 

Újranyitották a lezárt határt

Helyreállt a rend, és újranyitották a rendszámtáblavita miatt Koszovó és Szerbia között korábban lezárt határátkelőket. A területet blokkoló teherautókat és személygépkocsikat elvitték, a jarinjei határátkelőnél helyreállt a forgalom. Az Európai Unió Külügyi Szolgálata a napokban jelentette be, hogy Pristina és Belgrád főtárgyalója megegyezésre jutott a Koszovó északi részén a rendszámtáblák leszerelése miatt kialakult feszültség feloldásának módja kapcsán, és megállapodtak egy olyan fenntartható megoldás kialakításáról, amely lehetővé teszi a szabad mozgást. Noha a mostani vitát a jelek szerint sikerül megoldani, a rendszámválság is azt bizonyítja, hogy nagyon lassan halad Szerbia és a volt dél-szerbiai tartomány közötti viszony normalizálása. (Tanjug)

 

Megkezdődött az egyetemi tanév, sokan fertőzöttek

A szerbiai egyetemeken elkezdődött az oktatás, mely kombinált módszerrel történik. Tehát az elméleti órák többnyire online, a gyakorlati órák pedig a karokon valósulnak meg, kisebb hallgatói csoportokban. A tanévkezdés előtt a hallgatók többségét főként az foglalkoztatta, hogy bevezetik-e a karokon a COVID-beléptetőket, ahogy ezt már a belgrádi orvostudományi karon megtették. Egyelőre nincs olyan kar, amely hasonló lépést fontolgatna. Egyesek viszont kilátásba helyezték, hogy pert indítanak az orvostudományi kar ellen a rendelkezés miatt. Az eddig tesztelt hallgatók csaknem 30 százaléka pozitív a Belgrádi Egyetemen, ezért mind a tanulóknak, mind a tanároknak meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak: a tanítás pillanatában nincsenek akut légúti fertőzési tüneteik, nincs magas lázuk, maszkot kell viselniük, és teljesen oltva kell lenniük. Ennek hiányában igazolniuk kell, hogy átestek a COVID—19 fertőzésen, és vannak IgG antitestjeik, valamint negatív antigéntesztet vagy PCR-tesztet is felmutathatnak. (Tanjug)


Fotó: Beta.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..