Adomány a népkonyhának

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Adomány a népkonyhának

Aláírták a donációs szerződést - Szabó Attila fotójaA zentai Japan Tobacco International dohánygyár karácsony előtt újabb adománnyal öregbítette hírnevét a Tisza-parti városban. Ezúttal kilencezer dollárt folyósított a Caritasnak és nyolcezret a Vöröskeresztnek. A támogatást, amely hat részl...

Aláírták a donációs szerződést - Szabó Attila fotója

A zentai Japan Tobacco International dohánygyár karácsony előtt újabb adománnyal öregbítette hírnevét a Tisza-parti városban. Ezúttal kilencezer dollárt folyósított a Caritasnak és nyolcezret a Vöröskeresztnek. A támogatást, amely hat részletben érkezik, mindkét szervezet élelmiszer vásárlására fordítja a népkonyha és az idősek napközije számára. A szerződést Juhász Attila polgármester jelenlétében Goran Pekez, a JTI adriai körzetének vezetője, Fodor Veronika, a Vöröskereszt titkára és ft. Nagy József főesperes-plébános hitelesítette. Az első szállítmányt azonnal át is vették a Kis-Szent Teréz-plébánián, ahol az ingyenkonyha működik.
Októberben a Szolidaritás napjai elnevezésű akció keretében a Vöröskereszt illetékesei felhívással fordultak a vállalatokhoz és a lakossághoz a Caritas által működtetett népkonyha érdekében. A visszajelzés igencsak gyérre sikeredett, a multinacionális cég viszont jelentkezett és felajánlotta segítségét a legszegényebb polgároknak. A népkonyhán naponta mintegy ötszáz adag egytálételt főznek, főleg magányos, idős személyeknek és gyermekeknek.
Mint Nagy József főesperes úr elmondta, már a kilencvenes évek eleje óta végzik ezt a humanitárius tevékenységet, amely a nyugati országokból érkező korábbi donáció csökkenésével, illetve megszűnésével az idén komoly veszélybe került.
- Megemlíteném, hogy három évvel ezelőtt külföldi forrásokból az idősek napközijének a működtetésére húszezer euró érkezett, 2006-ban viszont a népkonyhával együtt tizenkétezer eurót kaptunk. Ezzel a felajánlással szinte az egész következő évben biztosíthatjuk az alapvető élelmiszereket és javíthatunk az étel minőségén. Nagyon örülünk a felszerelésnek is, mert eddig gondolni sem mertünk a konyha berendezésének a bővítésére, kiegészítésére. Egytálételt több mint négyszázan igényelnek, a napköziben ötvenen étkeznek, de van még egy akciónk, amely a téli időszakra jellemző. Októbertől március végéig a város legelmaradottabb részében élő, főleg roma családoknak, a gyermekek számától függően, naponta tejet és kenyeret osztunk.
Goran Pekez felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a dohánygyárban a 150 állandó alkalmazásban levő dolgozó mellett 220 idénymunkást foglalkoztatnak, de újabb munkahelyek megnyitását is tervezik. Lassan hagyománnyá válik, hogy a vállalat a karácsonyi és az újévi ünnepek előtt megpróbál segíteni a rászorulókon. Korábban a szociális központot támogatták, valamint hozzájárulásukkal megkezdődött a színház felújítása. Hozzátette, reméli, hogy a jó példát hamarosan mások is követik.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Adomány a népkonyhának
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.06.
  • LXXV. évfolyam 6. szám
Adomány a népkonyhának
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.02.
  • LXXV. évfolyam 5. szám
Facebook

Támogatóink